Φαίνεται πως εάν επιλέγετε τροφές με απαλές γεύσεις, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, τα οφέλη που έχει μια πιπεριά τσίλι μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. (1)
Οι θαυμάσιες ιδιότητες της καυτερής πιπεριάς μέσα από τις έρευνες!
Αν και μπαχαρικά και καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα χιλιάδες χρόνια τώρα, μόνο μία μελέτη πριν από τη συγκεκριμένη, που εκπονήθηκε το 2015 στην Κίνα, είχε εξετάσει τη σχέση μεταξύ πικάντικης τροφής και μακροζωίας. Εκείνη η μελέτη παρείχε αναμφισβήτητα στοιχεία που τεκμηρίωναν ότι οι καυτερές πιπεριές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επειδή υπάρχουν πολύ διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και διαφορετικά είδη τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των πιπεριών – οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ πιπεριάς και υγείας. Τα συμπεράσματα θα είναι τα ίδια;
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφική Έρευνα ή NHANES για να αναλύσουν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 16.000 Αμερικανών. Αποδεικνύεται ότι οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει τουλάχιστον μία καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι το μήνα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%, από 33,6% σε 21,6%.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν καυτερές πιπεριές τσίλι ήταν νεότεροι, άνδρες καπνιστές και έπιναν αλκοόλ σε αντίθεση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κόκκινες πιπεριές τσίλι, οι οποίοι είχαν πιο υγιεινές συνήθειες, πράγμα που κάνουν πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα.
Αν και η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει επακριβώς τι είναι αυτό που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές τσίλι που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι είναι πιθανό η καψαϊκίνη, ένα από τα κύρια συστατικά των πιπεριάς, να παίζει κάποιο ρόλο. Η καψαϊκίνη είναι γνωστό πως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που «μπορεί να μεταβάλει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να επηρεάσει διάφορες χρόνιες ασθένειες».
Μάλιστα, οι επικεφαλής της έρευνας λένε ότι οι πιπεριές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην βελτίωση της μικροβιακής υγείας, σημειώνοντας ότι πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και προλαμβάνουν ή καταπολεμούν διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Να γιατί θα πρέπει να εντάξετε τα πικάντικα τρόφιμα στη διατροφή σας!
Εκτός από τη μακροζωία, τα πικάντικα τρόφιμα έχουν κι άλλα οφέλη. Γιατί πρέπει να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας:
i) Επιταχύνουν τον μεταβολισμό! Είναι το πιπέρι Καγιέν πραγματικά ένα μπαχαρικό που βοηθάει στην απώλεια βάρους; Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue εξέτασε κατά πόσον η προσθήκη πιπεριού καγιέν σε τρόφιμα θα μείωνε την όρεξη βοηθώντας στο κάψιμο παραπάνω θερμίδων. Για την έρευνα επιλέχθηκαν 25 άτομα, τα μισά από τα οποία απολάμβαναν γενικότερα τα πικάντικα τρόφιμα σε αντίθεση με τα άλλα μισά, διαμορφώνοντας μία από τρεις τυχαίες ομάδες: τρόφιμα χωρίς πιπέρι καγιέν, τρόφιμα με προτιμώμενη ποσότητα πιπεριού καγιέν και τρόφιμα με κανονική δοσολογία πιπεριού καγιέν, σχεδόν μισό κ.γ. (2)
Και οι δύο ομάδες που κατανάλωσαν πιπέρι καγιέν έκαψαν περισσότερες θερμίδες μετά το φαγητό από ό, τι η ομάδα που δεν το λάμβανε. Για όσους συνήθως αποφεύγουν τα πικάντικα τρόφιμα, η προσθήκη του καγιέν έχει επιπλέον οφέλη: τα άτομα αυτά αισθάνονταν μειωμένο αίσθημα πείνας και επιθυμίας αλμυρών τροφών. Αυτό εξηγείται, καθώς οι καυτερές πιπεριές θεωρούνται φυσικές ουσίες καταστολής της όρεξης.
ii) Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία. Η καρδιά σας θα σας ευγνωμονεί που καταναλώνετε τροφές που της δίνουν τέτοια ώθηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα ελαττώνει δραστικά τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας τη συσσώρευσή της στο σώμα. Είναι επίσης μια αντιφλεγμονώδης τροφή, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων και διαφόρων άλλων ασθενειών. (3)
iii) Μας βοηθούν να δροσιστούμε. Τα πικάντικα τρόφιμα δεν είναι μόνο για τους κρύους μήνες. Στην ουσία καταλήγουμε σε αυτό που οι λάτρεις των μπαχαρικών στη Νότια Αμερική, την Ασία και άλλα γνωστά ζεστά κλίματα γνώριζαν ήδη αιώνες: η κατανάλωση πικάντικων φαγητών τους ζεστούς μήνες πραγματικά σας δροσίζει.
