Για τις φτερούγες:
10 φτερούγες κοτόπουλο
1/2 κ.γ. αλάτι χοντρό
1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1/4 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
3κ.σ. ελαιόλαδο
Για την BBQ:
50γρ. ξύδι βαλσάμικο
100γρ. κέτσαπ
150γρ. νερό
2κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.σ. worcestershire sauce
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
2κ.σ. ελαιόλαδο
2κ.σ. Tabasco (προεραιτικά)
1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Με ένα χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε τις φτερούγες για να βγάλουμε την υγρασία.
Πασπαλίζουμε τις φτερούγες με λίγο ελαιόλαδο, με το αλάτι, το σκόρδο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι, τη ζάχαρη και την πάπρικα.
Τοποθετούμε τις φτερούγες πάνω σε μία σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου, ψήνουμε για 35’-40’ και στο ενδιάμεσο του χρόνου τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τις αλείφουμε με τη σάλτσα bbq και από τις 2 πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Εκτέλεση για τη sauce: Σε ένα τηγάνι καραμελώνουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις καραμελώσουν σβήνουμε με το ξύδι, μαγειρεύουμε για 1' και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’ - 15' μέχρι να δέσει τελείως η σάλτσα μας. Μόλις ετοιμαστεί, αδειάζουμε τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
#tsoulotip: Τις φτερούγες τις ψήνουμε πρώτα στο φούρνο χωρίς την sauce, γιατί με το ψήσιμο αφαιρούμε το παραπάνω λίπος που έχουν και γίνονται πιο ελαφριές.