tromaktiko: Η Πάτρα αποκτά Αθλητικό Μουσείο Χειροσφαίρισης!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Η Πάτρα αποκτά Αθλητικό Μουσείο Χειροσφαίρισης!



Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ σε συνεργασία με την Επιτροπή Διοίκησης του...
ΠΕΑΚ Πάτρας ανακοινώνουν τη δημιουργία του πρώτου αθλητικού μουσείου ομαδικού αθλήματος στην πόλη των  Πατρών, αφιερωμένο στο άθλημα της Χειροσφαίρισης. Το Μουσείο θα λειτουργεί σε ειδική αίθουσα στο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι, όπου ξεκίνησε – τον Αύγουστο του 1980 – και αναπτύχθηκε το άθλημα στην Πάτρα.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Χειροσφαίρισης, θα γίνουν στο Σάββατο  2 Ιουνίου και ώρα 13.30. Στο πλαίσιο των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί  τουρνουά με την συμμετοχή ομάδων μίνι αγοριών – κοριτσιών και παμπαίδων – παγκορασίδων Β΄ της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος  και Πελοποννήσου, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιώνει η προ - παιδική χορωδία της πολυφωνικής Πάτρας και η χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Μπεγουλακίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, η διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας θα τιμήσει τους πρώτους αθλητές που δημιούργησαν την ανδρική ομάδα του Α.Ο. Εσπέρου Πατρών περιόδου 1980-81 όπου και αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες της χειροσφαίρισης στην Πάτρα το 1980. Οι τιμηθέντες  αθλητές είναι:

Χρήστος Παπαρροδόπουλος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγόπουλος, Αντώνιος Οικονόμου, Αλέκος Κατσούνης, Νικόλαος Κανελλάκης, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Σπυρίδων Λυκούδης, Δημήτριος Κολοκυθάς, Σπυρίδων Τσακούμης, Χρήστος Πατούχας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Στέφανος Μπίρδας, Γρηγόριος Κουλουμπής , Ανδρέας Πανίτσας, Νικόλαος Καραμανλής, Πολύβιος Μπρακατσέλος και Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.

Ο προπονητής – γυμναστής που πρώτο -  δίδαξε το χαντ-μπολ στην Πάτρα Πασχάλης Γεωργιάδης και ο πρώτος έφορος του τμήματος  Γεώργιος Πολυδωρόπουλος.

Το μουσείο τελεί υπό την αιγίδα του ΠΕΑΚ Πάτρας, της Ο.Χ.Ε., ΤΕΧΠ και της ΕΑΠ/ΟΧΕ. Η διοίκηση της ΑΕΠ Ακαδημίας των Σπορ  με τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας των κ.κ. Κων/νου Κόντη και Νικολάου Κανελλάκη, από κοινού συναποφάσισαν, ότι ο εκθεσιακός χώρος πρέπει να είναι  στον χώρο που γεννήθηκε το άθλημα της χειροσφαίρισης στην Πάτρα και που όλες σχεδόν οι ομάδες της Ελλάδος έχουν περάσει από αυτό, κάτι που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον χώρο, διότι από εκεί ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν όλοι  οι Πατρινοί σύλλογοι, αθλητές-τριες , παράγοντες, διαιτητές, κριτές, κ.λ.π..

Ανέδειξε 23 διεθνείς αθλητές-τριες, έναν διεθνή διαιτητή και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Ελλάδος, καθώς και διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει αγώνες σχεδόν όλων των εθνικών μας ομάδων.

Επιγραμματικά  αναφέρουμε ότι το  μουσείου χειροσφαίρισης θα περιέχει μέσα οτιδήποτε αθλητικού περιεχομένου αντικείμενα όπως,  ρουχισμός φανέλες, λάβαρα, σημαιάκια, pins, κύπελλα, παπούτσια, μπάλες, κ.λ.π. ακόμη και ιστορικά στοιχεία εφημερίδων, βιβλίων, εντύπων, κ.λ.π.. Επίσης φωτογραφικό υλικό  έντυπης αλληλογραφίας και γενικότερα ιστορικών στοιχείων του αθλήματος στην πόλη μας και όχι μόνον. Όλα τα παραπάνω έχουν παραχωρηθεί από Πατρινούς διεθνείς αθλητές – τριες καθώς και άλλων ατόμων που διαχρονικά ασχολήθηκαν με το άθλημα στην πόλη μας και ανά το Πανελλήνιο. Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ έχει  αναλάβει όλα τα έξοδα δημιουργίας του, καθαρισμός, βάψιμο, συντήρηση, εξοπλισμός προσθήκες, γραφείων κ.λ.π. και το ΠΕΑΚ Πάτρας την ηλεκτροδότηση και τη φύλαξης του χώρου.

Ο χώρος θα είναι ανοικτός για επισκέψεις σε σχολεία, ομάδες αθλητές-τριες, φοιτητές, υπηρεσίες και γενικότερα σε οποιονδήποτε φορέα το επιθυμεί και όχι μόνον. 

Πρόθεση μας είναι ο χώρος να είναι επισκέψιμος καθημερινά για το κοινό. Γενικότερα θα είναι μια πηγή γνώσεων, ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Επίσης επιδίωξή μας είναι να στελεχωθεί εθελοντικά και από άτομο του χώρου της δημοσιογραφίας  που θα στηρίζει την προβολή του μουσείου σε όλα τα ΜΜΕ και όχι μόνον.

Ο χώρος παράλληλα θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της ΤΕΧ Πελοποννήσου μια και η διεύρυνση της τοπικής σε όλη την Πελοπόννησο με έδρα το Άργος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα,  αφού υπάρχουν σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα στην Δυτική Πελοπόννησο, κριτές, διαιτητές, κομισάριοι, έδρα κλιμακίου επίλεκτων αθλητών -τριων ΤΕΧΠ, παλαίμαχοι, κ.λ.π.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!