τους σώματός τους και να ανησυχούν για το πώς δείχνει το κορμί τους. Θα έχετε ακούσει και εσείς μικρά κορίτσια, ακόμα και μικρότερα των 10 ετών, να σχολιάζουν τα παραπανήσια κιλά τους, τα πόδια τους που είναι «χοντρά», τα χέρια τους που «πλαταρίζουν» ή την κοιλιά τους που «διπλώνει».
Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, που – όπως όλα δείχνουν – δεν θα εκλείψει σύντομα. Γι’ αυτό, λοιπόν, επειδή η κοινωνία και τα πρότυπα που προβάλλονται στα ΜΜΜ και τα social media οδηγούν τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες - που θέλουν να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα - σε ακραίες αντιδράσεις, είναι στο χέρι μας ως μαμάδες, θείες, νονές, ξαδέρφες, φίλες, δασκάλες να δώσουμε στα κορίτσια μας να καταλάβουν, ότι το σώμα τους είναι ο ναός τους. Το σώμα τους είναι το σπίτι τους και όπως και αν μοιάζει, είναι στην δική τους ευχέρεια το αν θα το αλλάξουν ή όχι.
Μία παιδίατρος, δίνει σε ένα πολύ συγκινητικό κείμενο μικρές συμβουλές για το πώς να προσεγγίσουμε το ζήτημα «κιλά και μικρά κορίτσια».
"Μην πεις στην κόρη σου ότι έχασε κιλά. Ούτε ότι πήρε κιλά. Απλά μίλα της για το πώς λειτουργεί το σώμα της.
Εάν πιστεύεις ότι το σώμα της είναι υπέροχο, απλά μην της το πεις. Ρώτα την αν αισθάνεται υγιής ή αν νιώθει δυνατή. Καλύτερα να επαινέσεις κάτι επάνω της που δεν έχει σχέση με το σώμα της.
Ούτε να σχολιάζεις το σώμα άλλων γυναικών. Όχι. Κανένα σχόλιο. Ούτε θετικό, ούτε αρνητικό.
Μην τολμήσεις να εκφράσεις μπροστά της το πόσο απεχθάνεσαι το σώμα σου ή να της αναλύσεις την καινούργια δίαιτά σου. Ακόμα καλύτερα.. μην κάνεις δίαιτα μπροστά στην κόρη σου. Αγόρασε υγιεινές τροφές. Μαγείρεψε υγιεινά. Μην πεις: «δεν τρώω υδατάνθρακες». Η κόρη σου δεν πρέπει να σκεφτεί ότι οι υδατάνθρακες είναι κάτι κακό, γιατί όταν ντρέπεσαι για ό,τι επιλέγεις να τρως, ουσιαστικά ντρέπεσαι για τον ίδιο σου τον εαυτό.
Ενθάρρυνέ την να τρέξει, για να απελευθερωθεί από το στρες. Ενθάρρυνέ την να ανέβει βουνά, για να ανακαλύψει την πνευματικότητά της στην κορυφή του κόσμου. Ενθάρρυνέ την να σκαρφαλώσει τοίχους ή να κάνει βουτιά από ψηλά, γιατί ο φόβος νικιέται μόνο με φόβο. Ενθάρρυνέ την να αγαπήσει τα αθλήματα, για να γίνει οδηγός στην ομάδα της και να αποκτήσει σιγουριά για τον εαυτό της. Εξήγησέ της πως κι όταν μεγαλώσει, θα πρέπει να παίζει στους κανόνες της ομάδας. Μην την αναγκάσεις να κάνει κάποιο άθλημα που δεν λατρεύει.
Δείξε της ότι οι γυναίκες δεν έχουν ανάγκη τον άντρα για να μετακινήσουν ένα έπιπλο στο σπίτι. Μάθε της να μαγειρεύει. Δώσε της εκείνη τη συνταγή της μαμάς σου με τα πασχαλινά κουλουράκια με την κανέλα. Κληρονόμησέ της το θαυμασμό σου για τη φύση, σε όλες της τις αποχρώσεις. Μάθε της να αγαπάει τους άλλους, αλλά πρώτα απ'όλα τον εαυτό της.
Μπορεί το κορμί σου ή και το δικό της να είναι "βαρύ", με δυνατούς μυς και θώρακα στιβαρό. Είναι πολύ εύκολο να μισήσεις μέρη του σώματός σου, απλά γιατί απέχουν από το ανορεξικό μοντέλο. Μην το κάνεις.
Πες της πως αν θέλει, με τα πόδια της μπορεί να τρέξει σε κάθε μαραθώνιο. Πες της πως οι πνεύμονές της υπάρχουν για να της δώσουν δύναμη να φωνάξει, να τραγουδήσει, να ξεσηκώσει ολόκληρο τον κόσμο, αρκεί να το θελήσει.
Θύμιζε κάθε μέρα στην κόρη σου πως το καλύτερο που μπορεί να κάνει με το σώμα της είναι να το χρησιμοποιήσει, για να ταξιδέψει την όμορφη ψυχή της"
Από το Facebook της παιδιάτρου Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.
Πηγή