tromaktiko: Τα βλέμματα στραμμένα στις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και την κρίση χρέους στην Ευρώπη...

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τα βλέμματα στραμμένα στις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και την κρίση χρέους στην Ευρώπη...



Άλλη μια εξαιρετικά νευρική ημέρα αναμένεται να έχουν τόσο το Χ.Α. όσο και οι ξένες αγορές, μετά τις χθεσινές νέες σημαντικές απώλειες, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα, τόσο στην ειδησεογραφία...
από το εσωτερικό της χώρας και τις εξελίξεις στην οικονομία, εν αναμονή της νέας τηλεδιάσκεψης του υπουργείου οικονομικών με την Τρόικα, όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε., μετά και τη νέα υποβάθμιση της Ιταλικής οικονομίας από την S&P, την ώρα που τα spreads των Ιταλικών και των Ισπανικών ομολόγων κινούνται πέριξ των ιστορικών τους υψηλών. Πέραν όλων των παραπάνω, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τεχνική εικόνα του Χ.Α., με το ΓΔ να δίνει πραγματική μάχη να παραμείνει υψηλότερα των πολύ σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 840 – 850 μονάδων, επίπεδα τα οποία δοκιμάζονται επιτυχώς τις τελευταίες ημέρες.
Οι εξελίξεις στην οικονομία…
Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη η οποία διακόπηκε χθες, μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της Τρόικας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινή του ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε παραγωγική και ουσιαστική τη χθεσινή συζήτηση, που έγινε με την τρόικα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη συμφωνία για τα τελικά μέτρα, με αγκάθι το ζήτημα των απολύσεων στο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις απολύσεις σε αυτό το χρονικό διάστημα και να επιδιώξει αυτές να γίνουν σε βάθος χρόνου, ενώ σαν πρώτο μέτρο προκρίνεται η άμεση εφεδρεία περίπου 10.000 εργαζομένων (ενδεχομένως να αποσταλούν επιστολές και σήμερα). Επίσης, στα υπόλοιπα μέτρα φαίνεται να εξετάζονται η νέα μείωση του αφορολόγητου, μάλλον στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των γνωστών φόρων σε τσιγάρα, ποτά, αλλά και δυστυχώς και στα καύσιμα, κάτι το οποίο θα προκαλέσει νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, την ώρα μάλιστα, που κατά τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια αισθητή μείωση. Επίσης, αναμένεται να επιταχυνθεί η κατάργηση του αφορολόγητου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πέραν των άλλων μπορεί να υπάρξει αναστολή της καταβολής σύνταξης σε όσους είναι κάτω των 55 ετών, ενώ σίγουρες είναι και νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου, ειδικά πάνω από ένα όριο. Τέλος, το μέτρο που ενδέχεται να προκαλέσει ΣΟΚ είναι αυτό του να μην πληρωθεί ένας από τους επόμενους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου και των συνταξιούχων, μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί στην Ρουμανία. Συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολύ πιθανό να κληθούν να επιλέξουν ποιο μισθό δε θέλουν να λάβουν, κατά τους επόμενους 4 ή 6 μήνες.
Απολύσεις στο δημόσιο…
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κυβέρνηση στην παρούσα φάση προσπαθεί να αποφύγει τις απολύσεις, ένα μέτρο όμως το οποίο θεωρείται ότι έχει κλειδώσει κατά τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τελικός αριθμός των απολύσεων αναμένεται να φτάσει περίπου στις 55.000 με 65.000, αν και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθούν δύο βασικά σημεία. Πρώτον ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται απρόθυμη να πραγματοποιήσει τελικά αυτό το μέτρο τώρα, ενώ στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε πλέον ανοιχτά για εκλογές, κυρίως λόγω αυτού του ζητήματος (των απολύσεων), με πρόθεση να μεταφερθεί αυτό το “μπαλάκι” στην επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι αν αποφευχθεί αυτό στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο και εφόσον υπάρξει εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ενδέχεται τελικά να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει ένα τόσο σκληρό μέτρο ή στη χειρότερη των περιπτώσεων ο αριθμός των απολύσεων να είναι σημαντικά μικρότερος.
Φωτιά και πάλι στην Ε.Ε., μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας….
Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στην Ε.Ε, αποτέλεσμα της τραγικής εικόνας των ευρωπαίων ηγετών, την οποία επισημαίνουμε συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Έτσι το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κρίσης χρέους, ήταν η χθεσινή υποβάθμιση (κατά μια βαθμίδα) της Ιταλικής οικονομίας η οποία βάζει νέα φωτιά στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο οίκος S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε Α από Α+, με το outlook της Ιταλικής οικονομίας να παραμένει αρνητικό. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα των αναμενόμενων χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης της Ιταλικής οικονομίας, των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν στην κυβέρνηση, ενώ ο οίκος αξιολόγησης αφήνει και υπονοούμενα για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, με μεγάλο μέρος αυτών να στηρίζεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάτι το οποίο κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολο.
Την ίδια ώρα πολύ ανησυχητική είναι η κατάσταση με τα spreads των Ιταλικών ομολόγων (αλλά και των Ισπανικών), τα οποία κινούνται πλέον κοντά στο ιστορικό υψηλό, περίπου στις 380 μονάδες βάσης. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι όπως ανακοινώθηκε η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές κρατικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αγόρασε την περίοδο 8-14 Σεπτεμβρίου ομόλογα αξίας 9,8δις ευρώ, αισθητά χαμηλότερα των 14δις ευρώ που είχε αγοράσει το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, ενώ το σύνολο των αγορών της ΕΚΤ, που ξεκίνησαν στα μέσα του 2010, έφτασε στα 152,5 δισ. ευρώ.
Σε ένα σύντομο σχόλιο θα αναφέρουμε ή καλύτερα θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά, ότι με απλά λόγια η Ε.Ε., όσο οι ηγέτες της έχουν αυτήν την τραγική εικόνα, οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη μελλοντική της βιωσιμότητα, αλλά και συνολικά την παγκόσμια οικονομία.
ΧΑ: Συνεχίζεται η μάχη για παραμονή υψηλότερα των πολύ σημαντικών στηρίξεων των 840 – 850 μονάδων ….
Η νευρικότητα φυσικά και αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η παραμονή του ΓΔ υψηλότερα των 840 – 850 μονάδων.

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!