tromaktiko: Ολγα Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός απαιτεί συνεχείς προσαρμογές, ο αυτόματος πιλότος δεν αρκεί

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ολγα Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός απαιτεί συνεχείς προσαρμογές, ο αυτόματος πιλότος δεν αρκεί



Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια περίοδο περιορισμένων ελιγμών» κάνει, στη συνέντευξή της, στο...
Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τομέαρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξηγώντας ότι «το εύρος των θεμάτων που άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση ή όσα τις παρουσιάζονται είναι τέτοια που δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρει ασφαλή διέξοδο στους κ. Τσίπρα-Καμμένου» τους οποίους και χαρακτηρίζει «ομήρους, ο ένας του άλλου» καθώς, όπως λέει, «συγκυβερνούν και συνεπώς φέρουν ο καθένας πλήρως την ευθύνη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς».

Αναφερόμενη στον Τουρισμό η κυρία Κεφαλογιάννη λέει: «Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, όμως οφείλω για μια ακόμα φορά να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου. Η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, η έλλειψη στρατηγικής και η επιστροφή ανταγωνιστικών αγορών που για διαφόρους λόγους είχαν κάμψει τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν. Ο τουρισμός θέλει διαρκείς προσαρμογές. Ο αυτόματος πιλότος δεν αρκεί».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη αναλάβατε πρόσφατα, με απόφαση της ΝΔ, τομεάρχης Θεσσαλονίκης. Μετά και τα πρόσφατα επεισόδια στο ποδόσφαιρο αλλά και τις, εν εξελίξει, συζητήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ θα ήθελα να σας ρωτήσω. Φοβάστε την αναβίωση «βορείων-νοτίων»;


Απ.: Ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και τα ίδια προβλήματα, μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες και κοινές ελπίδες. Όσοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, όπως είναι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για να εξυπηρετήσουν σκοτεινά συμφέροντα, παρέχουν πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα. Με ανησυχεί ιδιαίτερα ότι κάποιοι σκέφτονται με όρους διχασμού. Οφείλουμε να τους απομονώσουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.


Ερ.: Με δεδομένο ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες πιστεύετε ότι υπάρχει φόβος ενός επεισοδίου ή αντίθετα το κοινό ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ «που καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας» βάζει φραγμό στην τουρκική προκλητικότητα;


Απ.: Η Τουρκία εξελίσσεται σε έναν εντελώς απρόβλεπτο παράγοντα. Από την πλευρά μας, πρέπει να μην κλείνουμε τα μάτια, προβαίνοντας σε εύκολες εκτιμήσεις ότι όσα προκλητικά γίνονται είναι για «εσωτερική κατανάλωση» του γείτονα. Οι γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή και στη Μέση Ανατολή είναι ιστορικές. Γι αυτό και πρέπει να μην ασκούμε εξωτερική πολιτική με ελαφρότητα, επιτρέποντας για παράδειγμα απροετοίμαστες και χωρίς στρατηγική επισκέψεις όπως αυτή του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, που κρίνοντας από όσα ακολούθησαν μάλλον του έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί να αυξήσει και άλλο την πίεση προς τη χώρα μας.


Απαιτείται να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να ενεργοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα περιφρουρήσουμε τα εθνικά μας δίκαια. Η επικείμενη Σύνοδος Ευρώπης - Τουρκίας στη Βάρνα είναι μία ευκαιρία προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει την προκλητική στάση της Άγκυρας και να απαιτήσει την εμπλοκή της Ευρώπης στην αντιμετώπισή της.


Ερ.: Ποιά είναι η πρόβλεψή σας για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται σχεδόν ένα μήνα σε τούρκικες φυλακές. Εκτιμάτε ότι η παρέμβαση Μέρκελ σε Ερντογάν αλλά και η τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ ότι «οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών» θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την επίλυση του ζητήματος;


Απ.: Δυστυχώς, η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές της κυβέρνησης θα επιλυόταν σε λίγες ημέρες, μετατρέπεται σε μία μείζονα υπόθεση τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο όσο και για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση, δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση έδειξε να αιφνιδιάζεται καθώς απουσίασαν τόσο τα προληπτικά μέτρα, σε μία περίοδο υψηλών τόνων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, όσο και η ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση στη συνέχεια. Ορθώς, πάντως, η Ελλάδα διεθνοποιεί το ζήτημα, άλλωστε τυπικά και οι δύο είμαστε σύμμαχες χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας μία καλή μεσολάβηση των εταίρων μας.


Ερ.: Να περάσουμε και στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ και να σας ρωτήσω, εκτιμάτε ότι το «πρόβλημα» οδηγείται σε λύση μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια για διμερείς επαφές;


Απ.: ΅Προφανώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, που ακουμπά στις ευαισθησίες των Ελλήνων. Εμείς αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να εκλείψουν οι αλυτρωτικές αναφορές των Σκοπίων, ως προϋπόθεση για την αναζήτηση λύσης στο ονοματολογικό. Η κυβέρνηση, ωστόσο, με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της πρώτης περιόδου όχι μόνον υπονόμευσε τη συγκρότηση ενός ενιαίου εσωτερικού μετώπου αλλά, παράλληλα, επέτρεψε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να θεωρεί πως με συμβολικού χαρακτήρα κινήσεις, όπως η μετονομασία δρόμων ή αεροδρομίων, μπορεί να εξασφαλίσει μία συμφωνία με την Ελλάδα. Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει λύση αλλά όχι αυτή τη στιγμή και όχι από αυτή την κυβέρνηση.


