Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την αποδόμηση των...
πουρινών και αποβάλλεται από αυτόν μέσω των ούρων.
Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διασπά μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά εμπεριέχεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα.
Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), νεφρολιθιάσεων ακόμη και με νεφροπάθειες, υπέρταση και καρδιοπάθειες.
Οι κανονικές τιμές στο ουρικό οξύ κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 7,2 mg / dL. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο που πραγματοποιεί την ανάλυση.
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ουρικό οξύ είναι:
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Λήψη διουρητικών φαρμάκων
Λήψη ανοσο-κατασταλτικών φαρμάκων
Παχυσαρκία
Προβλήματα στον θυρεοειδή
Νεφρική ανεπάρκεια
Ψωρίαση
Κοινός παρονομαστής στα προβλήματα ουρικού οξέος είναι η διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες.
Γενικές συστάσεις για να μειώσεις το ουρικό οξύ:
Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων υψηλών σε πουρίνες
Μέτρια καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης
Αποφυγή συσσώρευσης σημαντικής ποσότητας πρωτεΐνης σε μεμονωμένα γεύματα
Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ
Αυξημένη καθημερινή πρόσληψη νερού
Να καταναλώνεται χαμομήλι σε καθημερινή βάση αν είναι δυνατόν.
Διατροφή για ουρικό οξύ: Οι τροφές που επιτρέπεται και οι τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνεις αν έχεις αυξημένο ουρικό οξύ
Δες και τον πίνακα με τις τροφές και πως πρέπει να τις καταναλώνεις. Η πρώτη στήλη είναι η απαγορευτική και έπονται οι μέτριες τροφές και οι τροφές που μπορείς να καταναλώσεις άνετα.