tromaktiko: Βοηθήστε το παιδί να δεχτεί το σχολείο;

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Βοηθήστε το παιδί να δεχτεί το σχολείο;



Της Έρης Μπασιούκα, Σωματικής ψυχοθεραπεύτριας
Για να αποφευχθεί η αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο σπίτι με αφορμή το...
σχολείο, καλό είναι οι γονείς να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν.

Αξιολογείστε ποιος από τους πιο κάτω στόχους σας ταιριάζει περισσότερο ή χρειάζεται να τον ενισχύσετε και υιοθετείστε μια πιο θετική προσέγγιση για μια δημιουργική σχολική χρονιά!

Να είστε αφυπνισμένοι!

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας είμαστε πολύ απασχολημένοι, φορτωμένοι με πολλές ευθύνες και έννοιες και η προσοχή μας διασπάται σε πολλές κατευθύνσεις. Το παιδί που μπορεί να μας φαίνεται «διαφορετικό από ότι είναι συνήθως», να μην είναι ζωηρό ή να φροντίζει να περνά απαρατήρητο, προσπαθεί να μας πει κάτι. Τα πρώτα σημάδια είναι μπροστά στα μάτια μας για διάστημα, αλλά συνήθως είμαστε πολύ απασχολημένοι για να μας τραβήξουν την προσοχή. Όταν στη συνέχεια ξεσπάσει μια κρίση αναρωτιόμαστε πώς και δεν είχαμε καταλάβει τι συνέβαινε.

Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά και παρατηρήστε αν το παιδί σας δείχνει θυμωμένο, λυπημένο, απόμακρο ή πιο ευάλωτο από το συνηθισμένο. Αναγνωρίστε αν φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ένταση μεταξύ αδελφών ή φίλων, αν έχει σταματήσει η συχνότατη επικοινωνία με τον/την κολλητό ή αν το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί βρει στο σχολείο. Όπως μπορούμε ευκολότερα να σβήσουμε μια σπίθα πριν μεγαλώσει και γίνει απειλητική πυρκαγιά, έτσι αποφύγετε να επιτρέψετε και τα θέματα με το παιδί σας να αναπτυχθούν και από δυσκολίες να φουντώσουν και να μετατραπούν σε προβλήματα που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε χρόνο και ψυχικά αποθέματα.

Επικοινωνήστε θετικά με το παιδί !

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας θετικά ώστε να νοιώθουν άνετα, να μας μιλήσουν για ο,τιδήποτε τα απασχολεί από κάτι ασήμαντο μέχρι κάτι πολύ σημαντικό. Θετικά επικοινωνούμε όταν δεν τα μαλώνουμε, δεν τα επικρίνουμε, δεν τα κοροιδεύουμε και δεν τα αποπαίρνουμε όταν μας μιλάνε. Το παιδί μας δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει μαζί μας. Ακούστε το προσεκτικά σε ότι κι αν έχει να σας πει. Καθημερινά βρείτε την ευκαιρία να μοιραστείτε ένα χαμόγελο, μια καλή κουβέντα, ένα γέλιο, μια ιστορία ή ένα γεύμα μαζί του.

Απενεργοποιήστε το φορητό υπολογιστή σας και το κινητό σας τηλέφωνο όταν είστε μαζί με το παιδί. Σίγουρα δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες, και κάποιες μέρες είναι πιο δύσκολες από κάποιες άλλες αλλά αξίζει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο να μιλάμε με τα παιδιά μας και στην ουσία να μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας.

Καλλιεργείστε μια σχέση συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας!

