tromaktiko: Κορινθιακός εμφύλιος για τα νερά

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Κορινθιακός εμφύλιος για τα νερά



Επιμέλεια: Γιώργος Σταματόπουλος
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου κανένας δεν έχει το...
δικαίωμα να το στερήσει από κανέναν. Ελα όμως που αυτό το αυτονόητο διαμελίζεται από μερικούς τοπικούς άρχοντες και μάλιστα του ιδίου νομού. Ο δήμος Κορινθίων υδροδοτείται από τις πηγές της Δρίζας, πηγές που αναβρύζουν στην ορεινή Κορινθία.

Από τις ίδιες πηγές αξίωσε να υδροδοτηθεί και ο όμορος δήμος Σικυωνίων, που είναι πολύ πιο κοντά στις εν λόγω πηγές [που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και αστείρευτες]. Το αιτήθηκε και εξασφάλισε την υδροδότηση και, μάλιστα, σε μια διάθεση κατανόησης, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο δήμαρχος Κορινθίων εντελώς ξαφνικά -και αψυχολόγητα- αποφάσισε ότι ο δήμος Σικυωνίων δεν δικαιούται να υδροδοτείται από τις πηγές Στυμφαλίας [ο θεός κι η ψυχή του, μόνο, γνωρίζουν γιατί].

Ο κύριος αυτός έδωσε εντολή στα δικαστήρια και αξιώνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει ακυρωτική απόφαση για την εκτέλεση του έργου υδροδότησης του δήμου Σικυωνίων, έτσι, άνευ λόγου και αιτίας. Οργίζεται ο δήμος Σικυωνίων γι’ αυτήν τη στάση του δημάρχου Κορινθίων. Σε ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει αυτήν την εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του, γιατί ώς πρόσφατα ο δήμος Κορινθίων δεν είχε καμιά αντίρρηση για την υδροδότηση του δήμου Σικυωνίων [με πρωτεύουσα το Κιάτο, για όσους δεν γνωρίζουν επαρκώς].

Απαιτείται κάποια ερμηνεία, κάποια αιτιολόγηση εκ μέρους του δημάρχου Κορινθίων. Ποιος δαίμονας τον «τσίμπησε» και έκανε στροφή 180 μοιρών, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάτι ουσιαστικά δραματικό, χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ώστε να διεκδικεί νομικά την ακύρωση του έργου της υδροδότησης του δήμου Σικυωνίων από τις ορεινές πηγές του κοινοτικού διαμερίσματος της Στυμφαλίας;

Αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό, γιατί, εκτός από τους Κορίνθιους, να μην έχουν πρόσβαση και οι Σικυώνιοι; Και, δεν ξέρω -έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν κινδυνεύει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της ορεινής περιοχής και δεν θα γίνει μια απέραντη έρημος; Νομίζω ο δήμαρχος Κορινθίων μιλά χωρίς τον «ξενοδόχο», ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια εξασφάλισε την υδροδότηση της πόλης του, γιατί είχε να κάνει με έναν άτολμο και «δοτικό» τότε δήμαρχο του ορεινού διαμερίσματος της Στυμφαλίας [του είχαν τάξει αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία ουδέποτε καρπώθηκε ο τότε μικρός δήμος].

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι Σικυώνιοι είναι βέβαιοι ότι «ουδείς δικαστής που σέβεται τη δικαιοσύνη και τον όρκο του δεν θα επιτρέψει για λόγους έωλους και αβάσιμους την αναστολή ενός έργου πνοής για τον τόπο μας», όπως καταλήγει το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Σημασία έχει να πείσουν για το δίκαιο, όχι όμως μόνο αυτό που επιτρέπει την υδροδότηση της πόλης τους, αλλά και αυτό που διασφαλίζει την αείρροη κίνηση των υπόγειων υδάτων της ορεινής Κορινθίας. Μην τα θέλουν όλα δικά τους οι παράλιοι χωρίς να ανταποδώσουν -αν και αυτή είναι η μοίρα των φτωχών, έχουν όμως και οι φτωχοί αξιοπρέπεια. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν οι δήμαρχοι, ειδικά όσοι προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες. Αυτά υπ’ όψιν των δικαστών που θα κρίνουν.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!