tromaktiko: Ο λαός μίλησε χθες στο Σύνταγμα - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το τεράστιο συλλαλητήριο που βούλιαξε την Αθήνα

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ο λαός μίλησε χθες στο Σύνταγμα - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το τεράστιο συλλαλητήριο που βούλιαξε την Αθήνα



Ο λαός χθες έδωσε το δικό του μήνυμα για άλλη μια φορά. Προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του τεράστιου συλλαλητηρίου από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες και όλο το παρασκήνιο της τεράστιας συγκέντρωσης...

Μπορεί η λαοθάλασσα που βρέθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ να έστειλε τα δικά της μηνύματα, ο πολιτικός κόσμος βέβαια κάνει τις δικές του αναγνώσεις.

Από τη μία το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, υποστηρίζοντας ότι συγκεντρώθηκαν αρκετές χιλιάδες κόσμου. Στην αντίπερα όχθη η ΝΔ επεσήμανε πως το συλλαλητήριο ήταν μεγαλειώδες και οι πολίτες έστειλαν μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Αμετακίνητο το Μαξίμου -Εβγαλε τα δικά του συμπεράσματα

Αποφασισμένος να βαδίσει μέχρι τέλους το «Μακεδονικό μονοπάτι» ακόμα κι αν αυτό «στένεψε» μετά το συλλαλητήριο, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν (και προσπαθούν να πείσουν τους συνομιλητές τους) ότι η παρουσία του κόσμου στο Σύνταγμα δεν ήταν τέτοια που να δημιουργεί τετελεσμένα.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούσε το συλλαλητήριο στο Μαξίμου μαζί με στενούς του συνεργάτες, και είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απ όπου ενημερωνόταν για την εξέλιξη των γεγονότων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έβγαλαν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Και όπως δήλωναν στο iefimerida αρμόδιες πηγές, το βασικότερο όλων είναι ότι «στην παρούσα φάση ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας και είναι ο μοναδικός δρόμος για να κλείσει ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί χρόνια τη χώρα». Στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εν ολίγοις δεν βλέπουν οι κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό, να έχουν δυναμική σε σημείο που να επηρεάσει τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής.


Λίγος ο κόσμος για το Μαξίμου, δεν ταρακουνήθηκε πολιτικά

Αργά το απόγευμα της Κυριακής και αφού το συλλαλητήριο είχε τελειώσει, το γραφείο πρωθυπουργού με επίσημη ανακοίνωση, έδειχνε να μην «ταρακουνήθηκε» πολιτικά. Με βέλη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφ’ ενός επιχειρούσε να υποβαθμίσει τη μεγάλη συμμετοχή και αφ’ ετέρου να δηλώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη γραμμή που άνοιξε, αναζητώντας συμβιβαστική λύση. Σε αυτή τη γραμμή άλλωστε κορυφαία στελέχη υποστήριζαν στο iefimerida, ότι «τώρα χρειάζεται πολιτική πυγμή και να μείνουμε αταλάντευτοι στις αποφάσεις μας για προοδευτικές πολιτικές. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε πιέσεις».     


Συντονισμένα πυρά κατά της ΝΔ
Με αμείωτη ένταση, τέλος, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία όπως λένε από το Μαξίμου θέλησε να δώσει αντικυβερνητική χροιά στο συλλαλητήριο.

Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξαπέλυσαν συντονισμένα «πυρά». Με αφορμή την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυχοδιωκτική στάση» που δεν διστάζει να τζογάρει, όπως λένε, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά και να διχάσει τον ελληνικό λαό. Ενώ σφυροκόπησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της ονομασίας και θυμίζοντάς του ότι «ο Αντώνης Σαμαράς τον πρόλαβε στο καπέλωμα του συλλαλητηρίου».   


