tromaktiko: Μακεδονικό: Επί της αρχής συμφωνία - Μέχρι την Παρασκευή επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Μακεδονικό: Επί της αρχής συμφωνία - Μέχρι την Παρασκευή επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ



Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων...
Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα και ότι μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Παρότι δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του ο Ζάεφ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ακόμα ότι οι βασικές αρχές έχουν συμφωνηθεί και ότι μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σήμερα, αύριο, το αργότερο την Παρασκευή, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπει ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας», είπε ο Ζάεφ. Και πρόσθεσε: «Το πιο έντιμο είναι να συζητήσουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας και τους όρους της εφαρμογής της. Πρώτα θα ορίσουμε τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα κρίσιμο σημείο της τελικής φάσης πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Είπε ακόμα ότι το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όταν ο λαός με τις αποφάσεις του θα είναι η πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις μας. Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί την σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμας και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο που προβληματίζει. Είπε, «Η «Μακεδονία» θα έχει το «τέταρτο Ίλιντεν» και πως «λαχταρά για μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!