tromaktiko: Σχετικά με: Γράμμα Φινλανδού μαθητή

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σχετικά με: Γράμμα Φινλανδού μαθητή



Απάντηση στον 2ο αναγνώστη στο http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_4921.html
Δυστυχώς η νοοτροπία κάποιων όπως του δευτερου αναγνώστη, που το μόνο του επιχείρημα κατά του εκπαιδευτικού συστήματος στην...
Φινλανδία είναι οι αυτοκτονίες σε μια χώρα που δεν έχει το ιδανικό περιβάλλον της Ελλάδας, φταίει που φτάσαμε στο σημείο που είμαστε. Τ' ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια αντανακλά πλήρως την άποψη του.
Όπως και κάθε χώρα και η Φινλανδία δεν είναι τέλεια. Όμως μην πέσετε από την καρέκλα... και η Ελλάδα δεν είναι τέλεια. Και μπορεί στο εξωτερικό να έχουν τα Multiple choice έχουν όμως και εργασίες πρακτικές και γραπτές και δεν έχουν την απίστευτη παπαγαλία (ακόμα μια μοναδική ελληνική λέξη) που επιβάλει το “τέλειο” ελληνικό μοντέλο εκπαίδευσης.
Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε πέρα από την μύτη μας. Ας εκλείψει αυτή η συντηρητικότητα και αλαζονεία και ας πάψουμε να θάβουμε με γελοίες δικαιολογίες οτιδήποτε καλό έχουν κάνει οι άλλοι λαοί. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε τι κάνουν και οι άλλοι και ας φιλτράρουμε τα καλά κάνοντας τα μέρος μας. Έτσι θα ξαναμπούμε πάλι στο τρένο της ανάπτυξης, οικονομικής και πολιτισμικής.

Τέλος θα ήθελα να απαντήσω σε ότι λέει ο φίλος για το επίπεδο των φοιτητών στο εξωτερικό. Πέρνα 3 χρόνια με απανωτές εργασίες που ούτε στα όνειρα τους δεν έχουν δει στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς μαξιλαράκια τύπου το αφήνω να το δώσω μετά, χωρίς την μαμά και τον μπαμπάκα να τρέχει για κάθε σου ανάγκη και μετά κάτσε και μίλα για το επίπεδο αυτών που σπουδάζουν έξω. Για κερασάκι σου βάζω και το εργοστασιακό έτος που δουλεύεις κανονικότατα ένα χρόνο. Μια εμπειρία που στην Ελλάδα την ζεις όταν και άμα τελειώσεις το πανεπιστήμιο και πρωτοβρείς δουλεία.
Την προσωπική μου έρευνα την έκανα φίλε μου και είδα με λύπη πόσο αποροφάνε τα καλύτερα μυαλά μας που σπουδάζουν έξω. Ελάχιστοι δυστυχώς επιστρέφουν και πιο λίγοι αξιοποιούνται σε μια χώρα που κατάντησε να προσφέρει μόνο ευκαιρίες στο δημόσιο και σε καμιά καφετέρια.

Άντε λοιπόν να ρίξουμε λίγο ανιτσκωριακό στα μυαλά μας να ξεσκουριάσουμε και να ξαναγίνουμε ανοιχτόμυαλοι και καινοτόμοι όπως οι προγονοί μας για να μην βλέπουμε τους Τούρκους να έχουν φτάσει να παράγουν Altay και παραλίγο ταξί για την Νέα Υόρκη και εμείς ακόμα και τις πατάτες μας να τις αγοράζουμε από την Αίγυπτο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!