μην υπάρχει σε λίγα χρόνια και γι΄αυτό ευθυνόμαστε εμείς και η κλιματική αλλαγή που έχουμε προκαλέσει μέσα από τη δραστηριότητα μας.
Ποιος είναι ο αγαπημένος ήχος του Καλοκαιριού, το soundtrack που μας χαρίζει τόσο απλόχερα η φύση και μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί και μας κάνει τον Χειμώνα να ανυπομονούμε για τις καλοκαιρινές μέρες;
Ο ήχος των γρύλων, ο οποίος σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται υπό την απειλή της εξαφάνισης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 28% των ακρίδων και των γρύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται με εξαφάνιση.
Μια άλλη έρευνα, από τη Γερμανία, διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί από το 1989, μείωση κατά 77% των εντόμων σε λιγότερο από 20 χρόνια. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που προκαλεί αυτή τη μαζική εξαφάνιση, αλλά υποπτεύονται ότι ευθύνεται κατά κύριο λόγο η χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, καθώς και η αυξημένη εμφάνιση πυρκαγιών, αλλά και οι ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έλυτρα που βρίσκονται στις άκρες των πτερύγων στους γρύλους είναι αυτά που παράγουν (μόνο στα αρσενικά) τον ήχο. Οι περισσότεροι γρύλοι παράγουν πιο πολλούς ήχους όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη. Οι ήχοι αυτοί μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα, όπως το να προσελκύσουν το θηλυκό, αλλά και για κάποια ενόχληση από το περιβάλλον. Επίσης, ο ήχος του γρύλου μπορεί να δείχνει τη διάθεση μονομαχίας ανάμεσα σε δύο αρσενικά.
Εκτός από τον ήχο, οι γρύλοι μας βοηθούν τροφοδοτούν τα αρπακτικά και γενικά διατηρούν την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος.
Παράλληλα, οι γρύλοι παίζουν ενεργό ρόλο ακόμα και στην επικονίαση των φυτών, ενώ η εξαφάνιση του πληθυσμού τους θυμίζει αυτή που αντιμετωπίζουν και οι μέλισσες. Κατά συνέπεια, η εξαφάνιση των γρύλων θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες και στην πρόσληψη τροφίμων των ανθρώπων.
Η υπό την απειλή εξαφάνιση των γρύλων, είναι απλά μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να παραμελούμε την ύπαρξη κανενός πλάσματος στον πλανήτη και παρόλο που δεν το καταλαβαίνουμε ακόμη, μια μέρα θα ξυπνήσουμε και ο κόσμος γύρω μας θα είναι πολύ διαφορετικός, χωρίς ήχο το Καλοκαίρι, χωρίς μέλισσες στα λουλούδια κτλ…
Πηγή