πάθησης, αποφαίνεται γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Επιστημονική ομάδα του Inserm και του Πανεπιστημίου Paris 13, με επικεφαλής τον Δρ Ρολαντ Αντριανασολο, ανέλυσε στοιχεία για 34.776 Γάλλους ενήλικες που είχαν συμπληρώσει ένα αναλυτικό αναπνευστικό ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο της μελέτης 2017 NutriNet-Santé. Επρόκειτο για 28% γυναίκες και 25% άνδρες, με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άσθματος. Ο συνολικός αριθμός των συμπτωμάτων άσθματος που βίωσαν όλοι οι συμμετέχοντες είχε υπολογιστεί βάσει αυτο-αναφορών σε εύρος 12μήνου.
Για την αξιολόγηση του ελέγχου του άσθματος από όσους νοσούσαν ήδη, οι ερευνητές τους έδωσαν να συμπληρώσουν ένα άλλο ερωτηματολόγιο που εστίαζε στον έλεγχο της πάθησης σε εύρος τεσσάρων εβδομάδων.
Η ποιότητα της διατροφής αξιολογήθηκε μέσω τριών τυχαίων διατροφικών ημερολογιακών καταγραφών αλλά και η συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε τρία διατροφικά σκορ. Τα τελευταία έδιναν έμφαση στην πρόληψη πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, ενώ οι δίαιτες με πολύ κρέας, αλάτι και ζάχαρη θεωρήθηκαν ως οι λιγότερο υγιεινές.
Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν επίσης παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος, όπως το κάπνισμα και η γυμναστική.
Από τη συνδυαστική ανάλυση όλων των ανωτέρω δεδομένων προέκυψε ότι οι άνδρες που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν συμπτώματα άσθματος. Στις γυναίκες η πιο υγιεινή διατροφή μείωνε κατά 20% τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθματικών συμπτωμάτων.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνδρες με άσθμα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες κακώς ελεγχόμενων συμπτωμάτων όταν έκαναν υγιεινή διατροφή και οι γυναίκες 27% λιγότερες πιθανότητες.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί όντως να παίξει ρόλο στην πρόληψη της εκδήλωσης του άσθματος αλλά και στον έλεγχο του, στα ενήλικα άτομα. «Η μελέτη σχεδιάστηκε για να καταγράψει το ρόλο μιας συνολικά υγιεινής διατροφής στον έλεγχο του άσθματος και των συμπτωμάτων του και όχι στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών ή συστατικών. Τα ευρήματα λένε ότι θα πρέπει να προάγουν τα υγιεινά διατροφικά σχήματα ως προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέσο του άσθματος», σχολιάζει ο Δρ Αντριανασολο.
Η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ιατρική διευθύντρια του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» της Αθήνας σχολιάζει ότι «η μελέτη ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα άτομα με άσθμα αλλά και όσα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να κάνουν διατροφικές συστάσεις στους ασθενείς τους, λοιπόν, με στόχο την πρόληψη του άσθματος».
Πηγή