tromaktiko: GP Abu Dhabi QP: Και τώρα τρέχουμε

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

GP Abu Dhabi QP: Και τώρα τρέχουμε



Ο Sebastian Vettel πήρε άλλη μία pole position αλλά το πλεονέκτημα είναι του Alonso...
Η ιδιαίτερα συναρπαστική περίοδος κατατακτήριων δοκιμών του Grand Prix Abu Dhabi έφερε τον Sebastian Vettel στην pole position για 10η φορά φέτος αλλά έδωσε το πλεονέκτημα στην κούρσα του πρωταθλήματος στον Fernando Alonso. Ο Vettel ήταν εντυπωσιακά γρήγορο και «καθάρισε» την pole, ωστόσο αντίστοιχα εντυπωσιακός ήταν και ο Lewis Hamilton με τη McLaren, ο οποίος πήρε τη 2η θέση με ελάχιστη διαφορά. Ο στόχος του Alonso επιτεύχθηκε με την 3η θέση που πήρε στο τέλος και ο Ισπανός της Ferrari θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος που δίπλα του στην 4η θέση θα βλέπει τον Jenson Button και πίσω του θα βλέπει από τους καθρέφτες τον Mark Webber, ο οποίος «έθαψε» τις ελπίδες του για τον πρωτάθλημα με την 5η θέση που πήρε στις κατατακτήριες. Ακολούθησαν οι Felipe Massa, Rubens Barrichello, Michael Schumacher, Nico Rosberg και Vitaly Petrov.

1ο μέρος (Q1)
Το πρώτο μέρος των κατατακτηρίων ξεκίνησε με τη θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά από την περίοδο των ελεύθερων δοκιμών, ιδιαίτερα στην επιφάνεια της ασφάλτου. Τα πρώτα μονοθέσια που βγήκαν στην πίστα ήταν οι δύο Toro Rosso και ακολουθούσαν οι Virgin και η Sauber του Heidfeld. Από νωρίς βγήκαν και οι δύο McLaren, τακτική που δεν ακολούθησαν οι Red Bull και Ferrari.

Όταν όλοι οι κορυφαίοι βγήκαν στην πίστα, ο Alonso έκανε πρώτος έναν καλό χρόνο αλλά γρήγορα είδε τον Hamilton να είναι ταχύτερος και λίγο αργότερα τον Vettel να κινείται πολύ γρήγορα και να ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Γρήγορες αποδείχτηκαν και οι Mercedes, με τον Rosberg να ανεβαίνει στην 4η θέση και τον Schumacher στην 6η.

Οι χρόνοι όμως συνέχισαν οι πέφτουν, με τους Vettel και Hamilton να αλλάζουν μεταξύ τους τη θέση στην κορυφή. Ο Γερμανός της Red Bull αποδείχτηκε σε εκείνο το σημείο ελάχιστα ταχύτερος από τον Βρετανό, με τον Alonso να ανεβαίνει στην 3η θέση και με λιγότερο από 1 δέκατο να χωρίζει αυτήν την 3άδα. Ο Ισπανός όμως είχε κάτι παραπάνω και στον επόμενο γύρο του πέρασε εκείνος πρώτος, με χρόνο που ήταν πάνω από 1 δευτερόλεπτο ταχύτερος από ό,τι είχε πετύχει στις ελεύθερες δοκιμές.

Στα τελευταία λεπτά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ποιος θα συνόδευε τους 6 οδηγούς των νέων ομάδων στα pit για να παρακολουθήσει από εκεί τη συνέχεια. Τελικά, εκείνος που πήρε τη 18η θέση, τη θέση της… αμηχανίας, ήταν ο Sebastien Buemi, ο οποίος έχασε στο τέλος από τον ομόσταβλό του. Με τις Lotus να είναι οι ταχύτερες στη μάχη των νέων, οι Trulli, Kovalainen, Glock, Di Grassi, Senna και Klien έμειναν μαζί με τον Buemi εκτός συνέχειας. Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο Nico Rosberg βρήκε την ευκαιρία να κάνει έναν πολύ γρήγορο γύρο, που τον έφερε στη 2η θέση, πίσω από τον Alonso.

