tromaktiko: Στο ΕΔΑΔ για... δικαίωση σχεδιάζει να στραφεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στο ΕΔΑΔ για... δικαίωση σχεδιάζει να στραφεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι




Ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προϊδεάζει ότι θα προσφύγει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκειμένου να προασπίσει την ιδιωτική του ζωή από τους δικαστές-«συνωμότες» του Μιλάνου, που έχουν αναλάβει τις έρευνες για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» ζητώντας την άμεση...



 παραπομπή του Ιταλού πρωθυπουργού σε δίκη.
Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί ταυτόχρονα να περιορίσει μέσω διατάγματος το δικαίωμα των εισαγγελέων να διατάσσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, και η Ιταλία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μία οξύτατη σύγκρουση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Μπερλουσκόνι καλεί... Στρασβούργο

Τις προθέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί προσφυγής στο ΕΔΑΔ αποκάλυψε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να παρουσιάσει μία έκθεση στο Στρασβούργο, καταγγέλλοντας την «παραβίαση» της ιδιωτικής ζωής του πρωθυπουργού από τους εισαγγελείς του Μιλάνου.

Δεν θα ήταν μία ασυνήθιστη κίνηση, κατά τον Φρατίνι, καθώς «όταν ένας πολίτης νιώθει ζημιωμένης έχει δικαίωμα να προσφύγει στην αρμόδια δικαστική αρχή για προστασία». Πρόκειται για μία υπόθεση παραβίασης ιδιωτικής ζωής που μπορεί να μην έρθει μόνο ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου, αλλά και ενώπιον των δικαστών στο Στρασβούργο, είπε ο Φρατίνι.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού συγκέντρωσε ειρωνικά σχόλια από τον αντιπολιτευόμενο κεντρώο πόλο, του οποίου ηγείται πλέον ο Τζιανφράνκο Φίνι με το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία. Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Δημοκρατικό Κόμμα, λέγοντας -σύμφωνα με την ιταλική Repubblica- ότι «ο Μπερλουσκόνι θέλει να σκοτώσει την ελευθερία της Ιταλίας για να σώσει τον εαυτό του».

Στο στόχαστρο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί ταυτόχρονα να περιορίσει, μέσω κυβερνητικού διατάγματος, το δικαίωμα των εισαγγελέων να διατάσσουν τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, σε συνεδρίαση με στενούς του συνεργάτες του ο Καβαλιέρε ετοίμασε διάταγμα με το οποίο επιθυμεί να μειώσει την δυνατότητα χρήσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.

«Οι δικαστές θέλουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της ψήφου, έχουν μετατραπεί σε μια επαναστατική εμπροσθοφυλακή», αναφέρει σε επίσημο ανακοινωθέν του το προεδρείο του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας.

Ο Καβαλιέρε θέλει να αφαιρέσει από τους δικαστικούς το «όπλο» των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, διότι θεωρεί ότι είναι το κύριο χαρτί που χρησιμοποίησαν για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες σε βάρος του στην υπόθεση Ρούμπι.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός επιθυμεί να συναντήσει τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να του εξηγήσει τις απόψεις και τις προθέσεις του. Σε ανακοινωθέν, όμως, της ιταλικής προεδρίας αναφέρεται ότι «δεν έχει ορισθεί καμία σχετική συνάντηση».

Αναλυτές σημειώνουν ότι «ο κίνδυνος είναι να φτάσουμε σε αυτό ακριβώς που ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει: την ανοιχτή, οξύτατη σύγκρουση ανάμεσα στην δικαστική και την εκτελεστική εξουσία».

Ο δεύτερος γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο ενδεχόμενος περιορισμός της δυνατότητας των εισαγγελέων να κάνουν χρήση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα αποτελούσε το πολυτιμότερο δυνατό δώρο στο οργανωμένο έγκλημα».

Έρχεται δικαστικό «μποτιλιάρισμα»;

Στο μεταξύ, η δικαστικός αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες, Κριστίνα Ντι Τσένσο, πρέπει να αποφασίσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αν ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να δικαστεί με κατεπείγουσα διαδικασία για την υπόθεση «Ρούμπιγκεϊτ».

Παράλληλα με τις 1.200 σελίδες ντοκουμέντων, ηχογραφημένων συνομιλιών και μαρτυριών, που της απέστειλαν οι εισαγγελείς του Μιλάνου, η Ντι Τσένσο θα πρέπει να λάβει υπόψη της και σειρά καταθέσεων που συνέλεξαν οι δικηγόροι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς υπεράσπιση του πελάτη τους.

Ο Καβαλιέρε επιμένει ότι ουδέποτε έχει πληρώσει για σεξ, μιλά για φάρσα και καταγγέλλει πολιτικά υποκινούμενη από την Αριστερά συνωμοσία για τη σπίλωσή του.

Στο μεταξύ, η δημόσια τηλεόραση Rai τονίζει ότι υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να σημειωθεί «δικαστικό μποτιλιάρισμα»: από τα τέλη Φεβρουαρίου θα ξαναρχίσουν οι δίκες σε βάρος του Μπερλουσκόνι για τις υποθέσεις αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χρηματισμού του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μίλς.

Αν στις δικάσιμους αυτές προστεθεί και η υπόθεση «Ρούμπι», ο πρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης θα έπρεπε να περάσει μεγάλο μέρος της Άνοιξης απολογούμενος στις δικαστικές αίθουσες.

Είναι πολύ πιθανό, κατά συνέπεια, ότι ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να επικαλεστεί όσο συχνότερα μπορεί τις κυβερνητικές του υποχρεώσεις, ζητώντας συνεχείς αναβολές από τους δικαστικούς.

Όμως, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, η τελική εκτίμηση ανήκει στους δικαστές: μπορούν, δηλαδή, να αποφασίζουν κατά πόσον οι διάφορες «επαγγελματικές ασχολίες» του πρωθυπουργού, είναι σημαντικότερες από την τέλεση της δίκης.



in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!