τώρα τελευταία αισθάνεσαι πως θέλεις να σκοτώσεις συνεργάτες, φίλους, συγγενείς ίσως και το κατοικίδιο σου; Μήπως η υπερκόπωση χτυπάει το καμπανάκι και εσύ δεν το ακούς ή απλά κάνεις πως δεν το ακούς γιατί δεν σου περισσεύει χρόνος να κάτσεις σπίτι για να ξεκουραστείς;
Δυστυχώς, οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν αυξηθεί, με τέτοιους ρυθμούς που ο Κεντέρης θα μας ζήλευε! Μέσα στην καθημερινότητα ασχολούμαστε με τόσα πράγματα τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κοιμόμαστε ελάχιστες ώρες, και τις ώρες που κοιμόμαστε ο εγκέφαλος μας δεν ξεκουράζεται καθώς συνεχίζει να σκέφτεται την δουλειά. Το άγχος είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ζωής μας και μέσα σε όλα πρέπει να είμαστε και σε φόρμα για να ακολουθούμε τα πρότυπα ομορφιάς, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και στα γυμναστήρια μετά από όλη αυτή τη πιεστική μέρα και να καταναλώνουμε εκεί τα τελευταία αποθέματα ενέργειας μας! Θέλεις κι άλλα επιχειρήματα για να καταλάβεις γιατί παθαίνεις υπερκόπωση;
Συγγνώμη, αγαπημένε μας αναγνώστη που θα σου το πούμε έτσι αλλά η υπερκόπωση χτυπάει το καμπανάκι, ή για την ακρίβεια κρούει ολόκληρο καμπαναριό και εσύ φοράς ωτοασπίδες!
Τι είναι η υπερκόπωση;
Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.
Τι μας συμβαίνει ακριβώς;
Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, τα βιολογικά αντανακλαστικά τα οποία πρακτικά ρυθμίζουν την λειτουργία των σπλάγχνων, δίνουν εντολή στα ζωτικά όργανα να λειτουργήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό με κίνδυνο να προκληθεί πρόωρη γήρανση τους και να εξαντληθούν.
Η καταπόνηση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και έκλυση ταχυκαρδίας. Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν αυξήσεις στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση. Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης!
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Αν έχεις αρχίσει να παρατηρείς πως δεν έχεις καμία όρεξη να εργαστείς ή να κάνεις κάτι που πριν κέντριζε το ενδιαφέρον σου, ή αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, ή χάνεις πολύ εύκολα το ενδιαφέρον σου για κάτι τότε μάλλον είσαι υποψήφιος!
Τα συμπτώματα της υπερκόπωσης όμως δεν τελειώνουν εδώ! Η ευερεθιστότητα και εκνευρισμός (αυτό που λέγαμε παραπάνω, που ήθελες να σκοτώσεις όποιον περπατάει ή αναπνέει δίπλα σου), η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού ή ανθυγιεινού φαγητού, ή η αυξημένη καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης είναι μερικά ακόμα συμπτώματα! Αν, τώρα, δυσκολεύεσαι να θυμηθείς σημαντικά ραντεβού, χάνεις προθεσμίες κ.λ.π. ή αγνοείς συγκεκριμένες εργασίες και τις μεταθέτεις την τελευταία στιγμή ενώ λίγο καιρό νωρίτερα όλοι θαύμαζαν το πόσο οργανωτικός και συνεπείς ήσουν… μάλλον πρέπει να το ψάξεις!
Η υπερκόπωση δεν είναι απλό πράγμα! Οι ασθενείς νοιώθουν γενικευμένη ατονία, η οποία παρεμποδίζει σημαντικές σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας. Ορισμένες φορές το σύμπτωμα είναι τόσο έντονο, που ο ασθενής αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να ανταποκριθεί πλέον σε στοιχειώδη καθήκοντα της καθημερινότητας!
Τι λένε οι ειδικοί για την υπερκόπωση;
Η υπερκόπωση εμφανίζεται όταν κάποιος έχει υποβληθεί σε μεγάλη ταλαιπωρία όσον αφορά στο μυικό σύστημα και όταν παρουσιάζει μειωμένες αντοχές σε μια συγκεκριμένη εργασία. Εκδηλώνεται με ασαφή αλλά έντονα συμπτώματα, όπως αίσθηση εξάντλησης, μυαλγίες, υπνηλία και έλλειψη αντοχής στο στρες.
Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, πλήττει και την ευεξία. Η υπερκόπωση δεν είναι εύκολο να χρονίσει, εκτός αν χρονίσει η συνήθεια του ασθενούς να υποβάλλει τον εαυτό του σε συνθήκες κόπωσης. Όταν όμως χρονίσει, μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Αντιμετωπίζεται με ξεκούραση (μεγαλύτερη όμως από ό,τι στην απλή κόπωση), σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
Αντιμετώπιση τώρα!
Η θεραπεία για την υπερκόπωση δεν είναι συγκεκριμένη, αλλά συμπτωματική αναλόγως την περίπτωση του ασθενή. Σίγουρα η πρώτη συμβουλή που δίνουν οι παθολόγοι είναι ξεκούραση (και αυτό δεν σημαίνει να εργάζεσαι μία ώρα λιγότερο αλλά να κάτσεις μέρες ολόκληρες μέσα στο σπίτι και να μην αγχωθείς για τίποτα!). Σε αρκετά άτομα η υπερκόπωση αντιμετωπίζεται με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται κατά κύριο λόγο με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα.
Πηγή