tromaktiko: Σενάρια για Αναδιάρθρωση χρέους, Οικονομία και Σημαντικά Τεχνικά Επίπεδα συνθέτουν το Δύσκολο Πάζλ του Χ.Α...

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σενάρια για Αναδιάρθρωση χρέους, Οικονομία και Σημαντικά Τεχνικά Επίπεδα συνθέτουν το Δύσκολο Πάζλ του Χ.Α...



Οι εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως η συνέχιση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ειδικά μετά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, θα συνεχίσουν να...
είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και επηρεάζοντας σημαντικά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Την ίδια ώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι πάντα η τεχνική εικόνα των δύο βασικών δεικτών, του ΓΔ και του FTSE/ASE 20.
Ξεκινώντας από το μεγάλο ζήτημα, αυτό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μετά από μια σειρά διαψεύσεων ήρθε η συνέντευξη του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ο οποίος για πρώτη φορά ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέροντας ότι σε περίπτωση που κατά τους ελέγχους που θα γίνουν το μήνα Ιούνιο αποδειχθεί πως η βιωσιμότητα του χρέους είναι αμφίβολη, θα πρέπει “κάτι να γίνει”. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί σήμερα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δηλώνει ότι “τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. “Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ”, ενώ συμπληρώνει ότι εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι». Θα λέγαμε λοιπόν ότι η υποψία, αλλά και οι πληροφορίες οι οποίες υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την ύπαρξη παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αρχίζουν πλέον να γίνονται βεβαιότητα, ενώ θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο θέμα.
Σε αυτό το σημείο θα βάλουμε στα όσα αναφέρουμε και μια άλλη πτυχή του ζητήματος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ότι θεωρούμε κάτι παραπάνω από κρίσιμο οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο κίνδυνος η χώρα μας να αφεθεί τελικά στην τύχη της. Συγκεκριμένα, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την τάση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της Γερμανίας, με συγκεκριμένους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους να εμφανίζονται πλέον ανοιχτά εναντίον της Ελλάδας αναφέροντας επίσημα και ανεπίσημα ότι σε καμία περίπτωση η χώρα μας δε θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το υψηλό της χρέος, λόγω και της απροθυμίας υλοποίησης της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται. Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν λάβει κανείς υπόψη ότι σύντομα η Ελλάδα δε θα συνιστά πλέον συστημικό κίνδυνο, με τις ξένες τράπεζες να έχουν θωρακιστεί από τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και την Ελλάδα να κινδυνεύει, όσο ακολουθεί και τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, να περιθωριοποιηθεί από τους ευρωπαίους εταίρους και απλά να αφεθεί στην τύχη της, όπως αναφέραμε και παραπάνω (το σενάριο αυτό είναι ακραίο, αλλά καλλιεργείται στο εσωτερικό συγκεκριμένων χωρών της Ε.Ε.).
Στο κομμάτι της οικονομίας, η προσοχή φυσικά και θα είναι στραμμένη κατά τις επόμενες ημέρες στις ανακοινώσεις των λεπτομερειών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης για τα έτη 2012 – 2015 (ύψους 23δις ευρώ) και τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν. Συγκεκριμένα χθες και μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times ο υπουργός οικονομικών, δήλωσε ότι οι βασικοί άξονες του προγράμματος 2012-2015 θα είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο υπουργός οικονομικών μίλησε για την ανάγκη οι δαπάνες να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003 και τα έσοδα στα επίπεδα του 2000. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το Χ.Α. και η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ενέργεια και τα τυχερά παιχνίδια θα είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως την ίδια ώρα ότι το δημόσιο θα διατηρήσει βασικό ρόλο σε στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός οικονομικών δεν απέκλεισε η ανάπτυξη να ξεκινήσει από το 3ο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι πέραν των λεπτομερειών του προγράμματος το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στις πιθανές αντιδράσεις βουλευτών της κυβερνούσας παράταξης, ενώ σε αυτό αποδίδεται και η χρονική καθυστέρηση της ψήφισης του προγράμματος για το Μάιο, κάτι το οποίο θα λέγαμε ότι προκαλεί για ακόμη μια φορά μεγάλο προβληματισμό στους ανθρώπους της Τρόικας.
Στα αμιγώς τεχνικά, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης επέστρεψε χθες οριακά υψηλότερα των 1.520 – 1530 μονάδων, με το ενδιαφέρον ξα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Την ίδια ώρα σημαντικό κρίνεται να επιστρέψει και ο FTSE/ASE 20 υψηλότερα των πολύ σημαντικών μακροπρόθεσμων επιπέδων των 715 – 720 μονάδων.



http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!