Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα μελέτησαν το κοράλλι του είδους Acropora millepora - το οποίο κανονικά ζει σε θερμοκρασίες 21-22 βαθμών Κελσίου – εκθέτοντας το στους 31 βαθμούς Κελσίου. Xρησιμοποίησαν λοιπόν, τη μέθοδο της γενετικής αλληλούχισης για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Οκτώ ημέρες αργότερα, διαπίστωσαν ότι το κοράλλι είχε υποστεί καταστροφική λεύκανση.
Ασκήσεις αντοχής
Ανακάλυψαν ωστόσο, ότι εάν το κοράλλι είχε προηγουμένως περάσει από μία 10ήμερη «άσκηση» στους 28 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν σε θέση να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες.
Κάποιοι ερευνητές είναι της άποψης ότι τα κοράλλια θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσαρμοστούν σε θερμότερα νερά, αντικαθιστώντας τα άλγη ή τα βακτήρια με τα οποία συμβιώνουν με πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες είδη. Μια τέτοια διαδικασία όμως ενδεχομένως να χρειαζόταν περισσότερες από 10 μέρες.
Για την ώρα, παρόλα αυτά, παραμένει μυστήριο το αν η ανθεκτικότητα των κοραλλιών απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση.
«Το μέλλον των κοραλλιών παραμένει σκοτεινό, εκτός και αν καταφέρουμε να φρενάρουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη» υπογραμμίζει ο ερευνητής Μαουρίσιο Ροντρίγκεζ-Λάνετι. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».