tromaktiko: Κύπρος: Μεγάλος αριθμός αδιάθετων βιβλίων; Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Κύπρος: Μεγάλος αριθμός αδιάθετων βιβλίων; Τι λέει το υπουργείο Παιδείας



Του Στέλιου Στυλιανού
Πολλά είναι τα ανοιχτά ζητήματα στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς καθημερινά τις...
τελευταίες μέρες βγαίνουν διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές αίθουσες.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες εκπαιδευτικοί μέσω δημοσιεύσεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν ότι στα σχολεία πηγαίνουν πολύ περισσότερα βιβλία από τον αριθμό των μαθητών η και βιβλία τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

Η Offsite σε μια προσπάθεια να δει τι ακριβώς συμβαίνει επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο Παιδείας ζητώντας διευκρινίσεις για την διαδικασία που τηρείται τόσο στην παραγγελία βιβλίων όσων και στην διάθεση τους στα σχολεία.

Όπως μας τονίστηκε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας ανάπτυξης προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας  Χρίστο Παρπούνα, ο οποίος σημείωσε ότι  όσον αφορά τα βιβλία που στέλνονται στα σχολεία και πλέον δεν διδάσκονται υπάρχει παρεξήγηση.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλαγές σε πολλά από τα βιβλία με αποτέλεσμα να μείνει κάποιος αριθμός βιβλίων από τα προηγούμενα χρόνια αδιάθετος.

Για τον σκοπό αυτό όπως τόνισε το υπουργείο προτιμάτε αντί να σταλούν στην ανακύκλωση  και επειδή υπάρχει υλικό σε αυτά που μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους στέλνονται ως βιβλία αναφοράς για την βιβλιοθήκη του κάθε σχολείου, και όχι  για να δοθούν στους μαθητές.

Παραγγελία και διανομή βιβλίων

Κληθείς από τη  Offsite να αναφέρει την διαδικασία που τηρείται στην παραγγελία αλλά και στην διανομή βιβλίων στα σχολεία ο κύριος Παρπούνας σημείωσε ότι υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία οι διευθύνσεις των σχολείων χρησιμοποιώντας το κωδικό που τους έχει παραχωρηθεί, συμπληρώνουν τον αριθμό μαθητών ανά τάξη με την συγκεκριμένη πλατφόρμα να βγάζει τις ανάγκες σε βιβλία που χρειάζεται το κάθε σχολείο για κάθε τάξη ξεχωριστά.

Μάλιστα όπως σημείωσε στο σημείο αυτό βοηθητικό πρέπει να είναι και ο ρόλος του εκάστοτε σχολείου αφού θα πρέπει να κάνουν την παραγγελία τους να βλέπουν τα αποθέματα που έχουν ανά βιβλίο στην σχολική μονάδα  για να μην συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός βιβλίων τα οποία θα είναι στο σχολείο αδιάθετα.

Ο κύριος Παρπούνας τόνισε ότι είναι ευθύνη του σχολείου εάν υπάρχουν αποθέματα τα οποία δεν καταγράφονται επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι στέλνουν τα βιβλία που ζητά το κάθε σχολείο.

Καταληκτικά σημείωσε ότι οι παραγγελίες για τα δημοτικά γίνονται μέχρι τέλος Μαρτίου  και για την μέση εκπαίδευση μέχρι τα μέσα Μαΐου έτσι ώστε να φτάνουν τα βιβλία στα σχολεία έγκαιρα, κάτι που όπως φαίνεται συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό όπως υποστήριξε.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!