tromaktiko: Θεσσαλονίκη: Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Εξαγωγέων - Περίπου 10 δισ. ευρώ θα «έμπαιναν» στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αν υποκαθιστούσαμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με ελληνικά

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Εξαγωγέων - Περίπου 10 δισ. ευρώ θα «έμπαιναν» στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αν υποκαθιστούσαμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με ελληνικά



Στροφή στα ελληνικά προϊόντα, όχι για εθνικιστικούς λόγους ή χάριν προστατευτισμού, αλλά ως απόλυτη αναγκαιότητα για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα...
πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς.

«Αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ», είπε, επικαλούμενος και σχετικές εκτιμήσεις του καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δρος Μ. Γκλεζάκου.

Από το βήμα της 36ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ, ο κ. Λακασάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «δεν υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα "παράγω και εξάγω", αφού, σήμερα, ακόμη και οι πλέον εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας είναι καθαρά εισαγωγικοί.

«Ο ανταγωνισμός από τις ξένες αγορές εκτόπισε την ελληνική παραγωγή και στο εξωτερικό η ελληνική παραγωγή δεν είχε τη δυναμική να αναπτυχθεί και να κατακτήσει μερίδιο αγοράς», είπε. Κάλεσε, τέλος, τα δύο μεγάλα κόμματα να καταρτίσουν κοινή λίστα στρατηγικών στόχων για την έξοδο από την κρίση.

Περίπου 1.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» μέχρι τις 14/6, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Φούρλας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον εξαγωγέα βήμα προς βήμα, μέσα από εργαλεία όπως: το Ταμείο Εξωστρέφειας, η πλατφόρμα ψηφιακής πληροφόρησης των εξαγωγέων (www.trade.gov.gr), η δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των εξαγωγών μέσω του «Single Window» και οι δράσεις βελτίωσης της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.



«Η ΝΔ είναι έτοιμη για στοχευμένη συναίνεση»

============================

Σε μακροχρόνιο παγετώνα έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, καθώς η ύφεση βάθυνε και η ανεργία διογκώθηκε, ενώ το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2011 γυρίζει την Ελλάδα χρόνια πίσω, όντας ίσο με εκείνο του τρίτου τριμήνου του 2005. Αυτά υποστήριξε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται για το 2011 πολλαπλασιάζονται και είναι ήδη υπερδιπλάσια σε σχέση με όσα προέβλεπε το μνημόνιο.

Συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση, αλλά μόνο στοχευμένα, σε ό,τι θεωρεί ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Δεν πρόκειται, όμως, να παράσχουμε συναίνεση σε ό,τι θεωρούμε ότι είναι αποδεδειγμένα σφάλμα», είπε και υπενθύμισε τα επτά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που προτείνει η ΝΔ. Κατά τη διαδικασία απάντησης ερωτήσεων από πλευράς του κ. Σταϊκούρα, επικράτησε για λίγα λεπτά ένταση στην αίθουσα, όταν μέλος του ακροατηρίου, το οποίο χειροκροτήθηκε, φώναξε ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, οι πολιτικοί να λένε ζήτω η ΝΔ ή κάτω το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό δείχνει ότι βρίσκονται ακόμη στο 2003.


«Ιστορικά πρωτοφανής ευκαιρία»

=====================

Σε «ιστορικά πρωτοφανή ευκαιρία» μπορεί να μετατρέψει την οικονομική κρίση η Ελλάδα, χαράσσοντας επιτέλους ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα, ώστε η χώρα να πάψει να λειτουργεί σαν «υπερδανεισμένη επιχείρηση με προσωπικό σε λευκή απεργία και μηχανές σε αδράνεια». Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (CEO) της εταιρίας Pharmathen, Βασίλης Κάτσος.

«Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα δεν υπάρχουν διλλήματα. Δεν δέχομαι συζητήσεις που εκτυλίσσονται σήμερα για το τι είναι προτιμότερο, χρεοκοπία, αναδιάρθρωση, επιστροφή στη δραχμή κτλ. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Να βγούμε μπροστά και να αντιστρέψουμε το κλίμα», υπογράμμισε ο CEO της Pharmathen, η οποία εξάγει φάρμακα και ελληνική τεχνογνωσία σε 85 χώρες.

Κατά τον κ. Κάτσο, η Ελλάδα πρέπει «να κινηθεί γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να καταρτιστεί μια εθνική στρατηγική εξωστρέφειας, με σημαντικότατες επενδύσεις στην καινοτομία και τη διαφορετικότητα». Επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία από την ανάπτυξη της Pharmaten, σημείωσε ότι για την απόσβεση οποιαδήποτε επένδυσης δεν επαρκεί η ελληνική αγορά. «Πρέπει οι επενδύσεις μας να βασίζονται σε μια διευρυμένη αγορά», κατέληξε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!