tromaktiko: Ενισχύεται η κάλυψη των τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ενισχύεται η κάλυψη των τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια



Της Νένας Μαλλιάρα
Όχι μόνο τα δάνεια που θα χορηγούν εφεξής, αλλά και τις νέες συμβάσεις σε υφιστάμενα...
δάνεια, θα αφορούν οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και που προβλέπουν τη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών επιχείρησης που κηρύσσει πτώχευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θα έχουν ισχύ και για την περίπτωση παλαιών δανείων που θα περιβληθούν τη μορφή νέας σύμβασης, όπως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση αναχρηματοδότησης μιας επιχείρησης. Σημειώνεται ότι το refinancing επιχειρήσεων είναι συνήθης πρακτική κάθε Ιανουάριο, καθώς πολλές εταιρίες σπεύδουν να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους των δανείων τους με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές που πέρασαν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα ισχύσουν επίσης στις περιπτώσεις που υπάρξει αλλαγή της εμπράγματης εξασφάλισης σε υφιστάμενο δάνειο είτε με την αλλαγή είτε με την προσθήκη ακινήτου.

Οι ανωτέρω αλλαγές ισχυροποιούν περαιτέρω τη θέση των τραπεζών ως ενυπόθηκων πιστωτών μιας επιχείρησης. Ήδη, το γεγονός ότι ψηφίστηκαν οι τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ αποτελεί στοιχείο ιδιαίτερης βαρύτητας για τη θετική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όπως προκύπτει από τις επαφές που έχουν Έλληνες τραπεζίτες στο εξωτερικό. 

Σημειώνεται ότι με βάση όσα ισχύουν μετά την ψήφιση των αλλαγών στον ΚΠολΔ, στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών μιας επιχείρησης έρχονται πρώτοι οι εργαζόμενοι (μέχρι 6 μισθούς), ακολουθεί η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, μετά οι τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τελευταίοι όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές (π.χ. προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη, εργαζόμενοι με μπλοκάκι κ.λπ.).

Αν και τρίτες στη σειρά κατάταξης, οι τράπεζες εξασφαλίζουν με τις τροποποιήσεις του ΚΠολΔ πλήρη κάλυψή τους έναντι δανείων που θα χορηγήσουν προς επιχειρήσεις. Και αυτό όχι μόνο γιατί ως ενυπόθηκοι δανειστές θα αποζημιώνονται στο 100% της απαίτησής τους αντί του 65% που ίσχυε μέχρι σήμερα (και από το υπόλοιπο 35% εφόσον από αυτό απέμενε κάτι μετά την ικανοποίηση των άλλων πιστωτών). Αλλά και επειδή οι δύο προηγούμενες απαιτήσεις στη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών (εργαζόμενοι και ΕΝΦΙΑ), λειτουργούν και αυτές υπέρ των τραπεζών.

Αφενός, η πληρωμή των εργαζομένων διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να θιγεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και άρα δεν κινδυνεύει το δάνειο που έχει δώσει η τράπεζα στην επιχείρηση. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα ζητούν να λάβουν εφεξής δάνειο θα πρέπει να προσκομίζουν στις τράπεζες αποδεικτικό, είτε ότι έχουν εξοφλήσει είτε ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους και τον ΕΦΚΑ.

Αφετέρου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνδέεται με τα ακίνητα,  ισχυροποιεί τα collaterals των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες.

Τις αλλαγές στον ΚΠολΔ και τις ευνοϊκές επιπτώσεις τους στις τράπεζες είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 28/10/2017, επισημαίνοντας ότι το σκεπτικό των "θεσμών" αναφορικά με τις τράπεζες ήταν αφενός να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, προκειμένου έτσι οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Επιπλέον δε, να  δοθεί κίνητρο στις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο, ελαχιστοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο που αφενός κρατά κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και αφετέρου υψηλό το κόστος του δανεισμού για τις επιχειρήσεις.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!