tromaktiko: Μπαίνουν μπουλντόζες στα καταπατημένα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Μπαίνουν μπουλντόζες στα καταπατημένα



ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για να επεμβαίνουν οι μπουλντόζες στις καταπατημένες εκτάσεις άναψε η Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος...δίνοντας την άδεια στα δασαρχεία της χώρας να ξεριζώνουν ακόμη και ελιές που φυτεύουν επιτήδειοι προκειμένου να oικειοποιηθούν δασικές περιοχές.

Αφορμή αποτέλεσε το δημοσίευμα της Real planet στις 10 Οκτωβρίου, που έφερε στο φως την έκθεση του WWF για την κατάσταση που επικρατεί στα καμένα της Ηλείας. Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι στην περιοχή γίνεται όργιο καταπατήσεων, με την περιβαλλοντική οργάνωση να έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 70 περιπτώσεις. Η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείται είναι η φύτευση μικρών δένδρων ελιάς, η οποία γίνεται... κάτω από τη μύτη των αρμόδιων δασαρχείων. Μάλιστα, οι καταπατητές συνεχίζουν να... σπρώχνουν τις εκτάσεις τους κατά 5 με 10 μέτρα κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των δασαρχείων να πιστοποιήσουν έγκαιρα τις παραβάσεις.

Στα χαρτιά

Παρά τις εξαγγελίες για μια πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη για την καμένη Ηλεία από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει τον Οκτώβριο του 2009 ότι «ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα».
Αν και αυτά εξαγγέλθηκαν πέρυσι, η καταστροφή δεν μετατράπηκε ποτέ σε ελπίδα για το δάσος της Ηλείας. Έπειτα από 3 χρόνια, το δάσος παραμένει απροστάτευτο από τις καταπατήσεις που ήρθαν να αποτελειώσουν το «έργο» των μεγάλων πυρκαγιών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά τις καταγγελίες, αποφάσισε -έστω και αργά- να επέμβει δραστικά για να περισώσει ό,τι προλάβει από τη μανία των καταπατητών. Παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, επιτρέπει πλέον με συνοπτικές διαδικασίες στις μπουλντόζες υπό την εποπτεία των δασαρχείων να μπαίνουν μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις και να εκχερσώνουν κάθε φυτό που δεν είναι δασικό και εμποδίζει την αναγέννηση της δασικής βλάστησης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος επικαλούνται, μάλιστα, πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, στις οποίες αναφέρεται ρητά ότι η απομάκρυνση από αναδασωτέες εκτάσεις συμπεριλαμβάνει όχι μόνο παράνομα κτίσματα, αλλά και μη δασικά φυτά, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο τα δάση μετατρέπονται σε καλλιέργειες, εμποδίζοντας τη φυσική αναγέννηση.
Συντονισμός υπηρεσιών
«Η εγκύκλιος της Διεύθυνσης Δασών λύνει τα χέρια και στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, καθώς οι διαδικασίες για το γκρέμισα των αυθαιρέτων απλοποιούνται. Η ενέργεια αυτή του ειδικού γραμματέα Δασών Γιώργου Αμοργιανιώτη, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως το υπουργείο στο εξής δεν θα δείξει καμία επιείκεια. Παράλληλα, στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών, με σκοπό την ολοκληρωμένη προστασία του δασικού πλούτου. Αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με την κύρωση των δασικών χαρτών θα αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για τις καταπατήσεις», σημειώνει η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Αττικής προέλευσης το κόλπο με τα ελαιόδενδρα

ΤΟ ΚΟΛΠΟ με τις καταπατήσεις ξεκίνησε από τις καμένες εκτάσεις της Αττικής. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Γιώργος Παπαδιάς εξηγεί στη Real planet πώς οι καταπατητές ιδιοποιούνται τις δημόσιες δασικές εκτάσεις.
«Το κόλπο που εφαρμόζουν οι καταπατητές είναι παλιό και γνώριμο. Το γόνιμο έδαφος για να γίνει μία καταπάτηση είναι τα όρια οικισμών ή αγροτικών και δασικών εκτάσεων, όπως ακριβώς γίνεται και στις περιοχές της Ηλείας. Το κόλπο αυτό γινόταν κατά κόρον τη δεκαετία του ’90 σε περιοχές που ανήκαν στη δικαιοδοσία του δασαρχείου Πάρνηθας και όχι μόνο», σημειώνει ο δασοφύλακας.
Οι επιτήδειοι φύτευαν μικρά δεντράκια όπως ελιές ή αμπέλια και, αν έβλεπαν ότι δεν ενοχλούνται από κανέναν ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα, είτε επέκτειναν τις καταπατήσεις τους είτε τις περιέφραζαν. Από την άλλη, οι αυτοψίες των δασικών υπηρεσιών στα καταπατημένα έφερναν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι καταπατητές, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία δασικών χαρτών, στην ουσία περίμεναν τις δασικές αρχές να προσβάλουν την παράβασή τους και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη. Από κει και ύστερα, οι πιθανότητες να νομιμοποιηθεί η καταπατημένη έκταση ήταν υπέρ τους, καθώς η Δικαιοσύνη επικύρωνε τις καταπατήσεις τους.
Οι δασικοί χάρτες
Πάντως, η κύρωση των δασικών χαρτών κατά τους ειδικούς δεν πρόκειται να λύσει άμεσα το πρόβλημα των καταπατήσεων. «Με τους νέους χάρτες ετοιμάζεται μπαράζ δικαστικών μαχών μεταξύ αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων. Πληροφορούμαι ότι ήδη ετοιμάζονται ολόκληρα μελετητικά γραφεία με τις πιο απίθανες διεκδικήσεις, που πολλές από αυτές θα πάρουν χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν. Το υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτά τα κωλύματα που θα προκύψουν. Το δασονομείο, πάντως, του Αγίου Στεφάνου είναι επί ποδός πολέμου και δεν εφησυχάζει», ισχυρίζεται ο Γ. Παπαδιάς.
http://www.real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!