πλυντήριο πιάτων αποτελεί εστία βακτηρίων και μυκήτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology.
Τα διάφορα μικρόβια, από τα βακτήρια μέχρι τους ιούς και τους μύκητες βρίσκονται παντού και δεν αποτελεί έκπληξη που εντοπίζονται στις οικιακές συσκευές, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα πλυντήρια πιάτων δημιουργούν διάφορες συνθήκες κατά την λειτουργία τους, από πολύ υγρές έως πολύ ξηρές συνθήκες, ενώ τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για την επιβίωση των μικροβίων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα λάστιχα 24 οικιακών πλυντηρίων πιάτων, αναζητώντας μικρόβια.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα πλέον συχνά βακτήρια ήταν ψευδομονάδες, ακινετοβακτήρια και εσερίχια, που όλα περιέχουν στελέχη τα οποία λειτουργούν ως «ευκαιριακά παθογόνα», δηλαδή είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στα άτομα με ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι πιο συχνοί μύκητες ήταν ο κάντιντα, ο κρυπτόκοκκος και ο ροδοτόρουλα, που μπορούν ευκαιριακά να προκαλέσουν λοιμώξεις.
«Τα πλυντήρια πιάτων και άλλες οικιακές συσκευές, αν και φιλοξενούν μικρόβια θεωρούνται γενικώς ασφαλή για τα υγιή άτομα. Αλλά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν. Υποψιαζόμαστε ότι ενδεχομένως τα πλυντήρια πιάτων παίζουν ρόλο στις μυκητιάσεις, καθώς σε ασθενείς με ευπαθές ανοσοποιητικό σύστημα έχουμε εντοπίσει συχνά τον μύκητα Exophiala dermatitidis που κοινώς ονομάζεται ‘μαύρη μαγιά’», ανέφερε η Nina Gunde-Cimerman από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ενώ η μαύρη μαγιά σπάνια εντοπίζεται στην φύση, υπάρχει συχνά στα πλυντήρια πιάτων. Σε ότι αφορά τον τρόπο που οι μύκητες εισχωρούν στα πλυντήρια πιάτων, η ερευνήτρια είπε ότι μάλλον βρίσκουν δρόμο από τις σωληνώσεις της παροχής νερού, ενώ τα υπολείμματα τροφών και τα κατοικίδια είναι επίσης φορείς.
Αναφορικά με τα βακτήρια, οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα μολυσμένα τρόφιμα αποτελούν την κύρια πηγή μόλυνσης. Συμβουλεύουν να μην ανοίγουμε το πλυντήριο πιάτων αμέσως μετά την πλύση και να αφήνουμε να κρυώσει ο θάλαμος, ώστε να περιορίζεται η διασπορά των βακτηρίων και μυκήτων στην ατμόσφαιρα της κουζίνας. Ακόμα, σκουπίζοντας τα λάστιχα των πλυντηρίων με μια στεγνή πετσέτα μετά από κάθε πλύση μπορούμε να περιορίσουμε την συσσώρευση μικροβίων.
Πηγή