tromaktiko: Επιπτώσεις και στα ελληνικά ακίνητα λόγω κατρακύλας της τουρκικής λίρας

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Επιπτώσεις και στα ελληνικά ακίνητα λόγω κατρακύλας της τουρκικής λίρας



Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις που πραγματοποιούν Τούρκοι στην...
ελληνική αγορά ακινήτων, με στόχο την απόκτηση άδειας παραμονής, αναμένεται να προκαλέσει η σημαντική υποτίμηση του νομίσματος της γειτονικής χώρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Παρά την μικρή ανατίμηση του νομίσματος τα τελευταία 24ωρα, οι αριθμοί αποκαλύπτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο έχουν ακριβύνει τα ελληνικά ακίνητα για έναν επενδυτή της γείτονος: τον περασμένο Ιανουάριο για την απόκτηση ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ απαιτούνταν περίπου 1,1 εκατ. λίρες ή περίπου 4,50 λίρες για ένα ευρώ. Σήμερα με ένα ευρώ να αντιστοιχεί σε 6,7 λίρες χρειάζονται για την ίδια επένδυση περίπου 1,7 εκατ. τουρκικές λίρες, δηλαδή 600.000 λίρες παραπάνω.

Υπολογίσιμη δύναμη

Από τον Ιούλιο του 2016 οπότε έλαβε χώρα η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, οι επενδύσεις εύπορων Τούρκων σε ελληνικά ακίνητα αυξάνονται διαρκώς.

Η αποσταθεροποίηση στην Τουρκία, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα "χρυσή βίζα", που επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι επένδυσης με ελάχιστη αξία 250.000 ευρώ σε ακίνητα, έχουν προσελκύσει στη χώρα μας τα τουρκικά κεφάλαια.

Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι τέλη Ιουλίου 2018 έχουν χορηγηθεί συνολικά 811 άδειες διαμονής σε επενδυτές - αγοραστές και σε μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Enterpise Greece. Στην Τουρκία, εξάλλου, αντιστοιχούν οι περισσότερες άδειες, μετά τη Ρωσία (990) και την Κίνα (3.644), ενώ οι επενδύσεις από τη γειτονική χώρα σε ελληνικά ακίνητα είχαν φθάσει να αντιπροσωπεύουν, το 2016, έως και το 10% του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούσαν μεγάλα ελληνικά μεσιτικά γραφεία.

Ένα από τα πιο πρόσφατα deals πραγματοποιήθηκε από εταιρεία που σύστησε στην Ελλάδα Τούρκος επιχειρηματίας και αφορά τη μετασκευή κτηρίου γραφείων στο Μεταξουργείο σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών. Ωστόσο, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας που κατέγραψε ιστορικά χαμηλά τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι θα περιορίσει περαιτέρω, πλέον,  τις επενδύσεις από τη γείτονα στην ελληνική αγορά ακινήτων.

"Τον τελευταίο χρόνο είχαμε, ήδη, παρατηρήσει μία πτώση που αγγίζει το 50% στις συναλλαγές που πραγματοποιούν στα ελληνικά ακίνητα Τούρκοι. Ωστόσο, μένει να φανεί το προσεχές διάστημα κατά πόσο οι επιπτώσεις θα γίνουν σοβαρές από τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας" σημειώνει στο Capital.gr ο μεσίτης Λευτέρης Γαλανός.

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία των συγκεκριμένων επενδύσεων θα διαδραματίσουν οι εύποροι Τούρκοι που είχαν προνοήσει να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ευρωπαϊκές, ελβετικές ή αμερικανικές τράπεζες. Άλλωστε, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr, η μερίδα του λέοντος των εμβασμάτων που αφορούσαν αγορά ακινήτων επί ελληνικού εδάφους προερχόταν από μη τουρκικές τράπεζες. Γι’ αυτό η αγορά τηρεί στάση αναμονής ωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

"Για την ώρα, οι συναλλαγές θα λέγαμε ότι έχουν "παγώσει", καθώς ένα σπίτι είναι ακριβότερο σε ποσοστό της τάξης του 30%, μετά τη μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Παρ' όλ’ αυτά, τις επενδύσεις στο ελληνικό real estate αναμένεται να τροφοδοτήσουν όσοι είχαν μεταφέρει τις καταθέσεις τους εκτός Τουρκίας, οι οποίοι θα επιθυμούν ακόμη περισσότερο να διασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους μέσω επένδυσης στο πλαίσιο του προγράμματος "χρυσή βίζα" εξηγεί η Θεοδώρα Ηλίεβα, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Turyap Athens, με έδρα τη Βουλιαγμένη, που αποτελεί franchise της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι τα Νότια προάστια και νησιά που είναι κοντά στην Αθήνα και διαθέτουν αεροδρόμιο, βρίσκονται, διαχρονικά, στο κέντρο ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!