Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα υγιή διατροφικά πρότυπα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για μέτρια έως σοβαρή εξασθένηση της ακοής στις γυναίκες.
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε απώλεια ακοής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου ένας στους τρεις Αμερικανούς ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών έχει απώλεια ακοής. Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών, ένας στους δύο εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που επηρεάζουν την ακοή μας καθώς μεγαλώνουμε. Ακριβώς όπως και άλλα μέρη του σώματος, το αυτί και οι νευρικές απολήξεις του μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ορισμένες ασθένειες και θεραπείες μπορεί να είναι τοξικές για τα αυτιά. Η μακροχρόνια έκθεση σε ήχους που είναι πολύ δυνατοί ή διαρκούν πολύ μπορεί να προκαλέσει και απώλεια ακοής. Ορισμένα διατροφικά πρότυπα φαίνεται να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις.
Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν εάν ορισμένα διαιτολογικά μοντέλα μπορεί να επηρεάσουν την ακοή. Για να ερευνήσει το θέμα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Ο Gary C. Curhan και την Sharon G. Curhan από το Channing Division of Network Medicine στο νοσοκομείο Brigham and Women's και την Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη, ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετικά ερωτηματολόγια περίπου 71.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε μια μελέτη στο διάστημα μεταξύ 1991 και 2013. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Nutrition. "Αν και η απώλεια ακοής θεωρείται αναπόφευκτος σύντροφος των γηρατειών, τα ευρήματα από την έρευνά μας έχουν επισημάνει έναν αριθμό διατροφικών παραγόντων που μπορούν να τροποποιηθούν και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sharon Curhan. Αυτή η απώλεια μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα μειώνοντας την ικανότητα επικοινωνίας ενός ατόμου, η οποία συχνά οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση. Η απώλεια ακοής έχει επίσης συνδεθεί με την επιδείνωση της παραγωγικότητας της εργασίας και της γνωστικής λειτουργίας, καθώς και με την κατάθλιψη, σημειώνουν οι συντάκτες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα ή τα λιπαρά οξέα μπορεί να επηρεάσουν την ακοή. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις εκτιμήσεις ακοής και στα ερωτηματολόγια διατροφής που οι συμμετέχοντες ολοκλήρωναν κάθε δύο χρόνια κατά την περίοδο της μελέτης. Οι δίαιτες των γυναικών αξιολογήθηκαν ανάλογα με το πόσο στενά αντιστοιχούσαν σε τρία κριτήρια υγιεινής διατροφής: την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή (AMED), τη διαιτητική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH) και τον δείκτη εναλλακτικής υγιεινής διατροφής (Alternative Healthy Eating Index, AHEI). Όλες αυτές οι οδηγίες παρέχουν έναν τρόπο βαθμολόγησης της ποιότητας της διατροφής και προσθέτουν πόντους στις δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, έχοντας παράλληλα, χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταποιημένα κρέατα, ζάχαρη και αλάτι. Η μεσογειακή διατροφή υπογραμμίζει επίσης την κατανάλωση πολλών ψαριών και ελαιολάδου, ενώ η δίαιτα DASH επικεντρώνεται στη διατήρηση της χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και της πρόσληψης φυτικών ινών, σημειώνουν οι συντάκτες.
Συγκρίνοντας τις γυναίκες που είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες με εκείνες που είχαν τις χαμηλότερες, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι όσες σκόραραν ψηλά στην AMED δίαιτα ήταν 30% λιγότερο πιθανό να έχουν μέτρια ή σοβαρή απώλεια ακοής μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης και εκείνες που είχαν υψηλή βαθμολογία στην DASH είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά με την τήρηση της AHEI καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης. Όταν όμως ανέλυσαν μια μικρότερη ομάδα 33.102 γυναικών που είχαν ιατρικά δεδομένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απώλεια ακοής, η σημασία και των τριών διατροφικών πλάνων αυξήθηκε: οι υψηλές βαθμολογίες στην AMED έδιναν 47% χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας ακοής, 46% χαμηλότερο κίνδυνο στην DASH και 29% στην AHEI αντίστοιχα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πληροφορίες τόσο σχετικά με τη δίαιτα που ακολουθούσαν όσο και για την απώλεια ακοής αναφέρθηκαν από τις ίδιες τις συμμετέχουσες στη μελέτη, αντί να καταγραφούν άμεσα. Η μελέτη δεν ήταν επίσης ελεγχόμενο πείραμα που αποσκοπούσε στο να αποδείξει εάν και πώς η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την ακοή. Οι συγγραφείς σημειώνουν ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους μια υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και της μείωσης της φλεγμονής, ενώ ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να προστατεύσουν άμεσα τα ακουστικά νεύρα.
Πηγή