Ολα πρέπει να είναι συντονισμένα, σε απόλυτη αρμονία για τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Είναι λογικό, κάποιες φορές, να παρατηρούνται σημάδια κόπωσης και εξάντλησης και το «εργοστάσιο» να έχει πεσμένες επιδόσεις.
Το στρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σαμποτέρ της ενέργειάς μας. Αν η υγεία μας κατευθύνεται από τις σκέψεις μας, τότε το στρες μπορεί να απορρυθμίσει εντελώς τον οργανισμό μας.
Οι ρυθμοί της ζωής μας τρέχουν με τρελές ταχύτητες και η ψυχολογία μας μοιάζει με ένα δαιδαλώδες σύστημα γεμάτο αδιέξοδα. Οι υποχρεώσεις, οι αρνητικές συμπεριφορές και η πίεση που μας ασκούν, η κούραση και οι απαιτήσεις είναι οι καλύτεροι φίλοι του στρες.
Η φύση είναι γεμάτη τροφές που δρουν ως φυσικά «αγχολυτικά». Τροφές που με τις ιδιότητές τους καταπολεμούν το στρες με αποτελεσματικό τρόπο, προσφέροντάς μας παράλληλα θρεπτικά συστατικά και γευστικά ικανοποίηση.
Ποιες είναι αυτές;
Τροφές με μαγνήσιο: Tροφές όπως: σπανάκι, λάχανο, φαγόπυρο, βρώμη, αβοκάντο, μπανάνα, χουρμάδες, σολομός, κακάο, μπάμιες, αγκινάρες, μπρόκολο, ξηροί καρποί, σπόροι, σουσάμι, αρακάς, καλαμπόκι
Τροφές με ψευδάργυρο: Τροφές όπως: στρείδια, κάσιους, σουσάμι, όσπρια, βοδινό, αρνί, χοιρινό, μύδια, ρύζι, κρόκοι αυγών
Tροφές με ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα: Kαρύδια, αυγά, ψάρια (σολομός, τόνος, ρέγκα, γαύρος, σκουμπρί, σαρδέλες), όσπρια, ελαιόλαδο, σπανάκι, φυλλώδη λαχανικά, λιναρόσπορος
Τροφές με προβιοτικά: Τροφές όπως το γιαούρτι, αρακάς, ξινολάχανο, ελιές, κεφίρ, πίκλες, μίσο, λάχανο τουρσί
Σπαράγγια: Πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, και C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μας προφυλάσσουν από διάφορα είδη καρκίνου, έχουν αντιοξειδωτική δράση, μας προστατεύουν από τη γήρανση, είναι διουρητικά και βέβαια μας καταπολεμούν το στρες.
Τροφές με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), βιταμίνη Β6, φολικό οξύ (Β9), βιοτίνη, βιταμίνη Β12): Αρακάς, κοτόπουλο, μανιτάρια, αβοκάντο, πιπεριές, σκόρδο, δαμάσκηνα, συκώτι, σολομός, σαρδέλας, αυγά, τυρί, σμέουρα, μπανάνες, ηλιόσποροι
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Γκότζι μπέρι, βατόμουρα, κόκκινα φασόλια, αγκινάρες, σπανάκι, καρύδια, φράουλες, σμέουρα, μύρτιλλα, ρόδι, μαύρη σοκολάτα, λαχανίδα, παντζάρια, μπρόκολο.
Πηγή