Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τα βιολογικά προϊόντα. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά, όμως αρκετές φορές οι...
τιμές τους στην αγορά είναι υψηλές. Δε χρειάζεται να αποθαρρύνεστε καθώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας βιολογικό κήπο, στο σπίτι σας…
Η διαδικασία είναι απλή και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώνετε τροφές απαλλαγμένες από τοξίνες, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα αποκτήσετε ένα χόμπι για εσάς και τα παιδιά σας.
Το κλειδί για τη βιολογική κηπουρική είναι η διατήρηση της υγιούς ισορροπίας του κήπου. Είναι προτιμότερο να προλάβετε τα προβλήματα, παρά να έχετε να τα αντιμετωπίσετε. Ο θεμέλιος λίθος για έναν σπουδαίο κήπο είναι το χώμα. Πρέπει να μεριμνήσετε έτσι ώστε το χώμα σας να είναι καλής ποιότητας και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαλέξετε τα φυτά σας. Αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσοχή, γιατί μία λάθος επιλογή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την υγεία όλου του κήπου σας. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε:
Αρχικά αφιερώστε κάποιο χρόνο στην εξέταση του φυτωρίου από το οποίο πρόκειται να αγοράσετε τα φυτά σας. Προσέξτε αν η πλειοψηφία των φυτών είναι σε καλή κατάσταση και περιποιημένα.
Αξιολογείστε το φύλλωμα των φυτών. Είναι πράσινο, λαμπερό και με βλάστηση; Αποφύγετε φυτά κιτρινισμένα. Υπάρχει περίπτωση να μην αναρρώσουν.
Το σχήμα παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο. Το φυτό πρέπει να είναι συμπαγές και γεμάτο βλαστούς. Το ύψος δεν είναι πάντα θετικό, αφού αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναζητεί φως και έχει γίνει ψηλό και αδύναμο.
Εξετάστε το φυτό για έντομα και αρρώστιες. Ελέγξτε και τις δύο μεριές των φύλλων, όπως και το χώμα. Κάποια σημάδια είναι οι μαυρισμένες περιοχές, τρύπες, κηλίδες, στρεβλώσεις και κολλώδεις περιοχές.
Μην περιφρονήσετε τις ρίζες. Αν οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται έξω από το χώμα ή δεν υπάρχουν αρκετές και το φυτό μπορεί να τραβηχτεί εύκολα, τότε υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να γίνει χρήσιμο.
Αν το φυτό σας έχει κορμό, προσέξτε να μην υπάρχουν ραγίσματα και πληγές. Αυτές οι βλάβες μπορεί να το κάνουν αδύναμο.
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι η υπερ-φροντίδα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στον κήπο μας. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται μόνο όσο χρειάζεται και να μην το παρακάνουμε. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σαπίσουν και να πεθάνουν.
Τι μπορούμε να φυτέψουμε;
Σε ένα μικρό κομμάτι του κήπου σας μπορείτε εύκολα να φυτέψετε λαχανικά που έχουν ανάγκη από κάποια παραπάνω περιποίηση όπως καρότα, πατάτες, πιπεριές, ντομάτες, αγγούρια και φασόλια.
Όσοι από εσάς θέλετε κάτι πιο απλό και εύκολο μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε να φυτέψετε ηλιοτρόπια που θα είναι έτοιμα σε μία με δύο μέρες.
Η φακή είναι μια καλή επιλογή όπως και τα μπρόκολα και ο μαϊντανός.
Πηγή