tromaktiko: Δημιουργός γλυπτού Phylax: Αν ήξερα τι θα προκαλούσε το έργο, δεν θα το έκανα

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Δημιουργός γλυπτού Phylax: Αν ήξερα τι θα προκαλούσε το έργο, δεν θα το έκανα



«Δεν περίμενα ότι θα προκαλέσει το έργο , τουλάχιστον αυτής της έκτασης την αντίδραση δεν την περίμενα..
. Δεν συμβολίζει κάτι το έργο , δεν είχα κάτι στο μυαλό μου. Ήθελα να δημιουργήσω ένα επεισόδιο σε ένα περιβάλλον. Το κόκκινο είναι το χρώμα της δουλειάς μου των τελευταίων χρόνων. Αν ήξερα τι θα γινόταν, δεν θα δεχόμουν την πρόταση να το κάνω. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν υπάρχει λογική αντίδραση σε παράλογη στάση. Το ότι συμβαίνει αυτό εν έτη 2018 , δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αν εμφανιζόταν σήμερα ο Πικάσο θα τον έβγαζαν σατανιστή.» είπε ο Κ. Γεωργίου στην εκπομπή Πεζοί στον αέρα, στην Ιωάνα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος κος Χατζηδάκης ο οποίος έχει δεχτεί κι ο ίδιος τα πυρά για την επιλογή του, όταν ερωτήθηκε αν θα μετακινήσει το γλυπτό όπως ζητάει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης με το επιχείρημα ότι στο σημείο αυτό περπάτησε ο Απόστολος Παύλος, το άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο.

«Έλαβα την επιστολή του και θα αποφασίσω. Ήρθαν οι ημερολογίτες το εξάγνισαν το έργο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζεται η ιστορία; Εγώ στα Θεοφάνεια μετάλαβα για να εξαγνιστώ γιατί με παρουσιάζουν με φωτό μοντάζ ως σατανιστή, όπως η Ελεύθερη Ώρα. Όταν κυκλοφορούν τέτοια έντυπα που μας μεταφέρουν στον μεσαίωνα τι να πω; Λοιπόν , εγώ είμαι αξιωματικός του ναυτικού. Δεν έχω την εικαστική παιδεία να κρίνω το έργο. Σέβομαι τους ανθρώπους που δημιουργούν όχι αυτούς που ραδιουργούν. Όσο για τη μετακίνηση θα το σκεφτώ, θα συζητήσω με τον δεσπότη και θα κρίνω. Τον ενημέρωσα για την παραφιλολογία και την πολιτική εκμετάλλευση

Σέβομαι τους ανθρώπους που δημιουργούν όχι αυτούς που ραδιουργούν. Όσο για τη μετακίνηση θα το σκεφτώ, θα συζητήσω με τον δεσπότη και θα κρίνω. Τον ενημέρωσα για την παραφιλολογία και την πολιτική εκμετάλλευση» τόνισε.

«Δεν έχω μπει στη διαδικασία να σκεφτώ τα περί μετακίνησης.» είπε από τη μεριά του ο γλύπτης. «Ένα έργο που θεωρείται ότι έχει στοιχεία διαβολικά , αν μεταφερθεί θα πάψει να τα έχει; Εγώ ξέρω ότι το έργο τοποθετήθηκε κάπου, αντέδρασε μια μικρή μειοψηφία, γίνεται αντιπολίτευση σε βάρος του δημάρχου και με παίρνουν κι εμένα τα βόλια. Το πιο σωστό είναι να μείνει το έργο εκεί που βρίσκεται» σημείωσε.


Ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους έδωσε έμφαση στην έννοια του δημόσιου χώρου και στη διαφάνεια με την οποία γίνονται οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων.

"Ο χαρακτήρας της Ελληνικής κοινωνίας λειτουργεί με ψυχολογικούς όρους ενός είδους ρομάντζου. Τον ρόλο του πάτερα τον παίζει η θρησκεία, τον ρόλο της μεγάλης αδελφής η πολιτική, τον ρόλο ενός ενδιάμεσου αδελφού οι θεσμοί και τα λοιπά. Πάντα ο πατέρας εναντιώνεται σε κάθε νεωτερισμό. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε και μετά τη μεταπολίτευση. Και στο Outlook θυμόμαστε είχε παρέμβει ο Βενιζέλος. Και στο μέλλον δεν θα το αποφύγουμε. Η μετακίνηση δεν έχει σημασία για μένα, όσο η έννοια του δημόσιου χώρου. Τι είναι αυτή η έννοια ; Ένα μια γεωμετρία που ο καθένας μπαίνει και βάζει και βγάζει πράγματα ή μια διεκδίκηση που προκύπτει μέσα από τις κοινωνικές αντιμαχίες; Εδώ έχουμε αντιμαχία Θεολογικού τύπου. Πρέπει με πολιτικό τρόπο να λυθεί.»
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!