παρακολουθούν με αγωνία την κλιμάκωση της κρίσης στην Ισπανία!
Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση Ραχόι να αρνείται – ακόμη – κάθε σκέψη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, παρά το στενό … πρέσινγκ που της ασκεί το Βερολίνο, αλλά και το γεγονός πως παρά το «αιματηρό» επιτόκιο που πλήρωσε την τελευταία φορά, η Ισπανία σκοπεύει να επανέλθει την προσεχή Πέμπτη στις αγορές με νέα δημοπρασία ομολόγων, ωθούν τους υπευθύνους των σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου να αναλάβουν δράση προκειμένου σε πρώτη φάση να εξετάσουν τα δεδομένα και τις πιθανές δράσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7), θα πραγματοποιήσουν σήμερα μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη, αντικείμενο της οποίας θα είναι η ευρωπαϊκή κρίση και κυρίως οι εξελίξεις στην Ισπανία.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Καναδικής κυβέρνησης η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς υπάρχει μια «αυξημένη αίσθηση συναγερμού αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ισπανία».
Μάλιστα ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το κατά πόσον αυτή η εκτός προγράμματος «σύσκεψη» θα οδηγήσει σε κάποιες ανακοινώσεις, ή εάν το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης θα τεθεί και στην ατζέντα της επικείμενης – προγραμματισμένης για την μεθεπόμενη εβδομάδα – συνεδρίασης του ευρύτερου οργάνου των G20.
Δεν δίστασε πάντως να ξεκαθαρίσει πως «τα μέλη της G20 που δεν ανήκουν στην Ευρώπη ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις μιας κρίσης στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μιας τραπεζικής κρίσης»…
Είχαν προηγηθεί, καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εντονότατες πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας προς την ισπανική κυβέρνηση με στόχο η τελευταία να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης. Πιέσεις που προσώρας πέφτουν στο κενό.
Τελευταία «αντίδραση» από το Βερολίνο ήταν μια δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπoυ Στέφεν Σάιμπερτ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι υπόθεση της ισπανικής κυβέρνησης το εάν θα αποφασίσει να κάνει αίτηση για χορήγηση βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές και κανείς, πολύ περισσότερο η γερμανική κυβέρνησης, δεν πρόκειται να τις δώσει συμβουλές, αλλά παράλληλα σημείωσε ότι η Ισπανία «πρέπει να δώσει ξεκάθαρα στοιχεία για τον όγκο των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, προκειμένου η Ευρώπη να είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί»...
Και στο βάθος Πορτογαλία …
Την ίδια ώρα ακόμα ένα πρόβλημα φαίνεται πως αναδύεται από το άλλο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου. Ο λόγος για τη Πορτογαλία, με την κυβέρνηση της χώρας να ανακοινώνει τη Δευτέρα πως θα κάνει «ένεση ρευστότητας» ύψους 6,65 δισ. ευρώ σε τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον τραπεζικό της κλάδο!
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο, το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1,65 δισ. ευρώ στην κρατική Caixa Geral de Depositos, περί τα 3,5 δισ. ευρώ στην Banco Comercial Portugues και 1,5 δισ. ευρώ στην Banco BPI.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, περίπου 5 δισ. ευρώ, θα προέλθουν από τον Μηχανισμό Στήριξης της Τραπεζικής Φερεγγυότητας, έναν μηχανισμό ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας. Αυτό σημαίνει πως η πορτογαλική κυβέρνηση θα «διασώσει» τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ουσιαστικά δηλαδή ξεκινά μια διαδικασία κρατικοποίησης, αφού ως εγγύηση θα λάβει μετατρέψιμα ομόλογα των τραπεζών.
Κι αυτό είναι κάτι που διόλου δεν αρέσει στις αγορές …