2o μέρος (Q2)

Με το ξεκίνημα του 2ου μέρους οι δύο Ferrari ήταν οι πρώτες που βγήκαν στην πίστα, με τον Massa μπροστά και τον Alonso να ακολουθεί. Ο Ισπανός της Ferrari ήταν αρχικά ταχύτερος αλλά λίγο αργότερα είδε τον Jenson Button να περνά στην πρώτη θέση. Οι Mercedes εμφανίστηκαν επίσης πολύ γρήγορες με τον Schumacher και τον Rοsberg στις θέσεις 5 και 6 ενώ ο Petrov έκανε την έκπληξη ανεβαίνοντας στην 4η θέση. Ο Lewis Hamilton ξεκίνησε ένα γύρο που έδειχνε πολύ γρήγορος αλλά έχασε τα φρένα στη στροφή 8 και επέστρεψε στα pit.
Οι Red Bull, σε αντίθεση με τις Ferrari, βγήκαν με τα πολύ μαλακά ελαστικά και οι χρόνοι τους αμέσως ήταν πολύ καλοί. Ο Sebastian Vettel ανέβηκε στην πρώτη θέση και έγινε ο πρώτος που κατέβηκε από το 1:40 σε όλο το 3ήμερο. Ο Webber ανέβηκε στην 3η θέση ενώ ο Barrichello έκανε επίσης ένα γρήγορο γύρο που τον έφερε στην 5η θέση.
Στα τελευταία λεπτά του Q2 όλοι οι κορυφαίοι έβαλαν τα πολύ μαλακά ελαστικά για μια τελευταία προσπάθεια. Για τον Hamilton ήταν η μοναδική καθώς το προηγούμενο λάθος του τον είχε τρίξει στην τελευταία θέση της 17άδας. Ο Βρετανός ωστόσο τα κατάφερε μια χαρά, ανεβαίνοντας στη 2η θέση, προτού τη χάσει από τον Jenson Button. Οι Ferrari με τα μαλακότερα ελαστικά δεν έδειχναν το ίδιο γρήγορες και οι Alonso και Massa περιορίστηκαν στις θέσεις 6 και 7, τη στιγμή που ο Nico Rosberg ανέβαινε στην 3η θέση.
Η έκπληξη της περιόδου ήταν η αδυναμία του Robert Kubica να περάσει στην τελική 10άδα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά φέτος. Ο Πολωνός της Renault έχασε από τον ομόσταβλό του, Vitaly Petrov, που ήταν 10ος, και μαζί με τους Kobayashi, Sutil, Heidfeld, Hulkenberg, Liuzzi και Alguersuari έμεινε έξω από το Q3.

3o μέρος (Q3)
Όλος ο κόσμος που παρακολουθεί Formula 1 κρατούσε την ανάσα του εν αναμονή ενός ιδιαίτερα κρίσιμου 10λέπτου, η κρισιμότητα του οποίου για την έκβαση του πρωταθλήματος ήταν πολύ μεγάλη. Το pit lane άνοιξε και ο Barrichello βγήκε πρώτος στην πίστα, ακολουθούμενος από τις δύο McLaren και τις δύο Ferrari. Στη συνέχεια βγήκαν ο Webber και οι δύο Mercedes, με τους Vettel και Petrov να μένουν λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους στα γκαράζ τους.
Στην πρώτη προσπάθεια των οδηγών οι McLaren ήταν έδειξαν κυρίαρχες με τον Hamilton να είναι ταχύτερος και τον Button να ακολουθεί ενώ ο Alonso ήταν 3ος. Τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα όμως, με τον Vettel να ακολουθεί διαφορετική στρατηγική και να ανεβαίνει αυτός στην 1η θέση, κάνοντας μόνο μία προσπάθεια με τρεις διαδοχικούς γρήγορους γύρους με τα πολύ μαλακά ελαστικά. Ο Webber όμως δεν τα κατάφερνε το ίδιο καλά και έμενε στην 4η θέση, πίσω από τον Button και μπροστά από τον Alonso.
Οι Hamilton, Button και Alonso είχαν άλλη μία γρήγορη προσπάθεια στα τελευταία δευτερόλεπτα και εκεί τα έδωσαν όλα. Ο Hamilton έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει την pole αλλά τελικά έμεινε στη 2η θέση, 31 χιλιοστά πίσω από τον Vettel. Ο Alonso κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση, αφήνοντας τον Button στην 4η θέση. Ο Webber έκανε μιαν απογοητευτική εμφάνιση, μένοντας στην 5η θέση με τον Massa στην 6η και ακολούθησαν οι Barrichello, Schumacher, Rosberg και Petrov.
Ένας ιδιαίτερα συναρπαστικός αγώνας αναμένεται για αύριο, με τον Alonso ωστόσο να βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση αφού θα εκκινήσει μπροστά από τον Mark Webber, που είναι δεύτερος στη βαθμολογία. Ο αγώνας ξεκινά στις 15:00 ώρα Ελλάδας και περίπου 90-100 λεπτά μετά από αυτό θα έχουμε πρωταθλητή. Τι χρονιά κι αυτή…
http://www.msfree.gr/ms.php?id=17671
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!