Σε άλλο κλίμα οι ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα το tweet του Πάνου Καμένου για το συλλαλητήριο ακούστηκε πιο δυνατά στο Μαξίμου απ’ ότι θα συνθήματα στην Πλατεία Συντάγματος. «...το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος, επιχειρώντας να οριοθετήσει τους ελιγμούς Τσίπρα-Κοτζιά για την ανεύρεση λύσης στο Μακεδονικό.

Ο υπουργός Αμυνας, επί της ουσίας δεν συμμετέχει ούτε στη διαπραγμάτευση, ούτε στη χάραξη της γραμμής για το ζήτημα ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατούν «πολικές θερμοκρασίες» στη σχέση του με τον Νίκο Κοτζιά, παρά την απόλυτη εμπιστοσύνη  που δημοσίως δήλωσε ότι έχει στους χειρισμούς του υπουργού εξωτερικών.

Ακόμα και στην περίπτωση που «πάει μέχρι τέλους» με τον Αλέξη Τσίπρα (όπως έχει διαβεβαιώσει) έχει δυο τρία σοβαρά ζητήματα με υψηλό δείκτη δυσκολίας που θα πρέπει να διαχειριστεί, και αυτή η δυσκολία είναι που φέρνει δεύτερες σκέψεις στον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο...

Κατ΄αρχήν ο κ.Καμμένος -σε περίπτωση- λύσης με σύνθετη ονομασία, θα πρέπει να αλλάξει υπουργείο καθώς ξεφεύγει από κάθε λογική το ενδεχόμενο να είναι υπουργός άμυνας και ταυτόχρονα να έχει καθαρή άρνηση στην είσοδο της γειτονικής χώρας με όνομα σύνθετο και ύστερα από ελληνική έγκριση γι αυτό. Ως προς τη συμμετοχή του στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας το Καλοκαίρι (όπου πιθανόν να γίνει  η ένταξη της ΠΓΔΜ) φρόντισε έγκαιρα να τον «αποσύρει» ο Νίκος Κοτζιάς όταν δήλωσε με νόημα ότι η Ελλάδα στη σύνοδο θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό εξωτερικών. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που στις σχέσεις τους επικρατεί παγετός. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο ο κ.Καμένος να αποχωρήσει από το υπουργείο άμυνας.


Δεν φεύγει από το Πεντάγωνο

Προς άλλο υπουργείο (ίσως το Ναυτιλίας) υποστηρίζει η λογική, αφού θεωρείται μάλλον απίθανο (λόγω πενιχρού πολιτικού οφέλους), να βγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά να εξακολουθήσουν να την στηρίζουν παίρνοντας πάνω τους υψηλό πολιτικό κόστος. Αν και υπήρξαν φήμες περί αποχώρησης αλλά στήριξης, ο ίδιος ο κ.Καμένος -απ’ όσο φαίνεται- μάλλον δεν ανησυχεί για το μέλλον του στο Πεντάγωνο.

Έχει ήδη επίσκεψη στον Λίβανο, ενώ το ΥΕΘΑ επεξεργάζεται εξοπλιστικά σχέδια που ξεπερνούν τον ορίζοντα του Ιουνίου, όπως η απόκτηση Γαλλικών φρεγατών.

Το σίγουρο είναι ότι το Μακεδονικό, παράγει πολιτικά αποτελέσματα ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το μετέωρο βήμα των ΑΝΕΛ ανακατεύει ξανά την τράπουλα, ενώ ο ανασχηματισμός προς το παρόν «παγώνει» μέχρι να αποσαφηνιστούν τα νέα δεδομένα στην κυβερνητική «εταιρική» σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.     


Μετριοπαθής η δήλωση Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας» που «δεν είχε κομματικό χρώμα», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκαν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά». 

«Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και υποστήριξε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά και την «έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».

«Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν ο,τιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα». 

Μιλώντας για τον εαυτό του τόνισε ότι «ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς». Και κατέληξε: «Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».


















Διαβάστε και αυτό: 

Εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος [video]

Πλάνα από τη σημερινή συγκέντρωση στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πριν λίγο. Δείτε τα στο βίντεο που ακολουθεί...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!