- 35.000 διαδηλωτές έφτασαν σε πέντε σημεία στο φράχτη που χωρίζει Παλαιστίνη και Ισραήλ - Γιατί Τραμπ και Νετανιάχου επέλεξαν τη σημερινή μέρα
- Τι είναι η Νάκμπα για τους Παλαιστίνιους
Σε μακελειό εξελίσσονται οι διαδηλώσεις Παλαιστινίων στο φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 38 Παλαιστινίους, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 918 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 448 από αυτούς από πραγματικά πυρά.
Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί στο φράχτη της Γάζας βρίσκονται 35.000 διαδηλωτές Παλαιστίνιοι. 584 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ οι υπόλοιποι διακομήσθηκαν σε τοπικές κλινικές. 11 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 39 τραυματίστηκαν σοβαρά και 411 έχουν υποστεί μέτρια τραύματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, 320 διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία από την εισπνοή δακρυγόνων, 64 από μίνι εκρηκτικά τύπου shrapnel και 83 υπέστησαν αμβλεία τραύματα. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ. 118 εκ των τραυμάτων είναι στο άνω μέρος του σώματος.
Επίσης όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο παιδί και ένας που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Επίσης γίνεται λόγος για δύο νεκρά παιδιά (άγνωστο αν συμπεριλαμβάνεται ο 14χρονος), αλλά και για μία γυναίκα, μεταξύ των νεκρών.
Αυτοί οι επτά θάνατοι ανεβάζουν σε 61, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.
Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη. Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και τουλάχιστον 28, ανάμεσα στους οποίους και δύο ντόπιοι δημοσιογράφοι, τραυματίσθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν επίσης σήμερα εύφλεκτο υλικό για να κάψουν ελαστικά που διαδηλωτές είχαν στιβάξει για να τους βάλουν φωτιά και να τα αφήσουν να κυλήσουν προς τον φράκτη. Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν τη θέσεις της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια προσπάθεια από τρεις ένοπλους μαχητές να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στο φράχτη, όχι μακριά από το πέρασμα Ράφα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι τρεις σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες.
Επίσης, οι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν μια θέση της Χαμάς κοντά στη Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από πυροβολισμούς στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν σε πανηγυρικό κλίμα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ με τους Ισραηλινούς να γιορτάζουν την 70η επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. Οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη «Νάκμπα», την «καταστροφή» που αντιπροσωπεύει για εκείνους η δημιουργία του Ισραήλ.
Ο διάσημος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, υπουργός εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, εν έτει 1917, είχε υποστηρίξει την ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους του Ισραήλ, αβαντάροντας την μετανάστευση Εβραίων από όλο τον πλανήτη στις συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες κατείχε η Βρετανία, μετά τον τεμαχισμό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την περίοδο 1936 -1939 οι Άραβες ξεσηκώθηκαν ένοπλα εναντίον των Βρετανών και σε μικρότερο βαθμό πραγματοποίησαν επιθέσεις σε εβραϊκούς οικισμούς. Με την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και καθ´όλη τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος οι Βρετανοί απαγόρευσαν την είσοδο Εβραίων στη χώρα. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μια εβραϊκή μυστική στρατιωτική οργάνωση, η Χαγκανά (Άμυνα), που σχηματίστηκε στα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, άρχισε να μάχεται τους Βρετανούς και τους Άραβες, επιχειρήσεις που η ισραηλινή ιστορία καταγράφει ως την αρχή του ισραηλινού «πολέμου της ανεξαρτησίας». Το 1947, ο ΟΗΕ ανέλαβε τον έλεγχο της Παλαιστίνης, και στις 29 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την απόφαση Αρ. 181 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε ένα ισραηλινό και ένα αραβικό κράτος, και τη μετατροπή της Ιερουσαλήμ σε διεθνή πόλη εκτός συνόρων. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, καθώς και η δυτική όχθη του Ιορδάνη, τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας, ενώ η νέα πόλη ελέγχθηκε από τους Ισραηλινούς. Οι Άραβες άρχισαν βίαιες διαμαρτυρίες κατά των Εβραίων, τη στιγμή που στην περιοχή κατοικούσαν 590.000 Εβραίοι και 1.320.000 Άραβες.
