tromaktiko: Πώς να γίνεις ο γονιός που χρειάζεται το παιδί σου

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πώς να γίνεις ο γονιός που χρειάζεται το παιδί σου



Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μαμάδων και μπαμπάδων είναι το πόσο καλοί γονείς είναι...
Κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού το να προσπαθείς συνέχεια να ανταποκριθείς στις ανάγκες ενός νέου ανθρώπου δεν είναι και πολύ εύκολο. Ευτυχώς, όμως, τα παιδιά μας μας δίνουν συχνά μικρά στοιχεία για το πώς να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε.

Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά στέλνουν μηνύματα στους γονείς, μέσα από το κλάμα τους, το γέλιο τους, το βλέμμα τους, τα οποία εκείνοι αντιλαμβάνονται και απαντούν στις ανάγκες τους. Μεγαλώνοντας, όμως, το να αποκωδικοποιήσει ο γονιός αυτά τα μηνύματα αυτά γίνεται δυσκολότερο.

Είναι, ωστόσο, μέρος της γονεϊκής δουλειάς και αυτό. Οι γονείς πρέπει να καταλαβαίνουν πότε το παιδί τους θέλει να μιλήσει για κάτι, πότε θέλει να το αγκαλιάσουν ή ακόμα και να του απευθύνουν τον λόγο. Είναι ένα δίλημμα που όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει και αν θέλετε να γίνεται ένας από εκείνους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών τους συχνά και με σωστό τρόπο, σας παρουσιάζουμε 5 γονεϊκές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.

Αγκαλιάστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας
Τους δείχνετε με αυτόν τον τρόπο, ότι νοιάζεστε για όσα κάνουν. Βοηθάτε τη σχέση σας δίνοντας προσοχή στις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Είστε παρόντες στη ζωή του και το ξέρει και το εκτιμά. Αντιλαμβάνεστε βαθύτερα τις ανάγκες του, αλλά και τον χαρακτήρα του και χτίζετε μία σχέση σε πιο γερά θεμέλια.

Ακούστε το παιδί σας όταν μιλάει
Συχνά, όταν συνδιαλεγόμαστε με άλλους έχουμε την τάση να θέλουμε να τους διακόψουμε, ώστε να εκφράσουμε τη δική μας άποψη. Πριν κάνετε αυτή την κίνηση την επόμενη φορά που θα μιλάτε με το παιδί σας ακούστε τι έχει να σας πει. Δώστε σημασία στα λόγια του. Κρατήστε τα σχόλιά σας για το τέλος και αποφύγετε να διορθώσετε αμέσως το παιδί σας ή να του επισημάνετε το λάθος του. Με τον τρόπο αυτό, κάνετε την επικοινωνία με το παιδί σας ευκολότερη και πιο «ανοιχτή». Είναι πιθανότερο μετά από μία τέτοια αντιμετώπιση το παιδί σας να έρθει και να σας μιλήσει για ακόμα περισσότερα ζητήματα που το απασχολούν.

Μπείτε στη θέση του παιδιού σας
Προσεγγίστε τα προβλήματά του από την δική του προοπτική. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι το απασχολεί, αλλά και να το «δείτε» από την δική του πλευρά. Πώς θα νιώθατε αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε εσάς ή πώς νιώσατε όταν συνέβη το ίδιο όταν ήσασταν έφηβος; Πόσο άσχημα αντιδρούσατε, όταν δεν υπολόγιζαν τη δική σας γνώμη ή δεν λάμβαναν υπ’ όψιν τις απόψεις σας; Κατανοώντας  την θέση του παιδιού σας αντιλαμβάνεστε και εσείς καλύτερα τα πράγματα και γίνεστε, τελικά, ο γονιός που θέλετε.

Δείξτε ενσυναίσθηση στο παιδί σας
Όσο μικρό ή ασήμαντο και αν σας φαίνεται το πρόβλημα του παιδιού σας, μην το αντιμετωπίσετε ως τέτοιο. Δρώντας με ενσυναίσθηση, καταλαβαίνετε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους κάνουν ό,τι κάνουν τα παιδιά σας. Αντιλαμβάνεστε πώς νιώθουν και έτσι μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα πολλές καταστάσεις.

Το παιδί σας δεν είναι όσο σοφοί είστε εσείς… ακόμα
Το παιδί σας δεν έχει τις δικές σας εμπειρίες, οπότε και ο τρόπος που βλέπει κάποια πράγματα είναι περιορισμένος. Γι’ αυτό και χρειάζεται να του δείξετε πώς να ανταπεξέρχεται σε ορισμένες καταστάσεις. Να αναπτύξετε και να εξελίξετε το πώς βλέπει και αντιμετωπίζει τη ζωή. Η αποδοχή των περιορισμών που έχει το παιδί ως παιδί θα σας κάνει καλύτερο γονιό, επειδή μόνο έτσι το βοηθάτε να μάθει, να ωριμάσει και να γίνει ένας υγιής και ευτυχισμένος άνθρωπος…

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν υποστηρίζουμε, ότι η δουλειά του γονέα είναι εύκολη. Ακόμα και εκείνοι που φαίνεται να τα έχουν όλα υπό έλεγχο, προσπαθούν πάρα πολύ για να τα καταφέρουν και σίγουρα δεν τα κάνουν όλα σωστά. Όπως όλοι μας. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Η προσπάθειά μας δεν σταματά και αυτό είναι που μας κάνει καλύτερους και ως γονείς και ως ανθρώπους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!