Ερ.: Υπόθεση Novartis. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σάς δημιουργούν ανησυχία για πρόσωπα της πρώτης γραμμής της ΝΔ;


Απ.: Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν ανησυχία για την εργαλειοποίηση των θεσμών και τις τακτικές της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή ζητώντας τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα. Εξαίρεσε τους δικούς του υπουργούς και πλέον επιδιώκει να κλείσουν άρον- άρον οι εργασίες της Επιτροπής. Γιατί; Μα γιατί δεν επιθυμεί ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης αλλά αρκείται στη λάσπη που έχει ρίξει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Η Ν.Δ. είναι αλλεργική στην πολιτική λάσπης, για αυτό και απαιτούμε να πέσει φως στην υπόθεση και να μην μείνει καμία σκιά.


Ερ.: Κυρία Κεφαλογιάννη στο εσωτερικό μέτωπο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της, όπως διαβεβαιώνει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ή είναι πιθανότερο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές;


Απ.: Η κυβέρνηση είναι, σαφές, ότι έχει εισέλθει σε μία περίοδο περιορισμένων ελιγμών. Το εύρος των θεμάτων που η ίδια άνοιξε ή τις παρουσιάζονται είναι τέτοιο που δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρει ασφαλή διέξοδο στους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις που, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των δύο εταίρων. Βέβαια, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα επιδιώξουν, για όσο παραμείνουν στην εξουσία, να παίξουν το παιχνίδι των διαφοροποιήσεων και της πολυγλωσσίας, επιδιώκοντας ο καθένας να μιλάει στο δικό του κομματικό ακροατήριο. Μην αυταπατώνται όμως. Είναι όμηροι ο ένας του άλλου. Συγκυβερνούν και, συνεπώς, φέρουν ο καθένας πλήρως την ευθύνη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.


Ερ.: Μετά και την θερμή υποδοχή του προέδρου της ΝΔ στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πιστεύετε ότι έχει εξασφαλιστεί ο κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ στην περίπτωση που στις εκλογές είναι πρώτο και όχι αυτοδύναμο κόμμα;

Απ.: Με το Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν συμπτώσεις σε μείζονα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους, την προστασία και ανεξαρτησία των θεσμών, την αντιμετώπιση μίας νέας διαπλοκής που δημιουργεί η κυβέρνηση. Ας μην προτρέχουμε όμως. Εμείς διεκδικούμε την ευρύτερη δυνατή εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, διεκδικούμε την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή. Αυτό, όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν συνεπάγεται ότι η Ν.Δ. θα κυβερνήσει με όρους επιβολής. Η συνεννόηση και η αναζήτηση κοινού τόπου είναι αναγκαία και βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής συμπεριφοράς μας.


Ερ.: Να περάσουμε και στο φλέγον ζήτημα της Οικονομίας. Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται το γ' πρόγραμμα και η χώρα τυπικά βγαίνει από τα μνημόνια. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;


Απ.: Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η αλήθεια είναι μία. Όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και μείωση του αφορολογήτου ορίου. Πρόκειται για μέτρα που ακόμα, για μια φορά, θα πλήξουν τους πιο αδύναμους Έλληνες. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς Φ.Π.Α., η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μέσο φορολόγησης, οι έμμεσοι φόροι παντού πλήττουν όλη την οικονομία και, κυρίως, τα πιο αδύναμα στρώματα.

Συνεπώς, το παραμύθι της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, λυπάμαι που το λέω αλλά δεν κάνει ούτε για μικρά παιδιά. Ας μην κουράζονται όμως. Είναι καθαρό ότι η έξοδος από το μνημόνιο που επαγγέλλονται, αφορά μόνον στη μη λήψη άλλων χρημάτων από την Ευρώπη. Διότι τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα προστεθούν και νέα.


Ερ.: Ωστόσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο εύκολο είναι για μία χώρα μετά από 8ετη παραμονή σε μνημόνια και με τον ΟΟΣΑ να την κατατάσσει ως πρωταθλήτρια σε φόρους και τελευταία σε ανάπτυξη να οδηγηθεί στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Απ.: Ουδείς υπόσχεται θαύματα. Αυτό που λέμε είναι ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Απαιτείται ένα νέο μείγμα που θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και προστασία ασθενέστερων, βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της Ν.Δ. Μαζί με αυτό που θεωρώ ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η Ελλάδα, την αλλαγή της νοοτροπίας, την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης, την αξιοποίηση των ταλέντων, των ικανοτήτων και της πίστης των Ελλήνων. Για αυτό άλλωστε δεν ζητάμε ψήφο ανοχής. Διεκδικούμε ψήφο εμπιστοσύνης για μία νέα πορεία μαζί με τους Έλληνες.


Ερ.: Και τέλος θα ήθελα την πρόβλεψή σας για τον τουρισμό φέτος στη χώρα μας. Θα ξεπεράσει, λέτε, τις προσδοκίες;

Απ.: Οι προβλέψεις δεν μου αρέσουν και δεν τις προτιμούσα ούτε όταν ήμουν Υπουργός. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, όμως οφείλω για μια ακόμα φορά να χτυπήσω τον κώδωνα του κινδύνου. Η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος, η έλλειψη στρατηγικής και η επιστροφή ανταγωνιστικών αγορών που για διαφόρους λόγους είχαν κάμψει τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα που η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν. Ο τουρισμός θέλει διαρκείς προσαρμογές. Ο αυτόματος πιλότος δεν αρκεί.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!