Πέρα από τις αντιδράσεις μεγάλων εταιριών σχετικά με την καταχώρισή τους στον μακρύ αυτό κατάλογο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 6.000 εταιριών είτε έχουν πτωχεύσει, είτε έχουν κλείσει, ή ακόμη είναι υπό εκκαθάριση.
Έτσι σύμφωνα με σοβαρούς υπολογισμούς στελεχών του Υπ. Οικονομικών, το ποσό που μπορεί να καταλήξει στα κρατικά ταμεία δεν υπερβαίνει τα 3 δις ευρώ και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα 30 δις που ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.
Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον Real fm 97,8 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, που εξέφρασε την άποψη ότι έχουν εξαντληθεί οι πιθανότητες είσπραξης κάποιου ουσιαστικού ποσού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ, την Πειραϊκή Πατραϊκή με χρέη 20,6 εκατ. ευρώ, το Μινιόν με οφειλές 22,3 εκατ. ευρώ, την Αιγαίον με χρέη 75,79 εκατ. ευρώ καθώς και την Τζον Φιλ που έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Η παλαιά Ολυμπιακή με χρέη 152 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην 20η θέση, ενώ η παλαιά τράπεζα Κρήτης με 158 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκεται μία θέση πιο πάνω.
Αρκετές είναι οι εταιρίες που έχουν διαλυθεί ή βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, όπως η ΚΥΔΕΠ που ιδρύθηκε το 1980 για τη διαχείριση αγροτικών προϊόντων και στη δεκαετία του ’90 έβαλε λουκέτο εξαιτίας των χρεών.
Η λίστα περιλαμβάνει και πολλές εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα που έκλεισαν όπως την Ασπίς Πρόνοια, την ΕΟΣ και την Εγνατία.
briefingnews.gr