κουκιά είναι μετρημένα και πλέον έρχεται και η πρώτη αντίδραση των Σκοπίων
- Μια αντίδραση που δείχνει πως το Σκοπιανό δεν μοιάζει να οδεύει προς λύση!
- Ξεκάθαρος ο διαπραγματευτής της χώρας! "Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει νέο όνομα! Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας"!
- "Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας"
- Ανυποχώρητοι και οι ΑΝΕΛ για τον όρο Μακεδονία και όλα δείχνουν... τοίχο!
Η συνάντηση στον ΟΗΕ για το Σκοπιανό ολοκληρώθηκε με τον Μάθιου Νίμιτς να δηλώνει αισιόδοξος. Μια αισιοδοξία, ωστόσο, που δεν φαίνεται να είναι… δικαιολογημένη. Τα δεδομένα για την χώρα μας είναι απλά. Οι ΑΝΕΛ δεν… συζητάνε καν για οποιαδήποτε ύπαρξη του όρου Μακεδονία στο όνομα. Τι ισχύει όμως για την πλευρά των Σκοπίων; Είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω; Αυτό είναι όλο το χρονικό της ημέρας που ξεκίνησε με αισιοδοξία και δείχνει να κλείνει με ένα τοπίο «θολό».
Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε πριν από λίγο το εξής: «Οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
«Δεν θα μας επιβάλλετε νέο όνομα»!
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα. Ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας.
Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό». Αυτά δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».
Και δείχνουν πως η λύση μοιάζει πια να απομακρύνεται…
Ποιος είναι ο Σκοπιανός διαπραγματευτής
Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.
Ξεκάθαρος ο Νίμιτς για τον όρο Μακεδονία
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι πρέσβεις και διαπραγματευτές των δύο χωρών, κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος.
Κι αυτό διότι ανέφερε πως μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία», είναι «μη ρεαλιστική»! Ο ίδιος ανέφερε πως παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.
Τόνισε ότι κατέθεσε «δέσμη ιδεών με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο». Ιδέες που κατά τον ίδιο είναι ως σύνολο νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων. Ακόμη τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο.
Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.
Δείτε τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες
Σε αδιέξοδο το Σκοπιανό!
Η δήλωση αυτή οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αδιεξόδου στην όλη υπόθεση για το Σκοπιανό, αφού ένας σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε και την αντίδραση των Σκοπίων που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου.
Το κόμμα που συγκυβερνά, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναφορά του όρου Μακεδονία!
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος το είχει δηλώσει πολλάκις, ενώ αν θέλει κανείς να ανατρέξει στην πιο… πρόσφατη αναφορά στο ζήτημα, αυτή ανήκει στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Η οποία μόλις σήμερα, Τετάρτη 17.01.2018, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν άφησε κανένα περιθώριο… παρερμηνείας.
«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια. Διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «Όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Κι επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος. Γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά. Είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία, «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς, ο οποίος απλώς προτείνει».
Μετρημένα κουκιά!
Υπάρχουν, λοιπόν, τρία δεδομένα για το Σκοπιανό που κάνουν τα πράγματα αρκετά ξεκάθαρα:
– Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρχει ο όρος Μακεδονία, καμία λύση δεν μοιάζει ρεαλιστική στα μάτια του.
– Ο κυβερνητικός εταίρος του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία σε… καμία μορφή του!
– Τα Σκόπια ξεκαθαρίζουν πως ονομάζονται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δεν προτίθενται να δεχθούν κάποια… αλλαγή σε αυτό!
Ποια, λοιπόν, θα είναι η λύση, αν τελικά υπάρξει μια τέτοια για το Σκοπιανό; Στην παρούσα χρονική στιγμή, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο συνεπώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε κάποιος θα… κάνει πίσω, είτε οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγήσουν για μία ακόμη φορά…