tromaktiko: Τρίξιμο δοντιών: Σημαντική απειλή για την υγεία!

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Τρίξιμο δοντιών: Σημαντική απειλή για την υγεία!



Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Οδοντίατρος DDS
Θέλοντας να φτιάξουμε ένα υγιές σώμα, εστιάζουμε στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή...
Ένα από τα βασικά συστατικά της υγείας που συχνά προσπερνάτε είναι η υγεία του στόματος. Η υγεία του στόματος μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση την γενική μας υγεία, αλλά και στο πως αισθανόμαστε με τον εαυτό μας. Ενώ τα κύρια οδοντιατρικά προβλήματα όπως η τερηδόνα ή η περιοδοντίτιδα είναι ασθένειες που έως έναν βαθμό έχουν ελεχθεί μέσω της προληπτικής οδοντιατρικής, ο βρουχισμός φαίνεται να ανέρχεται τα πρώτα χρόνια στις πρώτες θέσεις των οδοντιατρικών προβλημάτων.

Ο βρουξισμός αφορά στο τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών που συμβαίνει είτε εκούσια είτε ακούσια. Άμεσο επακόλουθο του βρυγμού αποτελεί η συνεχής αποτριβή των οδοντικών επιφανειών που με την σειρά του οδηγεί στην εμφάνιση αισθητικων και λειτουργικών προβλημάτων.

Συμπτώματα
Ο βρυγμός προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων που εμφανίζονται είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Κύριο σύμπτωμα του βρυγμού είναι ότι τα δόντια επιπεδώνονται, σπάνε ή κουνιώνται. Στα δόντια των ατόμων που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους, υπάρχουν σημεία στα οποία το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα  του δοντιού έχει τριφθεί εντελώς και έχει αποκαλυφθεί η οδοντίνη (εσωτερικό στρώμα του δοντιού). Η αποκάλυψη της οδοντίνης μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική ευαιασθησία σε κρύα ερεθίσματα ή και σε οδοντικό πόνο. Ένα σύνηθες επίσης συμπτωμα του βρυγμού είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι ή οι πόνοι στην περιοχή των κροταφογναθικών αρθρώσεων. Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από βρυγμό έχουν ευαισθησία στους μύες του προσώπου και μπορεί να εμφανίσουν δυσκολίες στην διάνοιξη του στόματος.



Αιτίες
Τα αίτια για την εμφάνιση του βρυγμού είναι πολλαπλά. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο βρυγμός ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το στρες, ο θυμός, η ένταση της καθημερινότητας εκδηλώνονται μέσω του βρυγμού κατά την διάρκεια του ύπνου. Στην έναρξη του βρυγμού, μπορεί επίσης να συμβάλλουν και ανωμαλίες στην σύγκλειση (τον τρόπο που κλείνουν τα πάνω με τα κάτω δόντια). Συγκεκριμένα, εαν στο στόμα υπάρχουν αποκαταστάσεις που εμποδίζουν τα ακριβές και ομαλό κλείσιμο του στόματος, τότε ενδέχεται  να ενεργοποιηθεί ο βρυγμός, ως ένας μηχανισμός για την εξάλειψη των εμποδίων αυτών. Τέλος φαίνεται ότι ο βρυγμός αποτελεί κοινό σύμπτωμα σε άτομα τα οποία έχουν διαταραχές ύπνου όπως άπνοια ύπνου ή το έντοωο ροχαλητό.

Πρόληψη και αντιμετώπιση
Καθότι ο βρυγμός μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία συνιστάται ο περιοδικός οδοντιατρικός έλεγχος για την διαπίστωση παρούσιας ενδείξεων βρυγμού.



Εαν ο βρυγμός διαγνώστει σε πρώιμο στάδιο, προτού δηλαδή προκληθεί εκτεταμεταμένη βλάβη στα φυσικά δόντια, θα γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος της συγκλείσης από τον οδοντίατρο ώστε να διαπιστωθούν ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο φυσιολογικό κλείσιμο του στόματος και θα ενημερώσει τον ασθενή για αυτήν την συνήθεια. Η ενημέρωση του ασθενούς για την συνήθεια αυτήν γίνεται με στόχο να αναγνώρίσει ο ίδιος ο ασθενής, εαν υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα στις οποίες σφίγγει ή τρίζει τα δόντια του.

Η συνειδητοποίηση της συνήθειας αυτής από τον ασθενή θα τον βοηθήσει να την αποφεύγει κατά την διάρκεια της ημέρας. Καθότι όμως η συνήθεια του βρυγμού εκδηλώνεται κυρίως ακούσια κατά την διάρκεια του ύπνου συνιστάται η κατασκευή ενός νάρθηκας βρυγμού που θα εμποδίσει την άμεση επαφή των δοντιών κατά το κλείσιμο του στόματος. Ο νάρθηκας βρυγμού σταθεροποιείται στα δόντια είτε άνω είτε της κάτω γνάθου.

Ο ρόλος του νάρθηκα αυτού είναι διπλός. Αρχικά εμποδίζει το τρίψιμο τον δοντιών μεταξύ τους, γεγονός που συμβάλει στην διατηρήση υγειούς οδοντικής ουσίας και επιπλέον σταθεροποιεί την κάτω γνάθο σε μια θέση σε σχέση με την άνω, στην οποία υπάρχει ισορροπία των μυών του προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η έντονη μυική δραστηριότητα κατά την διάρκει της νύχτας και οδηγήσει σε μείωσει τον πονοκεφάλων.

Σε περιπτώσεις που ο βρυγμός είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και έχει οδηγήσει σε σημαντική απώλεια οδοντικής ουσίας, ο στόχος της θεραπείας δεν είναι μόνο η διακοπή της συνήθειας αυτής, αλλά και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του στόματος που έχουν διαταραχθεί ως συνέπεια του βρυγμού. Αυτό συνεπάγεται πολλές φορές την ανάγκη αποκατάστασης όλων ή σχεδόν όλων των  δοντιών του στόματος. Με τις νέες αυτές αποκαταστάσεις αποκτούν τα δόντια τις φυσιολογικές του διαστάσεις και το στόμα αποκαθιστάται αισθητικά και λειτουργικά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!