σένα, μακριά από τη βαβούρα της καθημερινής σου ζωης. Δεν είναι κρίμα την μικρή παραδεισένια παρένθεση να χαλάσει μια αδιαθεσία; Μια ουρολοίμωξη, κολπίτιδα ή και τραχηλίτιδα σε βρίσκουν απροετοίμαστη στο νησί και σου χαλούν τη διάθεση και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σου.
Το ξέρεις πως με τις σωστές διατροφικές επιλογές – πάντα φυσικά και ακολουθώντας τους βασικούς, απαράβατους κανόνες υγιεινής – θα έχεις μια και καλή το κεφάλι σου ήσυχο; O Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης φτιάχνει το διατροφικό σχέδιο δράσης για να είναι οι διακοπές σου αξέχαστες (και αυτό για τους σωστούς λόγους!) χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Καλοκαίρι και… γυναικολογικά!
Το καλοκαίρι αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες περίοδος ξεκούρασης, χαλάρωσης και αυξημένη διάθεση για διασκέδαση, ξενύχτι, αλκοόλ και άστατη διατροφή. Συνέπεια όλων αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με τα μπάνια στη θάλασσα, την ηλιοθεραπεία, αλλά και τη λανθασμένη υγιεινή (π.χ. να στεγνώνει το μαγιό πάνω στο σώμα της γυναίκας) είναι η μείωση της άμυνας του οργανισμού και οι γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς και ευαίσθητες στις λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος.
Οι πιο συχνές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος που συναντώνται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι διαταραχές της έμμηνου, οι κολπίτιδες και η τραχηλίτιδα.
Επιπλέον, οι στερητικές δίαιτες που έχουν την τάση να εφαρμόζουν οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν αρκετά τον οργανισμό και το γεννητικό σύστημα.
Bάλε τα δυνατά σου εκ των… προτέρων!
Η πρόληψη είναι το παν για την αποφυγή εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων και επιτυγχάνεται με επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και σωστή διατροφή.
1. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, αυξάνει τη διούρηση με αποτέλεσμα αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.
Η επαρκής ενυδάτωση επιτυγχάνεται όχι μόνο με την αυξημένη κατανάλωση νερού. αλλά και με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, μπρόκολα, ντομάτα, αγγούρι και πορτοκάλια, αλλά και με χυμούς, τσάι, γάλα, γρανίτες και διάφορα άλλα ροφήματα.
2. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και κυρίως στο γεννητικό σύστημα.
a. Μια τέτοια διατροφή θα είναι εμπλουτισμένη με γάλα, γιαούρτι, τυρί πλούσια σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά βελτιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού.
b. Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γιατί εκτός από την επαρκή ενυδάτωση που προσφέρουν, είναι εξαιρετικές πηγές σε βιταμίνες C, E και φλαβονοειδών ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
c. Τέλος, ευεργετικά αποτελέσματα στην αποφυγή εμφάνισης λοιμώξεων την γεννητικών οργάνων στη γυναίκα έχει και η αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου και σεληνίου. Το ασβέστιο συντελεί στην ορμονική λειτουργία και βρίσκεται στο γάλα και προϊόντα γάλακτος, στο ιχθυέλαιο, στο αυγό και στα πράσινα λαχανικά.
Το σελήνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων και λειτουργεί σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στα θαλασσινά, στο κρέας και στα δημητριακά.
Καταλαβαίνεις πως το πρόγραμμα διατροφής σου θα πρέπει να είναι πλούσιο, κατάλληλα προγραμματισμένο και να ακολουθεί τους κανόνες ενός ισορροπημένου μενού. Έτσι οι καλοκαιρινοί μήνες θα περάσουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο και αν λάβεις τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής θα πεις αντίο σε λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων που ενδέχεται να σε ταλαιπωρούσαν στο παρελθόν.
Πηγή