tromaktiko: 6 καλοκαιρινά παιχνίδια για να παίξετε όπου κι αν βρίσκεστε!

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

6 καλοκαιρινά παιχνίδια για να παίξετε όπου κι αν βρίσκεστε!



Ευτυχώς το καλοκαίρι έφτασε και είμαστε όλοι έτοιμοι να περάσουμε ανέμελες και ευχάριστες...
διακοπές. Αντί όμως να έχετε συνέχεια στο μυαλό σας πού είναι τα παιδιά, να μην απομακρυνθούν από εσάς, να μην ενοχλούν τους γύρω σας, ή να μη χτυπήσουν, δεν είναι πολύ πιο ευχάριστο να παίξετε μαζί τους παιχνίδια; Να λοιπόν μερικές ιδέες για καλοκαιρινά παιχνίδια που όχι μόνο θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσουν και κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές δεξιότητες.

Στην πισίνα



Θυμίζει το κλασσικό παιχνίδι «Αγαλματάκια ακούνητα». Ένα παιδί στέκεται όρθιο μέσα στην πισίνα κοντά στον τοίχο ενώ τα άλλα παιδιά στέκονται στον ίδιο τοίχο, όρθια έξω από την πισίνα έτοιμοι να πηδήσουν πάνω από τον συμπαίκτη τους. Ο στόχος για το άτομο που βρίσκεται στο νερό είναι να προσπαθήσει να ακουμπήσει κάποιον καθώς κάνει άλμα από πάνω του. Αν το κάνει, το άτομο θα είναι «παγωμένο» και πρέπει να παραμείνει στο νερό ακίνητο μέχρι να κολυμπήσει ένας συμπαίκτης κάτω από αυτόν για να του επιτρέψει να κινηθεί ξανά. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να «παγώσουν» όλοι! Διασκεδάζοντας ενισχύουν την αδρή τους κίνηση, την ισορροπία αλλά και τον σχεδιασμό της κίνησης.

Στη θάλασσα



«Ποιος θα φτάσει πρώτος στη θάλασσα;» Ορίστε τη γραμμή εκκίνησης στην άμμο όπου πίσω από αυτήν θα πρέπει να βρίσκονται όλοι οι παίκτες. Ο διαιτητής του παιχνιδιού περιγράφει κάθε φορά ένα αντικείμενο ξεκινώντας από ελάχιστες πληροφορίες, όσο ο χρόνος περνάει δίνει περισσότερα στοιχεία. Για παράδειγμα «είναι μεταφορικό μέσο»… «είναι πολύ μεγάλο»… «μπαίνουν πολλοί άνθρωποι μέσα»… «πετάει στον ουρανό». Όποιος το βρει πρώτος κάνει ένα πηδηματάκι προς τη θάλασσα! Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο νερό άρα θα έχει βρει και τις περισσότερες απαντήσεις. Το ρόλο του διαιτητή μπορούν να τον πάρουν φυσικά και τα παιδιά. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για να βελτιώσουν τον περιγραφικό τους λόγο αλλά και τον ιδεασμό!

Στη βεράντα



Φτιάξτε μια πυραμίδα από 10 πλαστικά ποτήρια, όπως δείχνει η διπλανή φωτογραφία, πάνω σε ένα τραπέζι στη βεράντα ή σε κάποιο πεζούλι στην αυλή. Χρησιμοποιήστε ένα ψεκαστήρι νερού (αυτό που χρησιμοποιούμε για να ψεκάζουμε τα φυτά ή τα ρούχα που σιδερώνουμε) και ρυθμίστε το στόμιό του, ώστε να πετά με δύναμη λεπτή δέσμη νερού. Βάλτε το παιδί να καθίσει περίπου ένα μέτρο μακριά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να πυροβολήσεις τα ποτήρια και να κατεδαφίσεις ολόκληρη την πυραμίδα. Η δραστηριότητα αυτή έχει κατανοητή έναρξη και λήξη, ακόμη και για τα μικρά παιδιά. Ενδυναμώνει τα δάχτυλα, καθώς απαιτείται δύναμη για τον ψεκασμό, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να υπολογίζουν την κατεύθυνση και τη δύναμη που πρέπει να βάλουν.

Στον κήπο



Μια δραστηριότητα εύκολη και διασκεδαστική! Θα χρειαστείτε ένα σκοινί ή ένα σπάγκο περίπου 2 μέτρων. Ο γονέας κρατά τη μία άκρη, κοντά στο πάτωμα και κουνά το «φίδι», ενώ το παιδί που στέκεται όρθιο προσπαθεί, χοροπηδώντας, να πατήσει τη άλλη άκρη, δηλαδή «την ουρά του φιδιού». Ο γονέας, ο οποίος ελέγχει το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού, θα πρέπει να το κουνά τόσο γρήγορα ή αργά ώστε το παιδί να τα καταφέρνει κάποιες φορές. Εναλλακτικά μπορεί ο ρόλος του γονέα να αντικατασταθεί από ένα ακόμη παιδί, αρκεί να είναι άνω των 8 ετών. Όταν το παιδί καταφέρει να πατήσει την ουρά του φιδιού, ζητήστε του να περπατήσει κατά μήκος του σχοινιού που βρίσκεται πλέον στο έδαφος, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ισορροπία του. Το παιχνίδι αυτό ενισχύει τον οπτικό-κινητικό συντονισμό, τον χρονισμό, τη συγκέντρωση προσοχής και παρέχει οπτικά, αιθουσαία και ιδιοδεκτικά ερεθίσματα.

Στο αυτοκίνητο



«Παίζουμε με τις πινακίδες των αυτοκινήτων». Βρείτε μια πινακίδα κυκλοφορίας και κάθε άτομο στο αυτοκίνητο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το γράμμα που βλέπει δημιουργώντας μια σύντομη πρόταση. Για παράδειγμα, για την πινακίδα -ΗΤΕ 1259- το πρώτο άτομο έχει -Η- . Η Λίζα είναι η φίλη μου από το σχολείο, τότε ο επόμενος παίζει με το -Τ-. Το μπάσκετ μου αρέσει πολύ κ.ο.κ. Όταν τελειώσουν τα γράμματα, ο επόμενος παίκτης παίζει με τους αριθμούς και αυτό που θα πρέπει να κάνει είναι να υπολογίσει το άθροισμά τους (δηλαδή 1+2+5+9=17). Παιχνίδι για παιδιά σχολικής ηλικίας, που ενδυναμώνει την συγκέντρωση προσοχής, τον ιδεασμό, την ορθογραφία αλλά και τις μαθηματικές δεξιότητες.

Στο εστιατόριο



Αγώνας δρόμου με σταγόνες! Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι λαδόκολλας, ένα μολύβι ή στυλό, ένα σταγονόμετρο και ένα καλαμάκι για κάθε παίκτη. Σημαδέψτε τον δρόμο του κάθε παίκτη πάνω στη λαδόκολλα και στάξτε μια σταγόνα στην αρχή του δρόμου του κάθε παίκτη. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φυσήξουν οι παίκτες, με το καλαμάκι, τη σταγόνα για να την οδηγήσουν στον τερματισμό. Ο παίκτης που θα τερματίσει πρώτος είναι φυσικά ο νικητής. Ένας διασκεδαστικός τρόπος να απασχοληθούν μέχρι να έρθει η παραγγελία σας, ενώ τα παιδιά ενισχύουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό, τον έλεγχο της αναπνοής (γιατί πρέπει να φυσήξουν τόσο…όσο) και τη συγκέντρωση προσοχής.

Καλές διακοπές!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!