tromaktiko: Στο στόχαστρο έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η Τράπεζα του Βατικανού

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η Τράπεζα του Βατικανού



Στο «μικροσκόπιο» θέτει η Εισαγγελία της Ρώμης τον πρόεδρο της τράπεζας του Βατικανού Έτορε Γκότι Τεντέσκι στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ξέπλυμα...


 μαύρου χρήματος στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Ερευνών (Ior), όπως είναι επισήμως γνωστή η τράπεζα της Αγίας Έδρας -από την οποία κατασχέθηκαν 23 εκατομμύρια ευρώ.



Πέραν του Έτορε Γκότι Τεντέσκι έρευνα έχει «ανοίξει» και εις βάρος του γενικού διευθυντή της τράπεζας.


Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό εκφράζει «προβληματισμό» και «έκπληξη» σχετικά με την έρευνα που οδήγησε στην κατάσχεση των 23 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει ότι η Αγία Έδρα εργάζεται εδώ και καιρό για να καταστήσει πιο διαφανή τα οικονομικά της ώστε να βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.


Στην ίδια ανακοίνωση η Αγία εκφράζεται την πλήρη εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της τράπεζας.


Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα νομοθεσίας του 2007 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού και του είδους της.


Ως εκ τούτου δεν θεωρούνται ύποπτοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν στα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές, μεταδίδει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.


Η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας του Βατικανού, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.


Η τράπεζα του Βατικανού είχε εμπλακεί και το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που είχε σχέση με την απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας την εποχή εκείνη.
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!