tromaktiko: Τρέχοντας ξεφεύγουμε από τον διαβήτη!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Τρέχοντας ξεφεύγουμε από τον διαβήτη!



Ασθένεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, προλαμβάνεται με καθημερινή άσκηση, σωστό φαγητό και κόψιμο του τσιγάρου Καθημερινή άσκηση, σωστή διατροφή, σταδιακή απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος. Αυτοί είναι οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη της μάστιγας του 21ου αιώνα: του σακχαρώδους διαβήτη. Οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων είναι δυσοίωνες αφού ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των πασχόντων τρέχει ιλιγγιωδώς. Μάλιστα, είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών θα ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Η ζωή τους διέψευσε. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατ. διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου 1.000.000 είναι Ελληνες, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 ως 480 εκατομμύρια διαβητικούς το 2025. Η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πάθησης, η οποία επιφέρει αναπηρία, ακόμη και θάνατο, πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγοδιαβητολόγο κ. Χρ. Ζούπα, τα ελληνόπουλα φέρουν σε μεγάλο ποσοστό αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία συμβαδίζει απόλυτα με τον σακχαρώδη διαβήτη. Οπως επισημαίνει, το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι η άσκηση. «Μπορούμε να περπατάμε μισή με μια ώρα καθημερινά, να κάνουμε ποδήλατο, κολύμπι ή χορό. Ο χορός βοηθάει πολύ» επισημαίνει.
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για την εκδήλωση του διαβήτη ακόμη και σε υπέρβαρα παιδιά» παρατηρεί η κυρία Πόλυ Τορούνογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών του Νομού Δράμας και συμβουλεύει: «Ολος ο κόσμος πρέπει να γυμνάζεται καθημερινά και να τρώει ελληνικά. Πρέπει να τρώμε δηλαδή πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ψάρι. Βεβαίως θα φάμε και κόκκινο κρέας, είναι και αυτό απαραίτητο, αλλά με μέτρο».
Μέτρηση του σακχάρου με διάτρηση του δακτύλου (ΑΠΕ) Η λύση στο πρόβλημα της διατροφής σύμφωνα με τους γιατρούς βρίσκεται στην ποικιλία, τη φαντασία και τη γεύση. «Διαφορετικά είναι αποτυχημένη. Η στέρηση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτόκαλό είναι να μη χάνουμε πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα» προσθέτει. Η διατροφή που συνιστά ο κ. Ζούπας είναι η μεσογειακή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια και λαχανικά. «Να καταναλώνουμε δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας- ιδίως οι γυναίκες-, δύο φορές ψάρικαι τις υπόλοιπες ημέρες κοτόπουλο και μαγειρευτά φαγητά. Τα τρία γεύματα στη διάρκεια της ημέρας- πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό- είναι απαραίτητα» σημειώνει ο κ Ζούπας.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Αν δεν έχουν ενδιαφέροντα και άλλες δραστηριότητεςκάθονται μπροστά στην τηλεόραση και τρώνε χωρίς μέτρο» λέει η κυρία Ρούλα Λάγιου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. «Για να μην έλθει κάποιος αντιμέτωπος με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημαπρέπει να ξεχάσει την καθιστική ζωή, να μην τρώει ανθυγιεινά, να μην παίρνει βάρος και να γυμνάζεται σε καθημερινή βάση» επισημαίνει η κυρία Λάγιου και προσθέτει: «Φυσικά, από μια ορισμένη ηλικία και έπειτα πρέπει να κάνουμε τακτικά εξετάσεις διότι υπάρχει περίπτωση να πάσχουμε από κάποιο πρόβλημαγια το οποίο ευθύνεται το σάκχαρο και να μην το γνωρίζουμε».
Ωστόσο ο τρόπος ζωής των Ελλήνων σήμερα παραμένει ο πιο καλός σύμμαχος για την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, υπεύθυνο του Διαβητολογικού Ιατρείου και του Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας κ. Ι. Ιωαννίδη, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του σακχαρώδους διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο. «Το να προλάβει κάποιος τον διαβήτη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. «Το πιο σημαντικό για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι να καταφέρουν να χάσουν βάρος» δηλώνει ο κ. Α. Μελιδώνης , υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η σωστή τροποποίηση της διατροφής και η καθημερινή άσκηση. Γενικά πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας» συμπληρώνει.
www.tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!