Όταν τρώμε κάτι καυτερό η εσωτερική μας θερμοκρασία ανεβαίνει ελάχιστα για να ταυτιστεί με τη θερμοκρασία εκτός σώματος. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφίδρωση – η οποία, με τη σειρά της, σας δροσίζει μόλις εξατμιστεί η υγρασία.
Κολπάκια για να απολαύσουμε τις πικάντικες τροφές!
Είστε αρχάριος στα πικάντικα; Ας δούμε ορισμένα κόλπα με τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη τους, ενώ εξοικειωνόμαστε σιγά-σιγά με την αψάδα τους. Και μην ανησυχείτε – όσο περισσότερο συνηθίζετε τα πικάντικα, τόσο λιγότερο θα νιώθετε πόσο καυτερά είναι. Θα προσθέτετε επιπλέον τσίλι, χωρίς να το καταλάβετε.
Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα μάτια σας. Εάν έρχεστε σε επαφή με φρέσκες καυτερές πιπεριές και τους σπόρους τους στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι δεν θα τρίβετε τα μάτια σας μέχρι να πλύνετε καλά τα χέρια σας, αλλιώς θα αισθανθείτε τσούξιμο. Επίσης, να θυμάστε ότι μεγαλύτερη αίσθηση καψας έχουν οι σπόροι σε σχέση με τη σάρκα της πιπεριάς: αφαιρέστε στην αρχή τα σπόρια για να μπορείτε να ελέγξετε τον βαθμό καύσου.
Μετά από μια καυτερή γεύση καλύτερα να βάλουμε στο στόμα μας κάτι δροσιστικό. Ο συνδυασμός πικάντικων τροφίμων με άμυλο, όπως καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες ή πατάτες, βοηθούν τη στοματική κοιλότητα να απορροφήσει το κάψιμο. Μπορούμε να καταναλώσουμε αβοκάντο ή άλλα όξινα τρόφιμα όπως ντομάτες (και σάλτσα!), ενώ τα εσπεριδοειδή βοηθούν επίσης!
Με το μαλακό! Εάν δεν είστε μεγάλος λάτρης του πικάντικου, μην το παρακάνετε, μην επιλέξετε εκείνη την πολύ καυτερή σάλτσα για την πρώτη σας δοκιμή. Διαμορφώστε σταδιακά τα επίπεδα πικάντικης γεύσης, προσθέτοντας λίγη καυτερή πιπεριά στην πίτσα σας, ή στη σάλτσα στο κοτόπουλο.
Διασκεδάστε στην κουζίνα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πάντα τα ίδια δύο ή τρία είδη μπαχαρικών που γνωρίζετε. Δείτε μια λίστα διαφορετικών μπαχαρικών και μιγμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τα προσθέσετε στα τρόφιμα και να επωφεληθείτε από τη χρήση τους. Διαφορετικές κουζίνες και κουλτούρες έχουν τα δικά τους μπαχαρικά και η δοκιμή τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνουμε δημιουργικοί!
Οι αγαπημένες μου πικάντικες συνταγές.
Επιθυμείτε να εντάξετε πικάντικες τροφές στη διατροφή σας; Να μερικές αγαπημένες μου συνταγές!
Πικάντικα Τσιπς: Τα τσιπς αυτά είναι ένα τέλειο σνακ για να τσιμπάμε όταν βλέπουμε τηλεόραση.
Γλυκόξινα μπούτια κοτόπουλο. Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για να συνοδεύω τα καυτερά είναι να τα συνδυάζω με κάτι γλυκό. Αυτά τα μπουτάκια γίνονται πολύ εύκολα και δεν είναι υπερβολικά καυτερά.
Σάλτσα Τhai Chili: Είναι μια συνταγή που πάει με όλα, ειδικά με τηγανητά, σάντουιτς και λαχανικά.
Τελικά, τι συμβαίνει με τις πιπεριές!
Χάρη στην καψαϊκίνη η κατανάλωση καυτερών βοηθά στη μακροζωία, αλλά παρέχει πολλά οφέλη, όπως ενεργοποίηση του μεταβολισμού και βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.
Ο συνδυασμός καυτερών με γευστικά απαλές τροφές όπως άμυλο και τα εσπεριδοειδή εξομαλύνουν το κάψιμο.
Η σταδιακή προσθήκη καυτερών στη διατροφή μας και ο πειραματισμός με αγαπημένες γεύσεις θα μας βοηθήσει να εντάξουμε τα καυτερά στη διατροφή μας.
Πηγή