Στις 14 Μαίου του 1948, μία ημέρα πριν λήξει η Βρετανική Εντολή στην Π[αλαιστίνη, δρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Κογκρέσου, Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, διάβασε την ιδρυτική διακήρυξη του κράτους του Ισραήλ, ενώπιον 250 ατόμων στο Μουσείο του Τελ Αβίβ. Για τους Εβραίους της διασποράς ήταν η επισημοποίηση της επιστροφής στη «Γη της Επαγγελίας»,ύστερα από εξορία χιλιάδων ετών. Παράλληλα, η Χαγκανά παρουσιάζεται πλέον ως ο τακτικός στρατός του κράτους του νεοσύστατου Ισραήλ που έκτοτε ονομάζεται Αμυντική Ισραηλινή Δύναμη.
Την Τρίτη 15 Μαΐου είναι μία μαύρη επέτειος. Από την πλευρά των θυμάτων. Των Παλαιστινίων. Λέγεται Νάκμπα. Σημαίνει καταστροφή. Διότι για εκείνους είναι η μέρα που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Είναι η μέρα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη που είχαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι. Περισσότερα από 600 χωριά διαλύθηκαν και η αστική ζωή της Παλαιστίνης έπαψε να υφίσταται για χάρη της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. Σε φωτογραφία της εποχής, υπάρχει μία γιαγιά, που φεύγοντας, κρατάει το κλειδί για το σπίτι της, ελπίζοντας ότι μία μέρα θα γυρίσει πίσω. Αυτή η εικόνα έχει γίνει σύμβολο για τους Παλαιστινίους, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την ελπίδα ότι μία μέρα θα ξεκλειδώσουν εκ νέου τις πύλες της πατρίδας τους.
Επι ποδός η ασφάλεια για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
«Δρακόντεια» τα μέτρα ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ υπό το φόβο επεισοδίων καθώς, η σημερινή τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Απουσία του Ντόναλντ Τραμπ θα δοθεί το πράσινο φως για την λειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϋκοτάζ της σημερινής πανηγυρικής εκδήλωσης.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Το παρών στα εγκαίνια θα δώσουν η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, περιφερειακά της πρεσβείας, θα παραταχθούν μονάδες των αρχών ασφαλείας ενώ παράλληλα έχουν εγκατασταθεί κάμερες εσωτερικού κυκλώματος για καλύτερο έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.
Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
Το Ισραήλ ξεκίνησε από χθες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη δεξίωση που παρατέθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών με οικοδεσπότη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, το παρών έδωσε η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, ισραηλινής καταγωγής, Τζάρεντ Κούσνερ.
Εκτός από τον Τραμπ, απόντες θα είναι και οι περισσότεροι απεσταλμένοι ξένων κρατών στη χώρα,σε μία ένδειξη έλλειψης συναίνεσης παγκοσμίως για την αμερικανική απόφαση. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, 500 άτομα θα στελεχώσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Οι πινακίδες που γράφουν «Αμερικανική Πρεσβεία» είναι στημένες από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά, τοποθετήθηκαν από εργάτες κοντά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτίριο του αμερικανικού προξενείου, στη νότια Ιερουσαλήμ, το οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία που μετακομίζει σήμερα επισήμως από το Τελ Αβίβ.
Την 6η Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία εκεί από το Τελ Αβίβ. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας άφωνη την διεθνή κοινή γνώμη. Μέσα στους επόμενες μήνες στα παλαιστινιακά εδάφη δεκάδες Παλαιστίνοι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.
«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε», επεσήμανε ο επικεφαλής του ισραηλινού κράτους. «Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι αυτό θα δώσει ώθηση στην ειρήνη και για αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να βασίσετε την ειρήνη σε θεμέλια ψεμάτων».
Πανηγυρίζουν στο Twitter Τραμπ και Νετανιάχου
«Μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» χαρακτήρισε τη σημερινή ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η κλιμάκωση προς την τελετή που «θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 έχει ήδη ξεκινήσει», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter, προσθέτοντας ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox θα μεταδώσει τα εγκαίνια απευθείας.
Στην τελετή θα μετέχουν η κόρη του, Ιβάνκα και ο γαμπρός του και σύμβουλός του, Τζάρεντ Κούσνερ, όπως και εκατοντάδες αξιωματούχοι των δύο χωρών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έμεινε στην Ουάσινγκτον και στη διάρκεια της τελετής θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ευχαρίστησε ο Νετανιάχου
Στο tweet του Αμερικανού προέδρου απάντησε άμεσα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
«Τι φανταστική μέρα. Σε ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ», έγραψε στο δικό του προφίλ.