tromaktiko: Απάντηση σε: "Οι γεωργοί είναι μεγαλοεισοδηματίες"

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Απάντηση σε: "Οι γεωργοί είναι μεγαλοεισοδηματίες"



Μα παντού κολλάει το "μαζί τα φάγαμε"; Για το Απάντηση στο: Οι γεωργοί ειναι μεγαλοεισοδηματίες αλλα και το Οι γεωργοί ειναι μεγαλοεισοδηματίες.
Η αληθεια ειναι καπου στην μεση. Οι περισσοτεροι απο χωριο ειμαστε (καταγομαστε) και ακομα και αν δεν ειμαστε αγροτες εχουμε πολυ κοντινους μας.
Μεροκαματο 35-40 ευρω ΔΕΝ υπαρχει (οχι στην Β. Ελλαδα τουλαχιστον στα ροδακινα, σπαραγγια, καπνα) Ουτε φυσικα υπαρχει μεροκαματο 10-15 ευρω. Με 40 ευρω θα πηγαινα και εγω να μαζευω ροδακινα!! Τα μεροκαματα ειναι στα 20-25 ευρω (με το καφεδακι τους και το κρουασαν των 0.30 λεπτων!)

Τωρα εξαρτάται και σε ποιον αγροτη αναφέρεσαι. Υπαρχουν αγροτες με εκατονταδες στρέμματα (τσιφλικαδες), τεραστια ποσα επιχορηγήσεων, υπαρχουν ομως και αγροτες με 40-50-80 στρέμματα. Που ιδρωνουν για να παρουν αυτα που δικαιούνται.
Υπαρχουν βεβαια και οι αγροτες μαιμου. Δηλωμενοι απλα αγροτες που δεν ξερουν ουτε που πεφτουν τα χωραφια τους. Απλα παίρνουν επιδοτησεις... (ειναι τα ωραια της Ελλάδας αυτα, αλλα μας πειραξε το μαζι τα φαγαμε!)

Αν κατσουμε και μιλησουμε και για τις τιμες των προϊόντων εκει τα πραγματα για τους "μικρο-αγροτες" ειναι ακομα πιο δυσκολα.

Παραδειγμα ενος γνωστου μου. Ειχε μια ποικιλια Νεκταρινια. Η Σοδια πηγε σχετικα καλα (χωρις προβληματα απο χαλαζι, αρρώστιες κλπ κλπ). Για ποτισματα, λιπάσματα και μεροκαματα εδωσε περιπου 10.000 ευρω.
Τα νεκταρινια τα εδωσε 0.35 το κιλο περιπου. 30-31 τονοι του αποφεραν 11.000 ευρω περιπου. Κερδος 1.000 ευρω. ΟΥΤΕ τα δικα του μεροκαματα δεν εβγαλε!! Απο τα 11.000 βεβαια το 50% περιπου εχει παρει, τα υπολοιπα ειναι σε επιταγες 3μηνου - 6μηνου και σε ορισμενες περιπτωσεις και 1χρονου!!!


Υγ : 0.35 ως 0.40 το νεκταρινι (και για οσους ειναι απο Βεροια-Πελλα ξερουν οτι ειναι το ωραιο το γευτικο το νεκταρινι οχι αυτα τα αγευστα που πουλαν στις λαικες-σουπερ μαρκετ) ... Αληθεια ποσο αγορασατε τα νεκταρινια απο το σουπερ μαρκετ και την Λαικη; Κατω απο 1.5 ευρω;;

Υγ2 : Μπορει καποιος να μας πει γιατι ειναι "κλειστη" η αγορα της Ρωσιας για το Ροδακινο; (και πιστευω και για αλλα προιοντα μας).

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!