Απευθυνθείτε στους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας για να τον γνωρίσετε πριν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Πολλοί γονείς αισθάνονται ότι οι δάσκαλοι είναι αντίπαλοί τους και συχνά δεν συνειδητοποιούν, ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια να γαλουχήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν νομίζετε ότι μπορεί να προκύψει ή να ξεκινά κάποιο πρόβλημα, είναι καλή ιδέα να επιδιώξετε μια συνάντηση με τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας. Προσπαθήστε να βρείτε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Συχνά συμβαίνουν κάποιες καταστάσεις που μπορούν να επηρρεάσουν την σχολική και την κοινωνική επίδοση του παιδιού μας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ο εκπαιδευτικός να τις γνωρίζει. Κάποιες μπορεί να είναι σοβαρές, όπως οικονομικές πιέσεις, θάνατος ή θέματα υγείας σε κάποιο μέλος της οικογένειας, ενώ άλλες να δείχνουν λιγότερο σημαντικές όπως αψιμαχίες μεταξύ των αδελφιών ή αλλαγή στο ωράριο εργασίας των γονιών. Δείτε τον εκπαιδευτικό ως σύμμαχό σας, μιλήστε μαζί του για τις δύσκολες καταστάσεις που περνάει η οικογένειά σας και κερδίστε τη συμπαράστασή του.

Αναπτύξτε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας!

Μια επιτυχημένη σχολική χρονιά χρειάζεται προετοιμασία όχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά. Το σχολείο δεν είναι για να μάθει το παιδί πώς να παίρνει καλούς βαθμούς αλλά και για να εκπαιδευτεί στο πώς να λειτουργεί ως μέλος ενός συνόλου. Το παιδί που είναι δημιουργικό και χαρούμενο στο σχολείο, μπορεί να επικεντρωθεί υπεύθυνα στη μελέτη του και να είναι ταυτόχρονα ενεργό μέλος των τεκταινόμενων.

Κάποιοι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες είναι:

-Θεσπίστε οικογενειακούς κανόνες, ορίστε τις συνέπειες για τη μη αποδεκτή συμπεριφορά και εξασφαλίστε το αίσθημα της ασφάλειας που αποπνέει η όλη διαδικασία για ολόκληρη την οικογένεια.
-Φροντίστε να έχει τακτικά επαφή με παιδιά και εκτός σχολείου.
-Συνηθίστε τα παιδιά σας να μπαίνουν στην θέση των άλλων βοηθώντας τα έτσι να γίνουν πιο ευαίσθητα και να αποκτήσουν μεγαλύτερο σεβασμό προς τον εαυτό τους και τους άλλους.
-Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να πληγώνει τους άλλους ούτε σωματικά ούτε λεκτικά.

Μεγαλώστε ανεξάρτητα παιδιά!

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν αποκτήσει δεξιότητες και έχουν γίνει πιο αυτάρκη, μεγαλώνουν με μεγαλύτερη σιγουριά για τις ικανότητές τους. Κάθε χρόνο, κάθε παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερηφανεύεται, για μια νέα του επιδεξιότητα ή πρόσθετη ευθύνη που έρχεται τόσο φυσικά, όσο και η αύξηση στα κεράκια της τούρτας του.

Με ποιούς πρακτικούς τρόπους μπορούμε να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά;

-Βοηθήστε να παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται δηλαδή να ντύνονται μόνα τους, να δένουν τα παπούτσια τους, να φτιάχνουν την τσάντα τους, να ετοιμάζουν πρωινό..
-Οργανώστε το παιδί ώστε να αναλάβει μόνο του την μελέτη του.

-Αναθέστε στο παιδί να κάνει τακτικά και συστηματικά μια δουλειά μέσα στο σπίτι, με αυτό τον τρόπο μαθαίνει ότι έχει υποχρεώσεις και διακαιώματα.

Όποιο από τους παραπάνω γονικούς στόχους κι αν διαλέξετε να ακολουθήσετε ή να ενισχύσετε, αξίζει να θυμάστε ότι τα παιδιά μας μπορεί να είναι μικρότερά μας αλλά κάνουν κι εκείνα την προσπάθειά τους να μεγαλώσουν και να προχωρήσουν μέσα σε δύσκολους καιρούς.
Αυτό που χρειάζονται είναι εμείς ως γονείς να στεκόμαστε δίπλα τους με αγάπη, κατανόηση, ηρεμία και αποδοχή. Δώστε τους χρόνο και πιστέψτε σε εκείνα. Όλα τα παιδιά είναι ικανά!

Καλή και δημιουργική χρονιά!!
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!