tromaktiko: Συνέντευξη για δουλειά: 5 μεγάλα λάθη

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Συνέντευξη για δουλειά: 5 μεγάλα λάθη



Κάθε φορά που φεύγεις από μια συνέντευξη για δουλειά...
ακόμα κι αν ξέρεις κατά βάθος ότι τα πήγες περίφημα, είναι λογικό να νιώθεις μια ανησυχία. Άλλωστε, υποτίθεται ότι είναι μια συζήτηση από την οποία μπορεί να κρίνεται το μέλλον σου. Αν, όμως, γνωρίζεις τα παρακάτω μεγάλα λάθη και προσέξεις να μην τα κάνεις, τότε σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι του στρες σου θα φύγει από πάνω σου…

Μιλάς άσχημα για προηγούμενες δουλειές
Γενικά το να μιλάς άσχημα για κόσμο, δεν θα σου βγει σε καλό πουθενά. Ούτε για να κάνεις φίλους, ούτε στο πρώτο ραντεβού, και σίγουρα όχι στην συνέντευξη για την δουλειά σου—ναι, ακόμα και αν η προηγούμενη δουλειά σου ήταν σε ανταγωνιστική εταιρία. Θα σε κάνει να φανείς καιροσκόπος και μικροπρεπής, και προφανώς θα τους κάνει να αναρωτιούνται τι μπορεί να έχεις πει πίσω από την πλάτη τους και για εκείνους.

Χάνεις ευκαιρίες να εντυπωσιάσεις
Οι άνθρωποι που θα συναντήσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά θα σου κάνουν ερωτήσεις ώστε να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις μπροστά τους τα χαρίσματά σου και τις γνώσεις σου. Πρέπει να δίνεις παραδείγματα, μετά να γίνεσαι πιο συγκεκριμένος, και να μιλάς για τα αποτελέσματα που είχε η προηγούμενή σου δουλειά. Γενικά, προσπάθησε να μην απαντάς στις ερωτήσεις λακωνικά, και χωρίς να δίνεις έστω μια μικρή ιδέα του πόσο σημαντικό έργο έχεις παράγει μέχρι σήμερα.

Δεν έχεις καλές συστατικές επιστολές
Όχι, ένα σημείωμα από τον θείο σου που τον είχες βοηθήσει με κάτι δουλειές πέντε χρόνια πριν… δεν θα σε οδηγήσει πουθενά. Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με παλιούς σου καθηγητές από την σχολή, ειδικά αν έχεις δουλέψει μαζί τους και σε projects εκτός πανεπιστημίου, όπως σεμινάρια και έρευνες. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι – εκτός κι αν έχεις φύγει κλοτσηδόν από την προηγούμενη δουλειά σου – πάντα ζητάμε συστατικές από τα αφεντικά μας όταν τους αποχαιρετούμε.

Δεν παίζεις σωστά στα social media
Δυστυχώς, τα social media κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους, και δίνουν το ελεύθερο στον καθένα να μας κατασκοπεύει—όπως και στα μελλοντικά μας αφεντικά. Συνεπώς, αν τα social media σου είναι ανοιχτά, και τα πρώτα ποστ που δει το άτομο που θα μιλήσεις είναι μια γκρίνια για το πόσο δύσκολο είναι να βρεις δουλειά, και μια φωτό #feeling_blessed με δέκα άδειες μπύρες στα πόδια σου, μάλλον πρέπει να κάνεις πριβέ τα social σου. Και να αφήσεις ανοιχτό μόνο το LinkedIn.

Φέρνεις μαζί το παιδί σου
Κανένα πρόβλημα με μητέρες και πατέρες, και το ξέρουμε ότι την τελευταία στιγμή μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Αλλά ειλικρινά δεν είναι καλή ιδέα να φέρεις το παιδί σου στην συνέντευξη για δουλειά, καθώς… είναι δουλειά. Έχει απαιτήσεις από εσένα, και σκοπός σου είναι να δείξεις ότι μπορείς να τις διαχειριστείς, άσχετα από το τι συμβαίνει στο σπίτι.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!