tromaktiko: ΠΡΟΣΟΧΗ - Θαλάσσια ανεμώνη: Το σαρκοφάγο που στέλνει στο… νοσοκομείο - Δείτε ΠΟΥ θα τη βρείτε

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ - Θαλάσσια ανεμώνη: Το σαρκοφάγο που στέλνει στο… νοσοκομείο - Δείτε ΠΟΥ θα τη βρείτε



Όσο όμορφη είναι, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί αν κάποιος βρεθεί πιο κοντά της από το επιτρεπτό όριο...


Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ο νούμερο ένα εχθρός των καλοκαιρινών σας διακοπών καθώς ένα τσίμπημά της σας στέλνει στο νοσοκομείο και σας αναγκάζει σε χορήγηση ενέσιμης κορτιζόνης.

Πώς θα την αναγνωρίσετε

H θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα. Ειδικά τα παιδιά «μαγεύονται» από την ομορφιά της και έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών για να «παίξουν» μαζί της.

Το πλάσμα αυτό όμως όχι μόνο είναι σαρκοφάγο αλλά φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους. Το «θύμα» που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.

Που θα τη βρείτε

Κατά κανόνα, οι ανεμώνες ζουν κολλημένες στα βράχια, υπάρχουν όμως και είδη που ζουν στην άμμο ή τη λάσπη και άλλα που κολλούν σε κοχύλια και μέδουσες. Είναι πιθανό να τις συναντήσετε στα ρηχά νερά, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί να μην τις πατήσετε και κυρίως να μην κάτσετε πάνω τους. Στην Ελλάδα, πολλά περιστατικά τσιμπήματος ανεμώνης έχουν σημειωθεί στην Καραθώνα του Ναυπλίου, όπου οι λουόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τα σαρκοφάγα ζώα και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο γιατρό.

Τα αποτελέσματα της «επίθεσης»

Σε περίπτωση που η θαλάσσια ανεμώνη σας τσιμπήσει, η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτη, καθώς πέρα από τον εντονότατο πόνο και την ενοχλητική φαγούρα, εξανθήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας το οποίο θα μοιάζει σα να έχετε καεί. Σε περίπτωση αλλεργίας δε, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή. Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!