Είναι μια πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων και των δικαιωμάτων (εγγραπτέων) πάνω σ΄αυτά σε όλη τη χώρα,
με σκοπό την προστασία και την κατοχύρωσή τους. Δεν έχει την έννοια του φορολογικού ελέγχου. 2. Πότε ξεκινά και πως ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση σ΄ έναν ΟΤΑ;
Η κτηματογράφηση ξεκινά με την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία κηρύσσει μια περιοχή υπό κτηματογράφηση, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Χ.Ε.) και ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της απόφασης του ΟΚΧΕ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων με την οποία κηρύσσεται περαιωμένη η κτηματογράφηση και ορίζεται η έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου στην κτηματογραφημένη περιοχή. Η πρώτη φάση της κτηματογράφησης είναι η υποβολή δηλώσεων από τους πολίτες που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα της συγκεκριμένης υπό κτηματογράφηση περιοχής.
3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείου;
Συνοπτικά, το Κτηματολόγιο είναι ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα Υποθηκών και Μεταγραφών που υποστηρίζουν τα Υποθηκοφυλακεία. Με την καταγραφή στο κτηματολόγιο επιτυγχάνουμε την πλήρη καταγραφή της πληροφορίας που αφορά σε κάθε ακίνητο, συνδυάζοντας τη χωρική με τη νομική πληροφορία. Ως προς την εγγύηση της νομικής πληροφορίας, η υπεροχή της κτηματολογικής βάσης έγκειται στο ότι είναι κτηματοκεντρικά δομημένη. Δηλαδή, παρέχει τη δυνατότητα έρευνας με βάση το ακίνητο και όχι το πρόσωπο, όπως συμβαίνει σήμερα στα Υποθηκοφυλακεία. Ως προς την τεχνική πληροφορία, η κτηματολογική βάση εξασφαλίζει στον πολίτη πρόσβαση στα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου, που σήμερα δεν είναι καταγεγραμμένα σε καμία βάση. Επιπλέον, στο κτηματολόγιο καταγράφονται δικαιώματα που σήμερα δεν είναι καταχωρισμένα σε καμία βάση δεδομένων, όπως είναι η συνήθης στην ελληνική περιφέρεια άτυπη πρακτική της χρησικτησίας.
4. Τι είναι το ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου);
Ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου είναι ο μοναδικός για κάθε ακίνητο 12ψήφιος αριθμός, με τον οποίο γίνεται εύκολα και γρήγορα η αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Κάθε ένα από τα ψηφία που τον αποτελούν προσδιορίζει συγκεκριμένη πληροφορία πχ Νομό στο οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο, Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα ή Κοινότητα, τον «κτηματολογικό τομέα», την «κτηματολογική ενότητα» και τέλος τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
5. Τι είναι η Αρχική Κτηματολογική Εγγραφή;
Αρχική Κτηματολογική Εγγραφή είναι η πρώτη εγγραφή ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο, δηλαδή η εγγραφή που εμφανίζεται στο κτηματολογικό βιβλίο μιας περιοχής μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και πριν την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στη συγκεκριμένη περιοχή. Πάνω στην εγγραφή αυτή στηρίζεται κάθε μεταγενέστερη εγγραφή δικαιώματος.
6. Έχω ακίνητο σε περιοχή που δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο. Τι πρέπει να κάνω; Πότε θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας;
Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός των δύο επόμενων προγραμμάτων κτηματογράφησης, με τα οποία θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας που είναι κυρίως ημιαστικές, αγροτικές και δασικές. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να διορθώσετε όλες τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως έχετε σχετικά με την ακίνητη περιουσία σας π.χ. να ελέγξετε αν οι τίτλοι κυριότητάς σας έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, εάν υπάρχουν σφάλματα στα συμβόλαια ή να τακτοποιήσετε εκκρεμή προσύμφωνα, διαλυτικές αιρέσεις στα συμβόλαια αγοράς κ.α.
7. Τι γίνεται με τα ακίνητα που δεν θα δηλώσει κανείς;
Τα ακίνητα αυτά καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία διαρκεί περίπου 4 χρόνια, ακολουθεί προθεσμία 8 ετών (ή 10 για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού) που προβλέπεται από το νόμο για την αμφισβήτηση των αρχικών εγγραφών γενικά και ειδικότερα για τη διόρθωσή τους από «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε γνωστού.
8. Στην Κω και τη Ρόδο θα ξαναγίνει Κτηματολόγιο;
Τα κτηματογραφικά στοιχεία του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου (που περιλαμβάνει τη Ρόδο, την Κω και τμήμα της Λέρου) ψηφιοποιούνται και μηχανοργανώνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι συμβατά με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου. Παράλληλα, το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων που δημιουργείται θα αναπαριστά με πιστότητα την αντίστοιχη αναλογική πληροφορία των ειδικών κτηματολογίων δίχως να γίνεται σ΄αυτή τη φάση καμία βελτίωση στο περιεχόμενο ή στη χωρική διόρθωση των δεδομένων.
9. Τι γίνεται με τις περιοχές της Πάρνηθας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007;
Έχει προκηρυχθεί ενιαία μελέτη κτηματογράφησης των 12 περιοχών των Νομών Αττικής και Βοιωτίας στις οποίες ανήκει μέρος της καμένης έκτασης της Πάρνηθας ή συνορεύουν με την Πάρνηθα, οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007. Πρόκειται για τις περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αυλώνος, Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων και των Κοινοτήτων Αφιδνών, Μαλακάσης και Πολυδενδρίου των Νομών Αττικής και Βοιωτίας.
Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών για τις περιοχές αυτές έχουμε δημοπρατήσει τις σχετικές μελέτες μαζί με τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Οι μελέτες αυτές στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς επικύρωση.
10. Πως καταγράφονται οι δασικές εκτάσεις στο Κτηματολόγιο;
Το θεσμοθετημένο εργαλείο για την καταγραφή της δημόσιας δασικής γης είναι οι δασικοί χάρτες. Η ευθύνη για τη σύνταξη των δασικών χαρτών ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του, αναλαμβάνει να εκτελέσει το έργο, για τις περιοχές που κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση, η Κτηματολόγιο ΑΕ. Έτσι, στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η Κτηματολόγιο ΑΕ έχει ήδη συντάξει τις αντίστοιχες μελέτες δασικών χαρτών, τις οποίες έχει υποβάλει στο αρμόδιο υπουργείο προς επικύρωση. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα κτηματογράφησης των 107 περιοχών που είναι σε εξέλιξη, για τις οποίες έχουν ανατεθεί οι μελέτες κατάρτισης δασικών χαρτών.>>
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.