tromaktiko: Γιατί είμαστε λιγότεροι παραγωγικοί το καλοκαίρι;

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Γιατί είμαστε λιγότεροι παραγωγικοί το καλοκαίρι;



Eπιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου
Υπάρχουν λόγοι που όλοι μας λίγο πολύ καταλαβαίνουμε. Ακόμη και έρευνες όμως, τεκμηριώνουν το λόγου το αληθές. Χρειαζόμαστε διακοπές…
επειγόντως, αλλιώς δεν πρόκειται να αποδώσουμε στην εργασία μας.

Αν τύχει και δεν κάνουμε διακοπές, το καταλαβαίνουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι η καλοκαιρινή ανάπαυλα κάνει καλό στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Δείτε και αποδεδειγμένα τους λόγους.

1. Πρώτα από όλα… ο ήλιος!
Ναι, είναι σίγουρο, ότι όταν βρέχει και χιονίζει μας είναι πιο εύκολο να βρισκόμαστε στη δουλειά μας. Ιδιαίτερα για όσους κάνουν δουλειά γραφείου, δεν είναι καλύτερα να είμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας με έναν ζεστό καφέ; Όταν όμως έχει λιακάδα, τότε είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούμε! Μάλιστα, μία μεγάλη μελέτη που διενεργήθηκε από το Αμερικανικό Γραφείο Εργασίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δουλεύουν 30 λεπτά περισσότερο σε μία οποιαδήποτε συννεφιασμένη ή βροχερή ημέρα από ό,τι στις αντίστοιχες ηλιόλουστες.

2. Έλλειψη συγκέντρωσης!
Είναι ξεκάθαρο ότι η αφηρημάδα είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας. Και τι μας αποσπά περισσότερο την προσοχή, αν κοιτώντας έξω από το παράθυρό μας βλέπουμε τον ήλιο να καίει κι εμείς δεν είμαστε σε μία παραλία να το ευχαριστηθούμε; Έχει διαπιστωθεί από έρευνα του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις ασχολούνται με το facebook ή το διαδίκτυο κοιτώντας σχετικές φωτογραφίες ή συνομιλώντας με φίλους που είναι διακοπές… Ο υπεύθυνος της έρευνας είπε: «Δείξαμε στους ανθρώπους απλώς διάφορες φωτογραφίες από ωραία τοπία ή με ανθρώπους που ήταν στη θάλασσα, στην εξοχή ή απολάμβαναν ένα γεύμα. Αυτό τους έκανε αμέσως να ξεχάσουν την εργασία τους. Σκεφθείτε τι γίνεται όταν μας στέλνει μηνύματα και φωτογραφίες ο καλύτερος μας φίλος…»

3. Έχει υψηλές θερμοκρασίες
Έχει αποδειχτεί ότι ο εγκέφαλός μας επιβραδύνει τις λειτουργίες του όταν κάνει ζέστη και υγρασία. Επίσης, σύμφωνα με ανάλογες ιατρικές έρευνες, ο εγκέφαλος σταματά να θέλει να πάρει αποφάσεις και να σκέφτεται. Ποιος θέλει τέτοιους εργαζόμενους; Επιπλέον, αν υπάρχουν και υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι άνθρωποι αισθάνονται υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης.  Χάλια για να είμαστε παραγωγικοί..

4. Το κρύο των κλιματιστικών
Η ειρωνεία είναι ότι ούτε η χαμηλή θερμοκρασία που προέρχεται από τα κλιματιστικά βοηθά την κατάσταση. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι αφ΄ενός μειώνεται η συγκέντρωση στην εργασία και αφ’ ετέρου το θέμα του πού θα είναι ο θερμοστάτης, αποτελεί θέμα τσακωμών και εντάσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Στην ίδια έρευνα υπήρχε κι άλλο ένα εύρημα: όταν η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, οι εργαζόμενοι έκαναν 44 % περισσότερα λάθη από όταν ήταν ήπια.

5. Όλοι οι άλλοι είναι… στην παραλία!
Τι παραγωγικότητα να συζητάμε, όταν όλοι σκέφτονται τους υπόλοιπους που είναι διακοπές! Επίσης, ακόμη και στην περίπτωση που τίποτα δεν επηρεάζει κάποιους εργαζόμενους, πώς να κλείσουν ραντεβού, δουλειές ή εκκρεμότητες όταν οι υπόλοιποι απλώς… λιάζονται! Γι΄ αυτό και κυρίως στην Ευρώπη, οι περισσότερες εταιρείες κλείνουν τον Αύγουστο, ώστε όλοι να λείπουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλή ιδέα να παίρνουμε άδεια το καλοκαίρι. Να απολαύσουμε τον ήλιο, τη θάλασσα, την εξοχή και λίγες στιγμές ηρεμίας…
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!