tromaktiko: Ο Τζαφάρ Παναχί υποδεικνύει σε θέση «Offside» το Ιρανικό καθεστώς

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ο Τζαφάρ Παναχί υποδεικνύει σε θέση «Offside» το Ιρανικό καθεστώς



Ο Τζαφάρ Παναχί αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Πρόκειται για έναν...
πραγματικό καλλιτέχνη, που έχει συγκινήσει κοινό και κριτικούς με τις ταινίες του. Αν και καταδικάστηκε από το ιρανικό καθεστώς σε είκοσι χρόνια στέρησης εξόδου από την πατρίδα του, ενώ παράλληλα του απαγορεύτηκε να σκηνοθετεί, εκείνος πιστός στις αρχές του συνέχισε να κάνει αυτό που τόσο καλά γνωρίζει και αγαπά. Με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο / Μουντιάλ, που διεξάγεται στη Ρωσία, θυμόμαστε χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης, για τη διαχρονική σχέση του Σινεμά με τον βασιλιά των σπορ.

«"Τα προβλήματά μας είναι όλα πλεονεκτήματα". Όταν καταλάβαμε το νόημα αυτής της πολλά υποσχόμενης παραδοξολογίας, ανακτήσαμε την ελπίδα μας και προχωρήσαμε μπροστά, αφού οπουδήποτε στον κόσμο κι αν ζούμε πάντα θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είτε μικρά είτε μεγάλα. Είναι καθήκον μας να μη σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, αλλά να σκεφτούμε λύσεις. Η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής και το όνειρο να κρατήσουμε ζωντανή την τέχνη μας μάς κινητοποίησε ώστε να υπομείνουμε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο ιρανικό σινεμά. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στον κινηματογράφο μάς έπεισαν πως αν ένας κινηματογραφιστής δεν μπορεί να κάνει ταινίες, θα φταίει ο ίδιος - κανένας άλλος. Η δυσάρεστη πραγματικότητα που διέπει τον κινηματογράφο και τους σκηνοθέτες στο σημερινό Ιράν μάς οδήγησαν να σταθούμε σ’ αυτή την, ίσως προσωρινή, πραγματικότητα και να αναπαραστήσουμε κομμάτια της που καθρεφτίζονται μέσα μας.» - Τζαφάρ Παναχί

Μουντιάλ 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ 2018, είναι ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο διαγωνίζονται οι εθνικές ομάδες ανδρών των μελών της FIFA. Πρόκειται για το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από τις 14 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στο τουρνουά συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν 31 ομάδες που προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων και της αυτομάτως προκρινόμενης διοργανώτριας χώρας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θα φιλοξενήσει το τουρνουά καθώς και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα λάβει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη. Συνολικά 64 αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε 12 γήπεδα, που βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο τελικός θα λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας.



Ποδόσφαιρο και Σινεμά

Οι σκηνοθέτες παίρνουν την κάμερα, κατεβαίνουν από την κερκίδα, μπαίνουν στα αποδυτήρια, καταγράφουν καρέ καρέ και αποτυπώνουν με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ. Με αφορμή το Μουντιάλ 2018, παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης, με αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή το ποδόσφαιρο. Η Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr βγαίνει από την σκοτεινή αίθουσα και εισέρχεται στο γήπεδο, παρέα με χαρακτηριστικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και τεκμηρίωσης.

Offside
Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί
Σενάριο: Τζαφάρ Παναχί, Σαντμερ Ραστίν
Ηθοποιοί: Σίμα Μομπάρακ - Σαχί, Σαγεστέ Ιρανί
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ραμί Αγκαμί, Μαχμούντ Καλαρί
Μοντάζ: Τζαφάρ Παναχί
Μουσική: Γιουβάλ Μπαραζανί, Κορός Μποζοργκμπουρ
Φορμάτ: Έγχρωμη
Χώρα Παραγωγής: Ιράν
Έτος Παραγωγής: 2006
Διάρκεια: 93 λεπτά

Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία μιας ομάδας από σύγχρονες Καλιπάτηρες που θέλουν να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα, της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν ενάντια στο Μπαχρέιν για το Μουντιάλ του 2006. Καθώς απαγορεύεται δια νόμου η παρουσία γυναικών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι γυναίκες μεταμφιέζονται σε άντρες για να μπουν στο γήπεδο Αζάντι της Τεχεράνης. Κάποιες αποκαλύπτονται και συλλαμβάνονται, κάποιες άλλες τα καταφέρνουν και περνούν απαρατήρητες.
O Τζαφάρ Παναχί καταγράφει και καταγγέλλει, για μια ακόμη φορά, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την υποτιμητική θέση της γυναίκας στην σύγχρονη Ιρανική κοινωνία. Mε αμεσότητα και ρεαλισμό, ακροβατώντας στα όρια του ντοκιμαντέρ, αλλά κυρίως με καυστική ειρωνεία και χιούμορ, η ταινία αφηγείται έναν διπλό αγώνα: αυτόν του γηπέδου και έναν πολύ πιο σημαντικό, αυτόν των γυναικών να αποτινάξουν τα δεσμά που τις κρατούν μονίμως στην Β’ Εθνική κατηγορία πολιτών. Η ταινία βραβεύτηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ η προβολή της απαγορεύτηκε στο Ιράν.

Γεννήθηκε στο Μιανέ του Ιράν, το 1960. Σπούδασε στο Κολέγιο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Τεχεράνης. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Το Άσπρο Μπαλόνι», κέρδισε το βραβείο της Χρυσής Κάμερας στις Κάννες, ενώ η δεύτερη, «Ο Καθρέφτης», κέρδισε τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το «Κόκκινο Χρυσάφι» έλαβε το βραβείο της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών 2003 και το «Offside» την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας στην Μπερλινάλε του 2006. To 2011 τού απαγορεύτηκε να φύγει από το Ιράν και κρίθηκε ένοχος για «προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης και 20 χρόνια απαγόρευσης παραγωγής έργου και μετακίνησης εκτός συνόρων!
Πηγή



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!