Οι αιματηρές μέθοδοι για την παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος μπορεί σύντομα να...
αποτελέσουν παρελθόν, χάρη σε επιστήμονες που έχουν αναπτύξει ένα αυτοκόλλητο επίθεμα δέρματος που μετρά τα επίπεδα γλυκόζης κάθε 10-15 λεπτά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργήσει ένα αυτοκόλλητο επίθεμα δέρματος που μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα γλυκόζης χωρίς να τσιμπήσει το δέρμα και χωρίς λήψη αίματος. Το νέο έμπλαστρο έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εφικτή, μη επεμβατική, στρατηγική για την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα, σε δοκιμές τόσο του χοιρινού όσο και του ανθρώπινου δέρματος.
Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Richard Guy, του Τμήματος Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας, και συνεργάτες ανέφεραν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Nanotechnology.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη, αντιπροσωπεύοντας το 90-95% όλων των περιπτώσεων. Προκύπτει όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη ή αποτυγχάνει να παράγει αρκετή ορμόνη, προκαλώντας υπερβολικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Για να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τακτικά. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός μετρητή γλυκόζης αίματος, ο οποίος δοκιμάζει μια σταγόνα αίματος που απελευθερώνεται μέσω ενός τσιμπήματος βελόνας στο δάκτυλο.
Η συχνότητα των εξετάσεων γλυκόζης στο αίμα εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη που έχει ένα άτομο και από τον τύπο του φαρμάκου που χρησιμοποιεί, αλλά η καθημερινή εξέταση - η οποία μπορεί να φτάσει έως και 10 φορές την ημέρα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 - είναι συνηθισμένη. Αυτή όμως η μορφή ελέγχου μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με διαβήτη. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο φόβος για τον πόνο και τις βελόνες, το κόστος των ταινιών ελέγχου αίματος και το πρόβλημα της διαδικασίας αυτο-παρακολούθησης αποτελούν εμπόδια για τον καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν μια μη επεμβατική μέθοδο για την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα.
Το νέο patch δέρματος που δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Guy και τους συναδέλφους του, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρόσωπο της παρακολούθησης της γλυκόζης.
Το έμπλαστρο δέρματος αποτελείται από μικροσκοπικούς αισθητήρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά ρεύματα για να "τραβήξουν" τη γλυκόζη από το υγρό που εκκρίνεται από τα κύτταρα στους θύλακες των τριχών.
Το έμπλαστρο συλλέγει τη γλυκόζη σε μικρές "δεξαμενές" και μετράει τα επίπεδα κάθε 10-15 λεπτά. Το αποτέλεσμα μπορεί να σταλεί στο smartphone ή το smartwatch ενός χρήστη και να τον ενημερώσει όταν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Είναι σημαντικό ότι το έμπλαστρο δεν τρυπά το δέρμα. Επιπλέον, η ικανότητά της να μετρά γλυκόζη από μια τόσο μικρή περιοχή στους θύλακες των τριχών καθιστά τη μέθοδο εξαιρετικά ακριβή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επιβεβαίωσης των μετρήσεων μέσω δειγματοληψίας αίματος.
Ο καθηγητής Guy και οι συνάδελφοί του επιβεβαίωσαν την ακρίβεια του έμπλαστρου δοκιμάζοντάς τον σε δέρμα χοίρου. Διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τα επίπεδα γλυκόζης σε περιοχές που παρατηρούνται στους ανθρώπους με διαβήτη και με μεγάλη ακρίβεια.
Περαιτέρω δοκιμές σε υγιείς ανθρώπινους συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι το έμπλαστρο ήταν σε θέση να παρακολουθεί με ακρίβεια τα επίπεδα γλυκόζης σε διάστημα 6 ωρών.
Κοιτάζοντας μπροστά, η ομάδα ελπίζει να παρατείνει την περίοδο παρακολούθησης της γλυκόζης σε 24 ώρες, καθώς και να ενισχύσει τον αριθμό των αισθητήρων που διαθέτει για να αυξήσει περαιτέρω την ακρίβεια.
Για εκατομμύρια ανθρώπους αυτό θα αποτελέσει μια επανάσταση στην ποιότητα ζωής και στη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη.
Πηγή