tromaktiko: Ευθέως ανάλογη η σχέση μεταξύ ΤΠΕ και βιώσιμης ανάπτυξης

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ευθέως ανάλογη η σχέση μεταξύ ΤΠΕ και βιώσιμης ανάπτυξης



Την ευθεία συνάρτηση της τεχνολογικής προόδου με τη βιωσιμότητα μιας χώρας...
επιβεβαιώνουν μελέτες που βλέπουν το φως της πρόσφατης δημοσιότητας. Οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κράτη, που επενδύουν σε τεχνολογικές υποδομές οδεύουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς τους στόχους της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» (SDG) των Ηνωμένων Εθνών. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει έκθεση, που δημοσίευσε η Huawei και αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ του τομέα Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) και την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» σε 49 χώρες. Για την ακρίβεια, η ανάπτυξη του ICT σχετίζεται κατά 91% με την πρόοδο των στόχων της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και ως εκ τούτου ο τομέας αποτελεί βασικό δείκτη για την αειφόρο ανάπτυξη των κρατών. Συνεπώς, η ψηφιακή αναβάθμιση είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, σε μόλις 12 χρόνια από σήμερα δηλαδή.

Μάλιστα, οι στόχοι «Υγεία και Ευημερία», «Ποιοτική Εκπαίδευση» και «Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομή» έχουν τα υψηλότερα επίπεδα συσχέτισης με τον τομέα ICT, υποδηλώνοντας ότι η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σημαντική πρόοδο σε αυτούς, επιταχύνοντας την ανάπτυξη στο σύνολο μιας χώρας. Σύμφωνα δε με τα ευρήματα της μελέτης, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου μικρές επενδύσεις στον τομέα ICT συνδυάζονται με ταχείες αποδόσεις των στόχων της «Βιώσιμης Ανάπτυξης». Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η πρόσβαση, η χρήση και οι δεξιότητες στις Τεχνολογίες Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) συνδέονται σαφώς με τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας χώρας. Για παράδειγμα, ο τομέας του ICT μπορεί να συμβάλει στη δια βίου εκπαίδευση, να δημιουργήσει μεγαλύτερη οικονομική αξία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει τις ανισότητες.

Η έρευνα
Στη μελέτη έγινε ανασκόπηση έξι βασικών στόχων της «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και συγκεκριμένα αυτών της Υγείας & Ευημερίας (SDG 3), της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (SDG 4), της Ισότητας των Φύλων (SDG 5),της Καθαρής Ενέργειας (SDG 7), της Βιομηχανίας, της Καινοτομίας & των Υποδομών (SDG 9) και τέλος των Βιώσιμων Πόλεων (SDG 11). Κάθε έθνος χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: ηγέτες, κορυφαίοι και πρωτοπόροι. Οι χώρες, που έχουν καλές επιδόσεις στον τομέα ICT, σημειώνουν επίσης ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά στους στόχους της «Βιώσιμης Ανάπτυξης», ενώ οι χώρες που δεν έχουν καλές επιδόσεις παρουσιάζουν καθυστέρηση στην επίτευξη των αντίστοιχων στόχων.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!