της οποίας έχει γίνει συνώνυμο με τον αχαλίνωτο αισθησιασμό και, τελικά, τη μοιραία προδοσία.
Η Μάτα Χάρι συνελήφθη το 1917 από τους Γάλλους με την κατηγορία της κατά συρροήν κατασκοπίας, ενώ τις απέδωσαν ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917. Ήταν μόλις 41 ετών.
Στα χρόνια πριν τον πόλεμο, το εξωτικό στριπτίζ που έκανε της έφερε φήμη, αποδοχή, τη λατρεία των ανδρών, ενώ θεωρείτο μια από τις πρώτες και πιο δημοφιλείς χορεύτριες στον κόσμο. Ήταν η εποχή που οι παριζιάνικες αίθουσες διασκέδασης έσπαγαν τα ταμπού της βικτωριανής εποχής και η Μάτα Χάρι έκανε με τις τολμηρές εμφανίσεις της, φορώντας πέπλο και κεντητούς στηθόδεσμους, αίσθηση στη γαλλική πρωτεύουσα και ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα η ιστορία και η προσωπικότητά της αποτελούν ένα άλυτο γρίφο. Ήταν απλά μια χορεύτρια; Ήταν πραγματικά μια κατάσκοπος, ή ίσως ένα θύμα των περιστάσεων;
Η Μάτα Χάρι ή κατά κόσμον Μαργαρίτα Τσέλε, είχε χωρίσει τον αξιωματικό του ολλανδικού στρατού Τζόνι Μακ Λέοντ, τον οποίο γνώρισε και παντρεύτηκε στα 19 της χρόνια όταν έφτασε στο Παρίσι. Ήταν κυριολεκτικά στο δρόμο, πάμφτωχη και χωρίς αποσκευές. Άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό όνομα «Μάτα Χάρι» που στην ινδονησιακή διάλεκτο σήμαινε «Μάτι μιας Νέας Αυγής». Κατασκεύαζε διάφορες ιστορίες για την καταγωγή της, οι περισσότερες ψεύτικες, αλλά έχτιζε το μύθο της. Έκανε θραύση στην τοπική μπουρζουαζία του Παρισιού ως «ανεξάρτητη» γυναίκα. Φορώντας την αυθεντική χρυσοποίκιλτη στολή Ανατολίτισσας χορεύτριας και με έντονο τον αισθησιασμό στην έκφραση του προσώπου και στις κινήσεις της, που είχαν σχεδόν θρησκευτικό χαρακτήρα, έκανε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της με την εμφάνισή της στο Musee Guimet.
Είχε αμέτρητους θαυμαστές, εραστές, ένα μεγάλο αριθμό πλούσιων και διάσημων ανδρών. Λένε ότι στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες μπήκε κατόπιν τυχαίας παροτρύνσεως από έναν εραστή της. Το 1916 ερωτεύτηκε στο Παρίσι τον νεαρό Ρώσο αξιωματικό Βαντίμ ντε Μασλόφ. Προκειμένου να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή και την πορνεία και να υποστηρίξει τον Ντε Μασλόφ, συμφώνησε να δουλέψει και για τη γαλλική κατασκοπεία.
Συνελήφθη και ενώ βροντοφώναζε «Εταίρα; Το παραδέχομαι. Κατάσκοπος; Ποτέ!» και ότι «έζησα πάντα για χάρη του έρωτα και των απολαύσεων», καταδικάστηκε περισσότερο ως ο τύπος της γυναίκας που χρησιμοποιούν οι άντρες, άρα μια γυναίκα γεννημένη κατάσκοπος. Ήταν περισσότερο από όλα ο τρόπος ζωής της που την έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Η Μάτα Χάρι εκτελέστηκε στο απόσπασμα στις 15 Οκτωβρίου 1917, χαρίζοντας από μακριά ένα φιλί στους στρατιώτες που περίμεναν με τα όπλα στο χέρι να τη σκοτώσουν.
Δείτε 22 σπάνιες φωτογραφίες της Μάτα Χάρι:
Πηγή