tromaktiko: Παιχνίδια με νερό και όχι μόνο

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Παιχνίδια με νερό και όχι μόνο



Από τη Νεκταρία Πέγκα είναι παιδαγωγός προσχολικής εκπαίδευσης
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και κανένας μας δεν αντέχει κάτω από τον καυτό ήλιο του...
Ιουλίου. Πώς να αντέξουν λοιπόν τα παιδιά μέσα στο σπίτι με την ζέστη και μη θέλοντας να ζωγραφίσουν πάλι σε χαρτί; Εγώ σήμερα σας έχω την λύση. Εύκολη απλή, άκρως καλοκαιρινή που μπορεί να διασκεδάσει, να κρατήσει τα παιδιά απασχολημένα και χαρούμενα ταυτοχρόνως το Σαββατοκύριακο αλλά και τις καθημερινές (για όσα παιδιά έχουν τελειώσει από τον Ιούνιο το σχολείο). Παιχνίδια με νερό!

Ξεκινάμε λοιπόν:


Φτιάξτε χρωματιστά παγάκια.

Τίποτα δύσκολο. Γεμίστε τις παγοθήκες σας με νερό, προσθέστε μέσα διαφορετικό χρώμα τέμπερας και από ένα ξυλάκι σε κάθε θέση και βάλτε το στην κατάψυξη. Μόλις είναι έτοιμο, στρώστε στο μπαλκόνι ή στο σαλόνι (ανάλογα τον χώρο σας) ένα μεγάλο χαρτί και δώστε στα παιδιά τα χρωματιστά παγάκια και αφήστε να ξεδιπλώσουν την φαντασία τους. Έτσι και θα δροσιστούν, θα δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό και θα ανακαλύψουν πόσο εύκολα ή όχι γλιστράει ο πάγος πάνω στο χαρτί.

Ρίξτε χρωματιστά παγάκια μέσα σε λεκάνη με νερό.

Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το προηγούμενο παιχνίδι, χωρίς να τοποθετήσετε τα ξυλάκια. Όταν τα παγάκια είναι έτοιμα, σε μία μεγάλη λεκάνη με νερό ή και πισίνα αν θέλετε (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα απασχοληθούν) ρίξτε τα χρωματιστά παγάκια. Αφήστε να τα πιάσουν, να ανακαλύψουν την θερμοκρασία τους και την ιδιότητα τους. Να τα δουν να λιώνουν στο νερό το οποίο γίνεται χρωματιστό. (Αν βρίσκονται μέσα στην πισίνα ή την λεκάνη θα ανακαλύψουν και την αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού μόλις λιώσουν τα παγάκια. Και η αντίδραση τους έχει πολύ ενδιαφέρον).


Ψάρεμα.

Παλιό αλλά πολλά υποσχόμενο παιχνίδι. Πάλι σε μία λεκάνη η πισίνα γεμισμένη με νερό ρίχνετε πλαστικά ψαράκια, κοχύλια, πέτρες καπάκια (ότι έχετε διαθέσιμο και μπορεί να εκμεταλλευτεί η φαντασία σας και του παιδιού). Δίνετε απόχη ή κουτάλα που χρησιμεύει ως απόχη (οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόχη) και την οδηγία να ψαρέψει τα ψάρια/κοχύλια, κτλ από την λεκάνη. Το παιδί συγκεντρώνεται, συντονίζει την κίνηση του με τα μάτια του για να επιτευχθεί ο στόχος.


Δημιουργία ωκεανού/ παραλίας.

Αυτό απαιτεί λίγο παραπάνω δουλειά αλλά αξίζει. Χρησιμοποιήστε ένα κουτί αποθήκευσης ή μία λεκάνη (αρκεί να έχει ίσιο πάτο, όχι με καμπύλη) όπου στη μία πλευρά θα βάλετε σιμιγδάλι που θα αντιπροσωπεύει την άμμο. Για να διαχωρίσετε την άμμο με την «θάλασσα» που θα φτιάξετε στοιβάξτε πέτρες ή κοχύλια αν έχετε. Για την θάλασσα αναμειγνύετε γαλάζιο χρώμα με νερό ή με χρώμα ζαχαροπλαστικής και το ρίχνεται από την άλλη πλευρά του κουτιού. Τέλος βάζετε ότι ζώο της θάλασσας θέλουν τα παιδιά, ομπρέλες στην άμμο, κτλ και τα αφήνετε να αναπτύξουν το παιχνίδι τους όπως επιθυμούν.


Βουλιάζει και επιπλέει.

Μιλάμε πάλι για ένα κλασικό παιχνίδι που όμως βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν και τις ιδιότητες του νερού και να διασκεδάσουν. Σε αυτό το παιχνίδι χρειάζεται λίγο παραπάνω η συμμετοχή σας καθώς θα χρειαστεί να εξηγήσετε στο παιδί γιατί συμβαίνει κάποια αντικείμενα να βουλιάζουν και να επιπλέουν. Επίσης πρέπει να βρείτε μαζί με το παιδί ποια αντικείμενα θα χρησιμοποιήσει για το πείραμα του (δεν θέλετε να δείτε ξαφνικά όλα του τα παιχνίδια μέσα στο νερό). Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά και διαφορετικών ηλικιών θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αυτά που θα λένε και οι ιδέες που θα μοιράζονται. Μετά από 1-2 φορές που το παιδί θα έχει «μπει» στο νόημα θα μπορεί να απασχοληθεί μόνο του χωρίς την δική σας συμβολή και μετά να έρθει όλο χαρά να σας πει τι έχει ανακαλύψει.

Όλα τα παραπάνω παιχνίδια με νερό είναι πολύ παραπάνω ενδιαφέροντα να τα βλέπετε από το να τα διαβάζετε και ελπίζω να μ’ εμπιστευτείτε. Μην ξεχνάτε όμως ότι όλα τα παιχνίδια σχετίζονται με το νερό και σε οποιοδήποτε χώρο κι αν βρίσκεστε πρέπει πρώτα απ όλα να φροντίσετε για την ασφάλεια των παιδιών. Ενημερώστε τα για τους κινδύνους που διατρέχουν αν τρέξουν πάνω σε νερό που έχει πέσει κάτω, ώστε να το γνωρίζουν και μην απομακρύνεστε εντελώς από τον χώρο που εκτυλίσσονται οι δραστηριότητες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!