λόγω ψυχολογικού στρες.
Τώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, το ψυχολογικό στρες μπορεί να είναι επιβαρυντικό για τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα οι γυναίκες με καρδιακή νόσο να είναι πιο ευάλωτες,
Είναι αλήθεια ότι η στεφανιαία νόσος επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους άνδρες, αλλά στις μεγαλύτερες ηλικίες περισσότερες γυναίκες από άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από στεφανιαία νόσο καθώς ο αριθμός των γυναικών είναι μεγαλύτερος. Οι μεσήλικες άνδρες είναι περίπου τέσσερις φορές πιο πιθανό να πάσχουν από στεφανιαία καρδιακή νόσο από ό, τι γυναίκες της ίδιας ηλικίας αλλά μετά την εμμηνόπαυση το χάσμα αρχίζει να κλείνει και από στην όγδοη δεκαετία της ζωής οι άνδρες δεν διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες.
Οι γυναίκες με στεφανιαία νόσο έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τους άνδρες ίσως επειδή παρουσιάζουν περισσότερες βλάβες στα μικρότερα αγγεία της καρδιάς τους. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες εμφανίζουν κάπως διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες ύστερα από ένα έμφραγμα.
Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές του Emory University’s Rollins School of Public Healthτης, της Αλτάντα, με επικεφαλής την Viola Vaccarino, παρακολούθησαν 678 άτομα ηλικίας 34-79 ετών με στεφανιαία νόσο, δηλαδή εκτεταμένη αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες τους. Κάθε ασθενής υπεβλήθη σε τεστ ψυχολογικού στρες και με απεικονιστικές μεθόδους διερευνήθηκε η επίπτωση του στην καρδιακή ισχαιμία.
Συνολικά, περίπου το 15% των ασθενών εκδήλωσε ισχαιμία λόγω του ψυχολογικού στρες, με τους άνδρες και τις γυναίκες να επηρεάζονται σε όμοιο ποσοστό, ωστόσο υπήρξαν κάποιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
Οι άνδρες εκδήλωναν ισχαιμία γιατί το ψυχολογικό στρες προκαλούσε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του καρδιακού μυός. Στις γυναίκες προκάλεσε κυρίως ισχαιμία στα μικρά αγγεία της καρδιάς. Τα μικρά αγγεία δεν είναι φραγμένα από αθηρωματικές πλάκες, αλλά στις γυναίκες έχουν περισσότερες βλάβες που μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος.
Σε μια προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών ή νεότερες είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας ή τις μεγαλύτερες γυναίκες να έχουν μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά. Η μειωμένη ροή αίματος εμφανίστηκε στο ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 50 ετών και κάτω, αλλά μόνο στο 8% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.
Η Vaccarino είπε πως είναι ήδη γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν δυσλειτουργία στα μικρότερα αγγεία της καρδιάς σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν περισσότερα προβλήματα στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά. Οι αρτηρίες αυτές μπορούν να εξασθενήσουν την αιματική ροή σε συνθήκες στρες γιατί δεν χαλαρώνουν.
Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς με καρδιακή νόσο; Πρώτον, είπε η Vaccarino, πολλοί άνθρωποι με ισχαιμία που σχετίζεται με το ψυχολογικό στρες δεν το γνωρίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι κάτι ασυμπτωματικό ή “σιωπηλό”. Αλλά, πρόσθεσε η ειδικός, οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή τους και το πόσο καλά ανταποκρίνονται σ’ αυτούς. “Το άγχος είναι καθολικό”, ανέφερε η Vaccarino, “είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτό που έχει σημασία στη ζωή μας”. Ανέφερε ακόμα ότι απλές τεχνικές όπως καθοδηγούμενη χαλάρωση ή διαλογισμός μπορεί να είναι μια καλή αρχή διαχείρισης του άγχους. Η τακτική άσκηση, όπως το καθημερινό περπάτημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει έναν αγχώδη άνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα.
“Η σωματική άσκηση κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, είναι το αντίθετο αποτέλεσμα αυτού που βλέπουμε με το ψυχολογικό στρες”, είπε η Vaccarino. “Το κύριο μήνυμα είναι ότι πρέπει να βρούμε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες. Συχνά οι γυναίκες δεν θέτουν τον εαυτό τους πρώτα από τους άλλους αλλά πρέπει να κάνουν διαλείμματα κάθε μέρα και να βρουν τρόπους να χαλαρώσουν”.
Πάντως, δεν είναι σαφές εάν το άγχος μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων λόγω του ψυχολογικού στρες σε γυναίκες χωρίς καρδιακή νόσο, σημείωσε η Vaccarino.
Πηγή